Liberális frász Orbántól

25

 

„A miniszterelnök hazudott Tusványoson, a menekültválságnak vége van” – jelentette be tegnap Orbán Viktor beszédére reagálva a Gyurcsány-párt. Az ember azt gondolná, hogy a DK-ban csupa europer, világlátott ember ül. Hát javallanám, idei nyaralásukat se a „tuskó, korlátolt vidéki Magyarországon” töltsék, hanem látogassanak el a spanyol vagy olasz tengerpartra. Aztán nyilatkozzanak a migránsokról…

 

Orbán Viktor hajlamos Tusványoson kiverni a „liberális biztosítékot”. És ez így van jól. Hol, ha nem itt, Székelyföldön, barátok között vázolja gondolatait – parlamentinél lazább formában.

Most is világos üzenetei voltak: Magyarország felelősséget vállal a Kárpát-medence magyarjai iránt, küzd a brüsszeli bürokrácia és a német-francia irányítású EU ellen, valamint nemet mond a demokráciának csúfolt liberális diktatúrára. Politikai és kulturális téren egyaránt.

És természetesen továbbra is nemet mond a migrációra. Ez izgatja ma Európát, erről fognak szólni a jövő májusi Európa Parlamenti választások is.

Mármint Orbán szerint, a magyarok szerint, és úgy általában az Európai Unió lakosságának zöme szerint is. Még Macron és Merkel is így látja, sőt Soros György is – még úgy is, hogy nem is örülnek neki, hiszen nagy valószínűséggel rajtuk csattan majd az ostor.

A hazai liberális elit szerint ellenben ez hazugság. „A menekültválságnak vége van” – állítja a Demokratikus Koalíció szóvivője. Rónai Sándor nem véletlenül került pozíciójába, hanghordozásával és szóhasználatával nyugodtan indulhatna egy Gyurcsány-utánzó versenyen is.

„Az sem igaz, hogy a migráció az alapvető erő, ami Európa politikáját meghatározza. A menekültválságnak vége. Pont.” – ez már a liberális értelmiségi hátország reakciója a 24.hu-n.

Én értem, hogy dögmeleg van, mára még vörös riasztást is kiadtak országszerte. Ilyenkor egy pohár sör is megárthat, főleg ha fűvel keverik. Irracionális képzetek felé viszi el a derék liberálist. De komolyan, időben is utaznak?

Hiszen ezt a mantrát már hallottuk 2015-ben, amikor a Keleti pályaudvar környékét épeszű ember nem merte megközelíteni, inkább halasztott utazást, vagy ment busszal. A II. János Pál pápa tér meg úgy nézett ki, mint a… Nem, erre visszaemlékezni sincs kedvem. A körút mobilboltjai előtt pedig falkákban vásároltak új kártyákat és készüléket a „szerencsétlen menekültek”.

A „demokraták” akkor is azt sulykolták, hogy nincs itt semmilyen menekültválság, mindössze néhány elesett befogadásáról van szó. És az aztán tényleg minden rendes ember feladata. Kisvártatva Merkel hívására rázúdult még vagy 2-3 millió „elesett” Európára. Amikor már Berlinben és Brüsszelben is elhangzott, hogy bizony válság van, a pesti liberálisok is elfogadták: ha Nyugatról mondják, biztos így van.

Most újra eljátsszuk ezt?

Vége a menekültválságnak?

A kilenc méteres, szögesdrótos, nyolc kilométer hosszú spanyol határkerítést megostromló és áttörő afrikai „atléták” eltévesztették az évszámot, és korábban indultak az Olimpiára? 

Az Olaszországban és Görögországban partra szálló migránsok, azok az észak-afrikai strandokról idetévedt napozók? Istenkém, erre sodorta úszógumijukat a hullámzás. Úgy jó párszázezret.

Vagy akkor a hősük, Jean-Claude Juncker miért ajánl hatezer eurós migráns-fejpénzt az uniós országoknak? Tisztán széplelkűségből?

És ők beszélnek arról, hogy Orbán Viktor alternatív valóságot épít?

Ki is él a saját virtuális, liberálisan művi világában?

Érthető persze, hogy homokba dugják a fejüket, és onnan kommunikálnak. Hiszen ott a sokadik kétharmad, és hazai dolgokról egy értelmes gondolatuk sincs – most meg veszélybe kerül brüsszeli mentoraik pozíciója is.

Hogy ne verne így ki a frász egy hithű pesti „demokratát”? 

 

 

fotó: MTI/Veres Nándor