Szanyi kapitány, a piás történész?

27

 

Hitlerhez, Sztálinhoz hasonlította a magyar miniszterelnököt Szanyi Tibor. Ez nyilván a kampány része, a kapitánynak bizonyítania kell, hogy kapjon a szoci főnököktől még egy esélyt a brüsszeli mandátumra. Azonban mindez nem változtat azon, hogy amit mondott, az undorító, ostoba és ráadásul úgy, ahogy van, baromság. Ezt nem indokolná napi tucatnyi feles sem.

 

Van a humorosnak szánt kereskedelmi csatornán egy műsor, ahol magukat debilre piáló „sztárok” mesélik el, hogy miképpen képzelik el hazánk meghatározó történelmi fordulatait. A projekt találóan a Tömény történelem néven fut. Szerintem hihetetlen nagy marhaság, de a humor ugye relatív kategória.

A politika azonban nem az. Ott is lehet persze hazudni, badarságokat mondani, de ezekkel egy idő után óhatatlanul lebukik az illető. A választási kampány-guruk közhiedelme ellenére ugyanis az emberek nem hülyék. Butítani sem hagyják magukat egy időn túl.

Erre már rájött pár éve Gyurcsány – habár nem hagyta abba, de az az ő jellemsajátossága. És az MSZP is fel fogja fogni, amikor – Karácsony Gergővel az élen – lemarad a parlamenti mandátumokról.

Jó Szanyi Tibor egy sajátos fintora a magyar közéletnek. Többnyire megbocsátóan mulat rajta az ember. Ki nem volt még olyan lelkiállapotban, hogy ne akart volna bizonyos mennyiségű málnaszörp után világmegváltó gondolatokat megfogalmazni?

Szanyi kapitány mostanában internetes lapja szerint csapvizet és tiszta gyümölcsleveket fogyaszt. Ennek fényében különösen ostoba és gyomorforgató, amit Magyarország kormányfőjéről nyilatkozott egy Orbánt diktátorozó brüsszeli könyv bemutatóján.

Orbán Viktor szerinte lehet ugyan népszerű, de hát Adolf Hitler is az volt. Meg Sztálin és Kim Dzsong Un. A neveket okostelefonjából olvasta fel, megemlítette Putyint és Erdogant is, de ha félrenyom, tán még Móricka és Superman is felkerül az Orbánhoz hasonlóan „népszerű diktátorok” listájára.

Mindez persze csöppet sem vicces. Bizonyos határokat talán nem kellene átlépni. Az ellenzék folyamatos „diktatúrázásáról” már számtalan cikk született. Az egész egy gyűlöletkampány része, nem tudnak mit mondani, kitaláltak egy hangzatos jelszót. Nem ér többet, mint egy óvodai vitában a „te hülye vagy”! végső érv. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy ez a pesti demokraták szellemi szintje is.

De tömeggyilkosokhoz hasonlítani Orbánt? Azt hiszem, ezt megcáfolni is méltatlan.

Persze az is lehet, hogy Szanyi kapitány a fent említett gyümölcslé-fogyasztást a kifejezés tágabb értelmében közelíti meg. Akkor viszont sajátos történelemfelfogását a nevezett műsorban, és ne az Európai Parlamentben adja elő.

Értem én persze, hogy annyi év után Brüsszelből hazaköltözni snassz dolog, meg az ember megszokja az ottani „civilizált kényelmet” is. De csak ezért beszállni a gyűlöletkampányba, és ordenáré baromságokat beszélni?

Ráadásul értelmetlenül, fölösleges az igyekezete. Az MSZP nem fogja újraindítani Szanyit. Leginkább azért, mert az EP-választásokra már aligha lesz ilyen nevű párt Magyarországon.

Gyurcsánynak meg ott van Niedermüller…

 

fotó: facebook.com