Sorosék sajtószabadsága

9

 

Magyarországon nincs sajtószabadság – kiáltotta világgá a Freedom House-ra hivatkozva az RTL, az ATV, a HírTV, a Klubrádió, a Népszava, a Magyar Nemzet, az index.hu, a 444.hu, a 24.hu, a… Az orbáni diktatúra lakatot tett a média szájára!

 

A Kedves Olvasó most nagyon kezdje el szégyellni magát! Először is, mert még mindig nem kergette el Orbán Viktort, pedig a művelt és civilizált világ már mióta sürgeti ezt! Aztán a Kedves Olvasó az orbáni rendszer lebontásában sem tűnik túl serénynek, és szemmel láthatóan köp a liberális demokrácia előírásaira!

Aztán, hogy van az, hogy még nem vette elő mindenki kedvenc drótvágóját, és nem indult kerítést bontani a szerb határra?! S tulajdonképpen miért nem költöztetett még be a Kedves Olvasó fejenként legalább három migránst otthonába? Hogy nem férnek be? Hát tessék szépen kiköltözni a sufniba, vagy vegye a bőröndjét és induljon világgá – nem, a bőröndöt hagyja, mert mi marad így a szegény menekültnek?

S ha a Kedves Olvasó ezeket olvasva még mindig nem pofozta fel önmagát a tükör előtt, az csak azért lehet, mert egy sötét magyar bunkó, aki nem érti Európa szavát! Olyan, aki szereti, ha elbutítják, mert mi mással magyarázható, hogy nem áll élőláncban napok óta a CEU körül? Meg miért tűri, hogy Magyarországon elnyomják a sajtószabadságot?!

Mert az, Kedves Olvasó, a Freedom House szerint úgy el van nálunk nyomva, hogy sose jobban! Ezt ők nagyon tudják ám Washingtonban, elsősorban azért, mert nagyon függetlenek. Ez abból is látszik, hogy nem egy helyről kapják a pénzt, hanem féltucatnyi nyugati ország külügyminisztériumától és demokráciát védő alapítványtól. A listán ott van Soros is, annyira jófej karitatív ez az ember!

No, pont a Freedom House szerint az Európai Unióban mindenki jobban áll nálunk sajtószabadságilag! A Kedves Olvasó ne gondolja, hogy ez puszta verdikt, a szponzorok igényeinek megfelelendő! A Freedom House-nak érvei vannak! Szép, független érvei!

Először is ott van a Népszabadság ügye! A szocialista napilapot megvette „Orbán Viktor szövetségese”! Ráadásul hozzá került néhány vidéki lap kiadása is. Ilyet tenni egy piacgazdaságban?! Megvenni, ami eladó?! Ezt a Freedom House nem tűrheti! Mint ahogy egészen biztos vagyok benne, hogy a független szervezet következő jelentésében még lejjebb fogunk csúszni a sajtószabadság-hőmérőn, hiszen egy ellenzéki oligarcha átvette az index.hu irányítását! Mert ugye nincs kettős mérce?

Aztán ott van a TV2 ügye is. Az is ugye kormányközeli vállalkozó kezébe került. S azt sugároz, amit a tulajdonos akar. Érdekes módon az ATV, a HírTV vagy az RTL Klub esetében nem problematikus, hogy csak egyfajta politikai véleményt sulykol. De hát ez a sajtószabadság egy roppant bonyolult dolog, mi, korlátolt magyariak azt nem érthetjük.

A Freedom House vádlistájáról a kedvencem: magánpénzből indult egy új kormánypárti bulvárlap. És tényleg, egy új lap indulásával jobban nem lehet megsérteni a sajtószabadságot! Ha ez a mérce, én azonnal felszólítanám a 444.hu-t és még vagy tucatnyi, az elmúlt években frissen alakult médiumot, hogy azonnal zárjanak be, mert rontják a sajtószabadság-mutatónkat! Demokraták ezek egyáltalán?

S úgy egyébként sem értem az ellenzéki sajtót. Ők miért nem veszik már észre, hogy el vannak nyomva? Erről a Freedom House jelentésről is tüzetesen beszámolnak, miközben nyugodtan piknikezhetnének az Oktogonon. Hiszen az orbáni diktatúrában olyan nyomás nehezedik rájuk, hogy egyetlen kritikus szót sem írhatnak le!

A roppant független Freedom House még annál is függetlenebb jelentését egyébként az minősíti, ami nincs benne. Nem írnak például arról, hogy a német sajtó – az állami média ma már beismert Merkel-ukázra – folyamatosan hazudik a migránsokkal kapcsolatban. Ausztriától Franciaországig is elhallgatják, ha bevándorló erőszakol és gyilkol.

Egy szó sincs róla, hogy Ukrajnában a szó legszorosabb értelmében dühöng az állami cenzúra, titkosszolgálati tisztek ellenőrzik a nyomdába szánt anyagokat. A televíziók élő műsorainak varázsát is a rendező mellett ácsorgó „főhadnagy úr” adja. S akkor a kisebbségi nyelvű sajtótermékekről még nem esetett szó. Nem csak Ukrajnával, de mondjuk Romániával és a balti államokkal kapcsolatban sem.

A jelentésnek végezetül van még egy roppant bájos eleme. Az amerikai kormányzattól való függetlenségét bizonyítandó a Freedom House keményen beszólt Donald Trumpnak! Mindezt azért, mert a választási kampányban a jelenlegi elnök „megbélyegezte azokat a sajtóorgánumokat, amelyek bírálták, azt mondta rájuk, hogy tisztességtelenek és hamis híreket szolgáltatnak”.

Pedig hát mi abban a tisztességtelen, ha a nagyon független New York Times, Washington Post avagy a CNN a Trump elleni szavazásra szólít fel? S miért lenne az hamis hír, hogy Trump nőket erőszakol meg minden reggel? Jó, nem igaz. De az is lehetne! A véleményszabadság az már kutya?

No, de azért Amerikával nincs baj, és Trump is javulófélben van, hogy most bombázza Szíriát. Így a Freedom House szerint „az Egyesült Államok továbbra is egyike a legtoleránsabb országoknak a sajtószabadság érvényesítését illetően”. Ez azért fontos, mert így Washington, a Freedom House szponzoraival együtt továbbra is megtarthatja „saját nyomásgyakorló képességét a sajtószabadságot sértő országokra”.

Vivát sajtószabadság!
Vivát Freedom House!
Vivát Nyílt Társadalom!

 
Fotó: ps grafika