Kéznél van a hósapkájuk?

7

 

Ausztriában leesett a hó. Augusztus végén. A világért sem szeretnék meteorológusi szerepben tetszelegni. De kicsit azért furcsa, hogy lassan megszűnik a tavasz és az ősz. Ennek nyilvánvalóan nincs semmi köze a multinacionális cégek tevékenységéhez, mert azok ugye az „emberiségért vannak”. De mit fognak szólni, ha az ominózus emberiség előszedi a felelősöket?

 

Ritkán szoktam síelni, mondhatni soha. Van ez így, sportot, szabadidős elfoglaltságot az ember kedve szerint választ. Most azonban komoly késztetést érzek a síléc és egyéb kötelező kellékek beszerzésére.

Augusztus végén havat látni? Ez majdnem olyan, mint Erich Kästner zseniális Május 35 című könyvét elolvasni. Tudom, hogy nincs ilyen, mert hogyan, de hihetetlenül izgalmas kaland.

Olvasva mindenképp. Hát a valóságban?

Pedig ma ez a realitás. Természetes is? Nem igazán tudok ebben bízni. Példának okáért gyermekkoromban családom ellátott tavaszra és őszre való ruhával. Ez nem luxus volt, csak praktikus. Mert volt tavasz és ősz.

Mostanában ez valahogy hiányzik. Csak mínusz van vagy kánikula.

Biztos benne van ebben a globális felmelegedésnek a keze. Ami úgy magától jött létre?!

Az úgynevezett civil szervezetek, zöldek, ilyesmik nagyon harcolnak ellene. Szavakban. Politikai töltetet is adnak neki, aztán kényelembe helyezik magukat a multinacionális tőke pénzéből.

Ezeket a szervezeteket ugyanis pont azok tartják el, akik a profitjuk érdekében szennyezik és tönkreteszik a világunkat.

Most van nekik egy nagy celebjük, Emmanuel Macron francia elnök. Ő a napokban fog tartani egy nagyszerű beszédet. Ebben a kiszivárogtatott információk szerint „a világszerte megerősödött nacionalizmussal szemben az európai integráció és a multilaterális világrend megerősítéséért emel szót”.

Hát gondoljuk ezt végig.

Világszerte megerősödött nacionalizmus? Esetleg a hazafiságot nevezi így? Amely ellentmond a nemzetek feletti – szigorúan piaci alapon működő – kihasználásnak?

Európai integráció? Erre már nem is reagálnék. A leigázás XXI. századi szinonimája.

A multilaterális világrend megerősítése? Ehhez végképp nincs kedvem.

Mert értem, mit jelent.

Emmanuel Macron politikai pályája előtt a Rothschild & Cie Banque nevű pénzintézetnél volt odahelyezett vezető.

Kell tovább magyarázni?

 

 

foto: Augsburger Allgemeine