Magyar ovisoktól retteg Kijev

19

 

Ukrajna új ellenséget talált magának: ezúttal a Budapestről finanszírozott kárpátaljai magyar ovisok veszélyeztetik az ország függetlenségét. Ugyanis az Orbán-kormány külön biztost nevezett ki a helyi magyar nyelvű óvodák megsegítésére – Kijev szerint emiatt agresszorok vagyunk , sőt,  Kárpátalja visszacsatolását készítjük elő.

 

Petike beregszászi kiscsoportos óvodás büszkén mutatta be társainak új jelét: a korábbi piros kiskredencet egy AK-47-es gépkarabélyra váltotta le. Barátja, F. Gabika ezen csak gúnyosan mosolygott, és megmutatta sapija új hímzését: egy FIM-92-es Stinger kézi légvédelmi rakéta meglepően élethű ábrája volt hivatott biztosítani, hogy ne cseréljék össze máséval a sityakját.

De mind a ketten csak ámulni tudtak, amikor megérkezett R. Lajcsika, zöld barettben, terepszínű kezeslábasban, műanyag Rambo-késsel, és játék huszárkarddal az oldalán. Sejtelmesen súgta oda barátainak: van még több is ott, ahonnan ez jött. Ezt követően kacsintott, és sokatmondóan Magyarország felé vetette tekintetét.

Kijevben a jelek szerint valahogy így képzelik el egy beregszászi magyar óvoda mindennapjait, amióta az anyaország bejelentette, segít a lerobbant, alul- vagy sehogy sem finanszírozott kárpátaljai kisdedóvóknak. Nem mellesleg nem csak a magyar anyanyelvieknek, hanem olyanoknak is, ahol vegyes csoportok vannak.

Épeszű ember a helyükben ennek örülne, ha másért nem, a Porosenko-bürokrácia lelkes képviselőiként legalább az erre szánt pénzeket is nyugodtabban nyúlhatják le. Majd a magyarok fizetnek, felújítanak, ők meg majd szépen átadják az új ovikat. De nem, Kijevben a gyerekeknél – akik mellesleg mind ukrán állampolgárok – fontosabb az aljas nacionalista kampány.

A minap az egyik külügyminiszter-helyettesnek, bizonyos Vaszil Bodnarnak feltűnt, hogy a kárpátaljaiak megsegítésére Budapest egy koordinátort nevezett ki. Grezsa Istvánt, akinek hivatalos funkciója a következő: Kárpátalja fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programért felelős miniszteri biztos.

Bodnar úr először nem is kapott levegőt a felháborodástól, aztán meg az örömtől: gyerekek, ha ezt kihasználom, én leszek az egyik legnagyobb hazafi Kijevben. Én állítom meg a magyar agressziót!

Mert, ugye, hogy van az, hogy Magyarország csak úgy használja a Kárpátalja megnevezést, ami évezredek óta ősi ukrán föld, ráadásul biztost nevez ki annak megsegélyezésére? Kárpát-medencei óvodafejlesztési program? Hát ez a magyar revízió újraéledése! Hogy ezt a szlovákok vagy a szerbek nem veszik észre? Itt Nagy-Magyarország épül!

Bodnar úr praktikus emberként azonnal számba vette teendőit. Először az jutott eszébe, hogy bevonja az ügybe a kijevi egészségügyi, illetve oktatásügyi minisztert. Aztán inkább hagyta a dolgot: a rosszmájú sajtó még kifigurázná. Mondván, hogy ugyan Kárpátalja nem magyar terület, hogy azért felelős biztosokat nevezzen ki, Ukrajnában viszont egészségügy és oktatás nincs…

Ez okból a gazdasági, a környezetvédelmi és a szociális ellátásért felelős tárcák vezetőit sem tárcsázta. A többiekkel meg nem volt jóban, így őket is kihagyta a buliból. Inkább egymaga állt ki széles mellkassal, és bejelentette: Ha Magyarország nem indokolja meg imperialista politikáját, Grezsa István nem teheti be a lábát Kárpátaljára!

Hát indokoljunk. Itt van pár kirívó példa a revíziónkra.

Magyar pénzből fedték be a Munkácsi Megyei Gyermekkórház tetejét, iskolák és óvodák kaptak gyors támogatást, csak azért, hogy egyáltalán kinyithassanak. A halálos áldozatokat követelő kanyarójárvány idején azonnal vakcinák ezreit küldtük, nemzetiségre szóló címke nélkül. Másfél tucat vesedialízisre váró kárpátaljai életét mentettük meg – érdektelen, de egyikük sem volt magyar származású. De kellett a segítség, különben végük. Segítettünk.

Legutóbb több tonna klórt adományoztunk, hogy a magyarok és ukránok tiszta ivóvízhez juthassanak. Ugyanis a független Ukrajnában már klórra sincs költségvetési pénz. Azt is ellopják, vagy a kelet-ukrajnai harcokra költik – apropó, az agresszor Orbán-kormány vállalta több száz sebesült ukrán katona rehabilitációját.

Ez a magyar agresszió? Ez a belügyekbe való beavatkozás?!

Komolyan gondolják, hogy ovisok jelentenek veszélyt? A jelek szerint igen.

Mert mi másért nem vonták még vissza az oktatási törvényt, amely lényegében megtiltja a hat év feletti kisebbségi gyerekek anyanyelvi oktatását?

Vlagyimir Putyin már nem elég főgonosznak? Feketelistára kerül a beregszászi K. Petike, F. Gabika és R. Lajcsika is?

 

 

fotó: familie.de