Trendfasizmus

50

 

Emlékeznek az egykori Benetton reklámokra? Szimpatikusak voltak, a világ sokszínűségére utaltak. A mostani, új hirdetés azonban finoman szólva sem ilyen. Azt üzeni, hogy szinte muszáj gendernek lenni, ha „trendivé” akarsz válni.

Már az elején leszögezném, hogy nem az emberek különböző nemi beállítottságáról szól ez az írás. Saját otthonában, saját ágyában mindenki azt csinál, amit akar. Lehet, hogy valakinek ez nem szimpatikus, de attól még ezért hívják ezt magánéletnek.

Úgy gondolom, hogy ahhoz senkinek semmi köze.

Elítélendő, ha különbözőségéért, bőrszínéért valakit hátrányba helyeznek, ne adj’ isten bántalmaznak.

A Benetton legendás reklámja ezért volt szimpátiát keltő. Azt üzente, hogy bátran létezhet egymás mellett fehér és fekete, sőt, kínaiak is vannak a világon. Hogy ezzel saját terméküket adták el, és betörtek ezekre a piacokra? Hát ilyen a világ.

A mostani reklám azonban egészen más. Azt sulykolja, hogy csak akkor lehetsz „menő”, ha gender vagy. Nem kell se férfinak, se nőnek lenni, sőt az szinte már bűn. Roppant elmaradott vagy, ha nem provokálsz hasonlókkal!

Az említett videók célközönsége a gyerek. Ő „kunyizza” ki a divatosnak ítélt cuccot ajándékként a szüleitől. Nagyitól, nagypapitól. És hát gyerektől – pláne unokától – mit tagadsz meg?

Csakhogy amíg egy cipő, póló márkája legfeljebb az ízlését formálja, ez a mostani reklám az agyadat akarja átalakítani. Azt, hogy milyen világról kell álmodoznod, mit kell képviselned. Sőt, kivel kell majd ágyba bújnod.

A másság védelme alatt azt propagálja, hogy legyél semmilyen. Azt sugallja, hogy attól vagy kreatív, ha fiúgyerekként tüllszoknyában mászkálsz. De valóban az a világ sokszínűsége, ha mindenki balettcipőt húz, és virágot tesz a hajába? 

Biztos lesz, aki ezért a cikkért most a kisebbségek, a genderek kirekesztésével fog megvádolni. Vagy kapok valamilyen más, liberális címkét.

Pedig itt ismét arról van szó, hogy egy kereskedelmi terméken keresztül akarják egy kisebbség véleményét a többségre rákényszeríteni. Már előre mossák a leendő választók agyát.

Ez övön aluli politika, de a liberális világképből már csak ez maradt.

fotó: benetton.com