Itt a labanc!

13

 

 „Át kellett volna adni azokat a várakat! Egernek nyitottabbnak kellett volna lennie a másság iránt! A Nyugat támogatja kompromisszumkészségünket, ez segített volna európai beilleszkedésünkben is!” – egy ifjú hölgy magyarázott így történelmet egy belvárosi romkocsmában. Kvízt tartottak ugyanis arról, hogy mi történt velünk az elmúlt évszázadokban. Helyes választ csak nekik volt szabad tudniuk.

Először is megfelelő módon kérjünk elnézést a létezésünkért. Ez alap. A Honfoglalás úgy – nagy vonalakban – rendben is lehetne, habár illendő lett volna előtte a megfelelő európai hivatallal egyeztetni. De mivel most migránsokat hívunk, alkalmazhatjuk ezt a tökéletesen értelmetlen történelmi párhuzamot a magyarokra.

Utána viszont a magyarok elkezdtek kalandozni! Ez szintén nem volt kellőképpen lebeszélve az illetékesekkel! Mert tessék már megérteni: ha német, francia vagy osztrák uralkodó foglal el országokat, az a civilizáció nagyszerű közvetítése! A magyarokra ez nem vonatkozik.

Szent István. Ő akár elfogadható is lenne. Igen szép dolog volt tőle a nyugati kultúrkör befogadása. De azért a felelőtlensége felháborító! Visszautasította a Szent Római Birodalomba való belépést? Ezzel a függetlenségi dologgal vagánykodott?

Koppány. Micsoda elképesztő történet! Ezek a magyarok miért vetik fel rendszeresen a „lehetett volna másik út” problematikáját? Hát nem értik, hogy nekik megírtuk a sorsukat, tessék teljesíteni és nem egyénieskedni?!

Árpádok. Túl sok volt belőlük. Meg egyébként is, miért nem magyarosítottak időben Habsburgra? Az összeurópai transz-intellektuális identitás az semmi? Miért nem jó, ha Bécsből rendelkeznek az életük felől?

Függetlenség. Szintén valami magyarkodó sorsjáték! Nem értik, hogy ez nem időszerű? Nem modern és innovatív? A labanc moralitás a trendi! És akkor a prosperitás szóba sem került…

Hunyadi, Dobó, Bethlen, Bocskai, Rákóczi és az a Kossuth! Renitens precedensek! Az európai szellemiség megkérdőjelezői! Az egyikről még ruhát is elneveztek! Hát Armani, Boss és Versace már senki? Nem értik ezek a magyariak a divatot?

Haza. Most tényleg, komoly? Ez európai érték? London, Berlin és Brüsszel, az igen, az pöpec. Ott jobban megéri. Értékrendet kell teremteni, nahát!

Düh. Igen, ez is egy szó! Amit akkor öntünk szavakba, amikor semmibe veszik történelmünket. Hazánkat. Azt, amiért és ahol születtünk.

Fotó: youtube.com