Heller Ágnes és a baljobbik

32

 

A „baloldali filozófus” Heller Ágnes a korábban általa lenyilasozott, lefasisztázott Jobbik mellett kezdett el kampányolni. Szerinte a „demokrata” jelölteknek mindenütt vissza kellene lépni Vona Gáborék javára. A Jobbik szóvivője meg közben Alföldi Róbertet élteti, és arról beszél, hogy ők mindig is „baloldali értékeket” képviseltek. Értem, hogy a köpönyegforgatás politikai kategória bizonyos körökben, no de ennyire?

 

Mi lesz abból, ha az Alzheimer-kór találkozik egy filozófussal? Heller Ágnes.

Jó, ez persze csak egy interneten keringő – rosszízű – vicc. Heller nem alzheimeres, ő csak zsigerileg gyűlölködő. Kezdetben a nácikat utálta, utána jöttek a kulákok, majd a polgárság. Aztán a kommunistákat kezdte rühelleni, majd szinte bárkit, és mára eljutott Orbán Viktorig.

Nem az én tisztem, hogy megítéljem Heller Ágnes filozófusi teljesítményét, de politikai munkássága szánalmas. Mert ennek a gyűlölet-pályának mára az lett a tetőpontja, hogy a „baloldal nagyasszonya” a Jobbik támogatására szólít fel.

Természetesen nem megalapozatlanul. Ilyet nem tesz egy tényeket és valóságot figyelembe vevő gondolkodó elme. Heller közvéleménykutatást készített – mesélte a Hír TV-ben. Én személy szerint nemigen hiszek az ilyesmiben, mert még élő emberrel nem találkoztam, akit bármikor megkérdeztek volna ilyen cégek politikai kérdésben.

De Heller felmérése ennek fényében is lenyűgözött. Megkérte lányát, hogy vesse fel a Jobbik támogatásának ötletét „kizárólag ballib társaságában”, és ők helyeselték Vona Gábor trónra emelését.

Hát szóval… Nem is tudom, hogy ez az egész kit minősít jobban, Heller szellemi nagyságát, vagy a „ballib társaságot”. Persze az ellenzéki pártok összefogásosdiját látva, talán nincs is ebben az egészben semmi meglepő.

Avagy Heller Ágnes látnok. Ő ugyan még pár éve is nyilasozta és fasisztázta a Jobbikot, de igazából már akkor ráérzett a párt baloldali vénájára.

Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője szerint ugyanis a párt sohasem volt fasiszta jellegű, csak voltak benne, akik „náci romantikát” kergettek. Azt nem fejtette ki a Zugló TV-ben – ki is arra a polgármester? -, hogy akkor mi a fenének alakítottak velük pártot, ha eleve ennyire piszkosul demokraták voltak?

Ja, nem csak demokraták, ők igazából „mindig is baloldali értékeket képviseltek”, csak azokat „korábban nyíltan nem vállalhatták”. Amit felvonultattak, azt „nem is gondolták komolyan”.

Ennyire elvszerű, erkölcsi nagyságot mutató nyilatkozatot Gyurcsány őszödije óta nem hallottam.

Amit a hős, rejtőzködő baloldali Mirkóczki tetézett még azzal, hogy bók-tengert zúdított Alföldi Róbertre, aki ellen még lelkesen tüntettek, amikor a Nemzeti Színházat vezette. Komolyan, fel sem foghatom, hogy milyen lelkierő és fegyelmezettség kellett ehhez. A Gárda-mellényt is nyilván csak azért vették fel Vonával, hogy baloldaliként ne tűnjenek ki a bakancsos menetelők közül. 

Vagy az akkori jobboldali radikalizmus ugyanannyira volt hiteles, mint a mai néppártosodás? Címke egy terméken, amit minél nagyobb pénzért akarnak az emberekre rásózni?

Heller és a Jobbik frigyében semmi meglepő nincs.

De ahogy az Üvegtigris című filben mondták: „csak morálisan ingoványos”.

 

fotó: facebook.com