Celeb vagy könyvtár?

15

 

Két hír: Új könyvtár nyílt Óbuda-Békásmegyeren. Valamelyik hazai celeb meg jelezte, most éppen rántott sajt diétába kezd, de utál olvasni, mert az időt vesz el személyisége kiformálásától. A világért nem ítélkeznék a két információ jelentősége közötti különbségen. De azért gondoljunk bele.

 

Vettem a minap egy könyvet. Ezt nem azért tettem, mert az otthonomban hiányozna valami díszítő elem. Nem is flancból, hogy megmutassam, tudok olvasni. Egyszerűen érdekelt, ami benne van.

Meg, mert jó megfogni a könyvet, és beleszagolni. Aztán dédelgetni, olvasni. Esetleg később gondolkozni azon, miről meséltek a betűk. Tudom, ez időt igénylő szokás, de többeknek bevált már.

Mondjuk nem lettek celebek.

Nem fogok neveket emlegetni. Minek? Ki képes megjegyezni, hogy VV-kicsoda és párhuzamosan máshol futó műsor „sztárja” evett-e éppen egy gyíkot. Az említett hüllőért amúgy kár.

Ő nem tehet egyes emberek butaságáról.

Nem az úgynevezett celebeket akarom bántani. Ebből élnek, hát ezt hozta nekik a sors. Nem igen értem ugyan, hogy miképpen merik magukat olyan emberekhez hasonlítani, akik reggelente munkába járnak. Tesznek valamit, nem csak kifizető helyeken mutogatják magukat.

Ez azonban nyilván az én hibám, a tengerentúli mogyoróvaj értelmét sem tudtam soha megérteni, amikor ott a Nutella. Meg lekváros kenyeret is lehet enni amúgy reggelire. Avagy ott a szalámis, zsíros, parizeres – ha valaki másképpen fogalmazza, párizsis – szeletek lehetősége.

Kérem, pontosan értelmezzék: semmi komolyabb jelentősége nincs annak, hogy ki, és mit táplálkozik reggelire.

Az azonban már idegesítő, amikor már-már megszabják, mit és hol ehetsz. Mit gondolkozhatsz. Mit tehetsz az életeddel.

És véletlenül se menj könyv közelébe, mert az megbántja az agyadat.

A könyvek világa egy furcsa világ. Én Hasek Svejkjét olvasom újra és újra, mindig újat hoz. Kiskoromban nem hittem, de valóban: az évek és a történelem alakulása mindig új értelmezést ad ennek a regénynek.

Jókait, Gárdonyit, Mikszáthot sem úgy olvas az ember általános iskolában, mint negyven körül.

És ez jó.

Ezért is érdemes olvasni.

Egy könyvtár megnyitása jó hír. Szeretni való hír.

Egy celeb étrendje emellett talán másodlagos.

 

 

Fotó: facebook.com