Botka pénze

5

 

Botka László perel mindenkit, aki feltételezi, hogy a tiszta baloldaliságnak köze van a baloldaliság haszonkulcsához. Botka László tiszta elveket és gondolatokat akar: a lopás, az legyen lopás! Mondjuk ki! Avagy… inkább ne forszírozzuk…

 
Kedves Olvasó! Tudja mi az, ami mérhetetlenül nem érdekli a csepeli Józsi kényszer-boltost? Botka László baloldalisága. Józsi szerint ilyenje Botkának nincsen. Józsi sört, kolbászt és kenyeret árul, erre Csepel népének van kereslete. Botkára nincs.

Józsi urat nem érdekli, hogy milyen órát hord Botka László. Nem érdekli, hogy feleségétől kapta-e Botka a húszmilliós Rolex karórát. Nem ismer ilyen kategóriát.

Ő nem tudja, mi az a húszmillió. Ő azt tudja, hogy van a boltba beeső Jenőke, aki szerencsétlen, és neki Józsi boltos megbocsátja, hogy nem tudja kellőképpen kikerekíteni a tízdekás parizer árát.

Józsi boltos szereti az embereket. Részben ezért érzi magát baloldalinak is. Dolgozott anno a gyárban, „a gyár” neki mindet megadott. Józsi boltos azonban látta, amikor a Csepel Műveket szétlopták. Józsi boltosnak mondta MSZP-s párttitkára, hogy te miért nem vagy demokrata, Józsikám? Te miért nem viszed azt, amit vinni lehet? Józsi ütni akart, mert nem ilyesmire szocializálódott. Ő ezt kínosnak érezte.

Őt arra tanították, hogy lopni nem szabad. Volt, hogy erre a párttitkár megkérdezte, hogy Józsi, miért nem vagy szociáldemokrata? Miért nem érted a progresszív eszmét? Miért nem tudsz változni és megújulni? 

Józsi boltos ma is gyakran találkozik a volt párttitkárral. Az illető benéz hozzá, mond pár szót a választékra, vesz egy kétdekásat a régi idők emlékére, és mindig ott hagy egy plusz fémszázast borravalóra. Azt úgy odateszi a pultra, úgy, hogy hangja legyen. Ő ezt úgy mondja: „Lecsengettem”. Ilyenkor még önelégültebb arcot vág, ami nem könnyű, mert a korábbi sem volt kicsi. Aztán terepjárójába ül, és mutatóujjával int még egy utolsót! Egy figyelmeztetőt!

Értsed már, szavazz az MSZP-re!

Józsi boltos ilyenkor iszik egy félrerakott felest. Tudja, nem kellene, szégyelli is magát ezért, de így tudja túlélni. Tudja, hogy ebbe belerohad, de így… Így sem lesz semmi. Így is ugyanaz lesz. Szocialistákra szavaz megint?
Józsi boltos aztán hazamegy. Szeret hazamenni, mert az otthon mégiscsak otthon. Eszik, iszik, mackónadrágot vesz fel. És néz sorozatot. Szulejmán? Vagy annak a neje?
Józsi boltos ekkor elgondolkozik. Felmerül benne, hogy miért nincs ebből az egészből elege?
Miért hagyja, hogy hülyére vegyék? Miért hagyja, hogy meglopják? Miért viseli azt el, hogy dollárkötegeket lóbálók esélyegyenlőségről beszéljenek? Miért szavaz erre a mocsokra?

Volt pártitkár mondta? Meg asszony is mondta? Hát mondta, no… De szereti. Meg főz.
Józsi boltos eltöpreng.
Eltöpreng azon, hogy ott van az asszony főztje, ott van a megszokott szavazás. Ott van az MSZP.
Miért?
A Magyar Szocialista Párt tönkretette az életét. Elvette tőle Csepelt, a gyárat, az életét. A kisbolt a szó legszorosabb értelmében kényszervállalkozás. Hitelt vett fel rá. Vissza is fizette, háromszor. Mert a szocialista kormány azt mondta, bátran vegyen fel deviza-kölcsönt. Józsi boltos belevágott és megtanulta az uzsora kifejezés értelmét.

Józsi boltos tudja, hogy mindezt a Magyar Szocialista Pártnak köszönheti. Meglopták, de nem úgy kicsit, hanem piszkosul nagyon!

Nézi azokat, akik most neki igét hirdetnek.
Molnár Gyula? Az ki?
Botka László? Ő olyan, mint én?
Nem a milliós Rolex óráról van szó, nem az évenkénti luxus-utazásairól. Ezt szereti, hát hajrá! Élvezze ki, ha ez a gusztusa!

Arról van szó, hogy Botka László elárulja a baloldalt. Nem kicsit, úgy nagyon!

Józsi boltos egyet tud: a Botka László-félék és üzlettársaik tették tönkre Csepelt. Ők lopták szét a gyárat, tették semmivé az életét!
Erre mindig emlékezni kell!
Emlékezni, és nem felejteni!

 

 
Fotó: szegedma.hu