Junckerék mulatsága

17

Mi van, amikor Brüsszelben majdnem bezárnak a kocsmák? Jean-Claude Juncker uniós tagállami vezetői „minicsúcsot” tart. Ott is van kellemes büféasztal, gondolom. Miről tárgyaltak vasárnap? Migrációról. Megoldottak valamit? Hogyne, mint mindig. Elfogyott az uniós „repi-pénz”? Mint mindig. Jön továbbra is migráns?

Minicsúcs. Érdekes ez a kifejezés is. A héten, csütörtökön lesz normális is, de van, aki különalkut akar kötni előtte.

Az Európai Unió bürokratái azzal reklámozzák magukat, hogy nincs egyetlen információ, ami nem lenne nyilvános.

Ennek a kifejezésnek a megvilágításához idézném az Európai Bizottság elnökének, Jean-Claude Junckernek tegnapi szavait: „nem ő kezdeményezte az egyeztetést, hanem egyes tagállamok vezetői”. Akiket nem nevez meg.

Jó, mindannyian tudjuk, kik azok a vezetők. De már ezt sem meri kimondani? Ennyire megy a pitiáner sunyi-keverés? Merkel és Macron már ehhez sem adja nyilvánosan a nevét? Kell hozzá a nagyszerű európai hazafi, Juncker?

A találkozót amúgy azért hozták létre, hogy „európai megoldásokat keressenek a migráció kérdésére az uniós vezetők jövő csütörtökön kezdődő, teljes körű csúcstalálkozója előtt”.

 A V4-ek nem mentek el erre a félsimlis ülésre. Ezek szerint mi megszűntünk európaiak lenni?

Junckerék felül akarják írni az Európai Unió minden, egykor még valamennyire működőnek tűnő elvét és szabályát. Erre senkitől sem kaptak felhatalmazást.

Azonban nem ez az igazi gond. Ők arról értekeznek, hogy jöjjön még bőven illegális migráns, de közben ők is megússzák a botrányt. Mi ennek az értelme? Ezerszer elmondtuk. Át akarják alakítani az életünket. Ha választással nem megy, mert kikapnak, akkor más módszerrel.

Jean-Claude Juncker személye amúgy érdektelen ebben a történetben. Az ő személyes politikai döntése a büféasztal.

 Azonban ő jelképezi igazán a brüsszeli nihilizmust, megalkuvást, pacsi-gazdaságot.

 Ezt az egészet tényleg fenn kell tartani a mi pénzünkből?

 

fotó: blogs.spectator.co.uk