Ki doppingol?

10

Dopping vádjával akarják kizárni a labdarúgó világbajnokságról a házigazda oroszokat, mert a csapat játékosai sokat futnak. A történet háttere nyilvánvalóan politikai, Vlagyimir Putyin lassan a „demokratikus világ” minden problémájáért felelős, „ha van rajta sapka, ha nincs”. Doppingot azonban talán máshol kellene keresgélni.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökségben (WADA) a brit Daily Mail szerint gyanút keltett, hogy az orosz futballisták miért futnak többet, mint a többiek. És tényleg sokat mentek egy hazai világbajnokságon, több tízezer hazai néző előtt. Ritka rossz szokás ez egy sportban.

Mindegy, gyanakvásra ad okot, ki kell zárni az oroszokat! Aztán legfeljebb kiderül, hogy ártatlanok, mint számos korábbi olimpiai atléta esetében? De az meg már kit érdekel?!

Reális ez a vád?

Egy poén szerint négy orosz teljesítménynövelő létezik. A fekete kenyér, a jóféle szalonna és a hazafiság. Ez csak három volt eddig, gyanítom, a negyediket kitalálják.

Ezek közül azonban – tartok tőle – egy sem alkalmas arra, hogy attól valaki hirtelen remek cseleket csináljon, pontosan passzoljon. Ja, és az említett WADA listán sem szerepelnek ezek a „hozzávalók”.

Ráadásul az oroszok veszíteni is képesek – ott az Uruguay elleni meccs. Nyilván ezt is csak azért tették, hogy megzavarjanak pár „szakértőt”.

Azonban most már tényleg hagyjuk az oroszokat! Engem sokkal inkább az érdekel, hogy ilyesmiket az utóbbi időben miért csak velük szemben dobnak fel?

Amerikai úszók? Emberek olyan képességekkel, amik a mesékben vannak csak? Velük miért nem szórakoznak? Vagy Bibliájuk az éppen tiltott szerek listája? Amire szépen rá lehet húzni, hogy „ja, pont ez nem szerepel rajta”? Úgy nem kell semmi „gonoszat” használni, hiszen majd időben átállnak egy másik tablettára?

Dél-Korea tegnap kettő-nullára legyőzte a világbajnok Németországot. Nem kissé meglepő. De előfordul, ilyen a sport. Azonban ebben az esetben semmilyen csalás nem merül fel? Egyébként szerintem sem volt. Csak a „kákán is csomót keresünk” elv alapján nem döbbentett volna meg, ha felveti valaki.

Az egyik csapat hajtott, a másiknak meg semmi sem sikerült. Van ez így. Azonban ma a liberális nyugati sajtó erről fog cikkezni? Doppingmintát követelnek? Fogadjunk?

Oroszországot, vagy bármely más államot lehet szeretni és utálni.

Azonban a sportot hagyjuk már ki ebből!

 

 

fotó: facebook.com