Feri populizmust tanít

17

Ha bankrablásról kell tanulni, kasszafúrót hív az ember okítani – az Oxfordi Egyetem bölcs vezetői alighanem ezért hívták meg vitafórumukra a minap Gyurcsány Ferencet előadást tartani. A populizmusról. Utánanéztünk, Magyarországról ki szerepelhetne még a történelmi falak között.

A fenti hír komoly. Maga Gyurcsány Ferenc vall róla büszkén facebook oldalán. Szerinte ő az első magyar, aki ott előadóként megfordult. Ami persze a témaválasztást illetően eléggé sajátos dicsőség, de hát mindenki arra büszke, amire tud.

Azonban nem szeretnénk, ha hazánk „kitűnőségeinek” listája megszakadna a nemes oxfordi falak között, ezért készítettünk egy rövid ajánlás-jegyzéket. Szükség szerint azonnal postázzuk a szigetországba.

Tehát kit hívjanak?

Ott van például Botka László. A téma: „Miképpen csináljunk hülyét magunkból, miközben nem csak miniszterelnök-jelöltek nem leszünk, de elveszítjük a szegedi polgármesterséget is”.

Aztán a komplett MSZP-vezérkar is felléphetne Oxfordban, a „hogyan szúrjuk hátba saját miniszterelnök-jelöltünket” témában.

Molnár Gyula ezen kívül prezentációt tarthat a „politikai szónoklat, mint az álmatlanság elleni harc eszköze” tematikában is.

Ott van aztán Szanyi Tibor és Kunhalmi Ágnes is. Az előadás tárgya: „A jó kedv szerepe a napi politikában, avagy hogyan nyilatkozzunk, ha előtte eltévesztettük a málnaszörpös üveget”.

De nézzük a további előadókat és témaköreiket.

Csintalan Sándor: „A köpönyeg, mint mindennapi forgóeszköz- és viselet a közéletben.”

Gulyás Márton, Juhász Péter, Fekete-Győr András: „A hangzatos ellenzéki politika a mindennapi megélhetés szemszögéből”.

Karácsony Gergely: „Ki vagyok én? És mi ez a világ körülöttem? És hol van anyu?”

Szél Bernadett: „Lehettem volna dühös fehérnemű-eladó is, de a politika és Soros György magához szólított”.

Hadházy Ákos: „Korrupció csak ott nincs, ahol én nem vagyok”.

Vona Gábor Jobbik-vezér több előadásra is kvalifikálta magát rövid politikai pályafutása során.
Egy: „A kiskutyák és kismacskák, továbbá a bamba vigyor szerepe a politikai kampányban”.
Kettő: „Hogyan értékesítsük pártunkat és feltételezett elveinket minél jobban nagyvállalkozóknak”.

Végezetül – mintegy keretet alkotva – vissza lehet hívni még egy körre Gyurcsány Ferencet is, aki összegezhetne a „Magyar demokratikus és néppárti ellenzéki vezetők, akik közül még mindig én vagyok a legértelmesebb” témában.

Fotó: facebook.hu