Márki-Zay, a „nagykutya”

22

 

Egy jó Hadházy Ákost vagy Jeszenszky Gézát is kaphat az újbor és az új kenyér mellé, aki lelátogat Hódmezővásárhelyre az augusztus 20-i hosszú hétvégén. Márki-Zay Péter ugyanis „ellenzéki politikai dzsemborit” tart Szent István ünnepén. A „független” polgármester jó idő esetén még új rendszerváltó mozgalmat is hirdethet. Helyi, városi ügyekben kéretik nem zavarni – ő már országos, sőt határokon átnyúló „európai demokrata”.

 

Bécsben járt a minap Márki-Zay Péter. Ez lehetne magánügy, ha a hódmezővásárhelyi polgármester nem készít a köz számára egy videóblogot. A helyszín a Favoritenstrasse, a választások előtt Lázár János itt készített egy felvételt az osztrák fővárost elözönlő migránsokról. Márki-Zay most ezt próbálta leutánozni, természetesen ellentétes előjellel.

A felvételt bárki megnézheti hősünk facebook oldalán, ha nincs ennél legalább ezer fontosabb dolga – a videót még az index.hu is úgy értékelte, hogy hosszú, unalmas, hosszú, unalmas, hosszú…

Az érdekes a bécsi történetben: miért érzi halaszthatatlannak Hódmezővásárhely polgármestere, hogy a migrációról értekezzen Bécsben? Hogy egy „országos, európai politikus” szerepében tetszelegjen? Ezért választották volna meg a hódmezővásárhelyiek?

Vagy azért, hogy az augusztus 20-i hosszú hétvégére szervezett Bor- és Gasztrofesztiválra a nemzeti egység jegyében ellenzéki dzsemborit szervezzen? Egy nappal Szent István ünnepe előtt ugyanis a csúcsprogram a „Hol van Magyarország helye Európában”? című politikai varietéműsor lesz.

Csupa, Márki-Zay-hoz hasonlóan „független” résztvevővel. Ott lesz az ex-LMP-s Hadházy Ákos, Róna Péter demokrata látvány-közgazdász, vagy éppen Jeszenszky Géza ex-külügyminiszter. Utóbbi már annyira „nemzeti konzervatív” lett, hogy Heller Ágnessel, Vásárhelyi Máriával és Majtényi Lászlóval együtt buzdít a Jobbiktól Gyurcsányig tartó összefogásra. Mondandójuk szegényes: Orbán dögöljön…

Félreértés ne essék, nem hiszem, hogy egy nemzeti ünnepen ne lehetne politizálni. De ha vitát hirdetünk, talán olyat is hívjanak, aki más véleményt is képvisel. S esetleg a város problémáiról, vagy akár Márki-Zay „áldásos tevékenységéről” is szó eshetne…

Értjük, hogy a cél persze nem ez. Márki-Zayt és mentorait nem érdekli Hódmezővásárhely sorsa. Ez csak egy ugródeszka az új Orbán-ellenes figura felépítéséhez. Ilyesmit igyekeztek néhány éve eljátszani az esztergomi Tétényi Évával is.

Hova szánják Márki-Zayt? Kap új mozgalmat, és hozzá egy Hadházyt néhány „szakértő értelmiségivel”? Vagy előrehozzák a „nagy összefogást”, amelynek ő lesz az arca? Kiderül, hiszen egy év múlva önkormányzati választás, ahol neki már aligha terem babér. Jövő őszig kell felturbózni a karaktert, demokrata nagykutyát csinálni Márki-Zay Péterből.

Apropó, kutya. Engedje meg a Kedves Olvasó, hogy megosszak egy érdekes felfedezést, amelynek természetesen semmilyen politikai üzenete sincs.

Bizonyos Betty McGuire, a tekintélyes amerikai Cornell Egyetem biológusa a különböző méretű kutyák vizelési szokásait elemezte. Hosszas kutatás után megerősítette azt, hogy az ebek vizelésükkel szagmintákat hagynak társaiknak. Ezt ugye eddig is tudtuk. Ám kiderült az is, hogy a kisebb méretű kutyák minél magasabbra igyekeznek vizelni. Ugyanis ezzel próbálják mutatni, hogy nagyobbak és tekintélyesebbek, mint amilyenek valójában.

Érdekes és hasznos kutatás. És – mint mondtam – semmi, de semmi magyarországi, pláne közéleti áthallása sincs. Azt hiszem…

 

 

fotó: promenad.hu