Beavatkoznak a választásokba?

38

.

A CIA bele szokott avatkozni más országok választásaiba? „Háát… De tényleg csak akkor, ha nagyon jó okunk van rá” – a legismertebb amerikai kémszolgálat egykori vezetője nyilatkozta ezt. Folytatódik idén is a „demokrácia-export”? Donald Trumpot ez aligha érdekli, de biztos, hogy a valóságban is ő irányítja a CIA-t?

 

Félreértés ne essék. Én természetesen még legextrémebb álmaimban sem tudom elképzelni, hogy egy NATO-szövetséges ország titkosszolgálata beleavatkozna a magyar választásokba. Miképp gondolhatnám ezt, hiszen az elmúlt évek budapesti amerikai ügyvivői is mentesek voltak minden helytartói allűrtől?! Még véletlenül sem akartak beleszólni abba, ami Magyarországon történik…

De vissza a fent említett beszélgetéshez. A Fox News műsorában James Woolsey-t, a CIA 1993-1995 közötti igazgatóját kérdezték azzal kapcsolatban, hogy az oroszok állítólag beavatkoztak az amerikai választásokba.

Az egykori főkém ezt természetesen tényként kezelte. Amikor a műsorvezető megkérdezte, hogy az ő egykori szolgálata vajh’ nem foglalkozik-e ilyesmivel, Woolsey készséggel válaszolt: „Igen, volt rá példa. De csak akkor, ha Amerikának nagyon jó oka van rá, és a demokrácia érdekében teszi.”

Aztán gyorsan pontosít, hogy erre a második világháború után került sor, amikor Franciaországban és Olaszországban kellett megakadályozni a „vörös veszélyt”. A riporter ekkor rákérdez, hogy mi van a jelennel.  

– De már nem csináljuk ezt, ugye?

– Háát… De tényleg csak akkor, ha nagyon jó okunk van rá!

Háát…

Én természetesen még ettől sem hiszem, hogy ez igaz lenne. Idős ember, biztosan pontatlanul fogalmazott…

Érdekes persze, hogy a 444.hu című portál közben lelkesen közölte a Steven Levitsky-vel készült interjút. Az illető professzor a Harvard egyetemen, szakterülete a „demokrácia-export”. Bizonyosan hírből sem ismeri Soros Györgyöt, kávémeghívást végképp nem fogadott el tőle soha. Hiszen független szakértő a lelkem.

Na, most ő egyfelől azt mondja, hogy „Magyarország, részben Lengyelország is tényleg aggasztóan távolodnak a demokráciától”. Ez nem meglepő megállapítás, a hazai „demokraták” ezt szajkózzák, a hirtelen a pesti ügyek szakértőjévé emelkedett luxemburgi külügyminiszter is menetrendszerűen diktatúrázza le hazánkat. Ezt a szakképzést alighanem a CEU valamelyik nyugati klónján kapta.

Az amerikai csodaprofesszor azonban mást is mond. Azt fejtegeti, hogy milyen szomorú, hogy Washington jelenleg kisebb lelkesedéssel folytatja, „globális demokratizáló szerepét”.

Ettől én személy szerint azért olyan roppantul nem lettem szomorú. Afganisztántól az arab világig ezek ugye hihetetlenül sikeres projektek voltak. Már, ha a demokrácia megteremtésén nem az amerikai hadiipari és energetikai cégek hasznának biztosítását értjük – azok jól teljesültek.

Levitsky elmagyarázza, hogy ennek a „globális demokratizáló szerepnek” a visszaszorulása sajnos összefügg Donald Trump hatalomra kerülésével. Azonban reméli, hogy „Trump csak pillanatnyi zavar a gépezetben”.

Az ugye ma már nyilvánvaló, hogy Trump minden ígérete ellenére sem tudta kitakarítani a „washingtoni aklot”. A külügyminisztérium, a hadsereg, a titkosszolgálatok döntési posztjait még mindig a „régi gárda” tagjai foglalják el. Akiknek meghatározó kapcsolatai vannak a fent említett milliárdossal, aki nyíltan hadat üzent Magyarországnak.

Az is látszik, hogy az orosz elnökválasztást befolyásolni akarják. Az orosz elitet fel akarják lázítani Vlagyimir Putyin ellen, mert a nép meggyőzése túl sokba kerülne. Ahogy a fent említett professzor fogalmaz: „a politikai, gazdasági, technokrata és katonai” vezetőket kell magunkhoz láncolni. Persze csakis a „demokrácia terjesztésének érdekében”. Erre szolgálnak most a különböző orosz-ellenes listák, korlátozások, szankciók.

Persze ott van a megfelelő jelöltek feltuningolása, a szabad világ „mártírjainak” megteremtése, pénzcsapok megnyitása – vagy éppen elzárása.

Megpróbálják ezt máshol is a világon?

Sorosnak nem csak azért fontos Magyarország, mert itt van a káderképző egyeteme. Neki példát kell statuálnia. A rebellis Orbánnal, a magyarokkal, a „nyílt társadalomban kételkedőkkel”.

Bele kell, hogy törjön ebbe a bicskája.

 

fotó: youtube.com