Segítsünk Bécsnek, vigyék a CEU-t!

24

 

Bécs szocdem polgármestere – valahol Döbrögi uraság és Demszky Gábor között helyezkedik el morálisan – nagyon büszke rá, hogy városában is lesz lerakata a Soros-egyetemnek. Michael Häupl szavaival élve: „a CEU az évszázad lehetősége” az osztrák fővárosnak. Ami nagy szó, hiszen már több tízezer migránst is beengedett Bécsbe, „akik mérhetetlenül járulnak hozzá a metropolisz fejlődéséhez”. Hát a késelés és a nemi erőszak valóban nehezen „mérhető” egy városfejlesztési grafikonon. Hát még egy CEU…

 

Kedves Olvasó! Én a magam szerény módján tulajdonképpen szeretem Bécset. Érzelmi okaim is vannak: Hunyadi Mátyás bevette, ráadásul kellemes a wiener schnitzel.

Fenntartásaim is vannak persze Ausztria fővárosával kapcsolatban. Sznob, drága, felsőbbrendű monarchia-gőgöt áraszt, és nem lehet normálisan parkolni. Azonban, Tisztelt Olvasó, én ezeken az ellenérzéseimen átlépek.

Több évtizedes budapesti, nyolcadik kerületi és csepeli lakosként azt mondom: segítsünk Bécsnek! Tegyünk meg mi is mindent fejlődéséért! Megérdemlik!

A város évtizedek óta regnáló szocialista polgármestere, egy bizonyos Michael Häupl ugyanis azt nyilatkozta tegnap, hogy számára az „évszázad lehetősége” a Soros-egyetemmel való együttműködés.

A CEU a napokban megállapodott a bürgermeisterrel, hogy itt is lesz egy „kampusza” az intézetnek. Ezért az örömhírért cserébe Bécs vezetése 99 évre korlátlan felhasználásra átadja a helyi Otto Wagner kórház területének egy részét Soroséknak.

Hát mit is kínálhat egy becsületes szociáldemokrata eladásra, ha nem a kórház területét!? Túró kis telek. A bécsi Kurier szerint a CEU 25 ezer négyzetmétert kap, a műemléképületből az orvosolás meg megy a dolgára. Természetesen lesz progresszív megoldás, a kórház fennmarad, sőt, még a nővérek, Hansi kertész és a patológusok bérét is emelik majd ott, ahova mennek. Új cím is akad valahol Hencida és Boncida között, Mackósajt alsón. Osztrák fordítást most hadd ne mellékeljek… Nem értek bécsi szociáldemokratául.

A CEU-lerakat a 2019/2020-as tanévben kezdheti meg működését.

Kedves Olvasó! Gondoljon bele, egy egész évet kell kibírnia Bécsnek Soros-egyetem nélkül! Jó, rendben, ott van több tízezer migráns, akik növelik a város szellemi és erkölcsi színvonalát, de azért egy CEU mégis más szint!

Még egyszer: segítsünk a derék bécsieknek! Egy évig szenvedjenek? Nyűglődjenek? Hiányérzetük legyen? Megszóljanak minket, magyarokat, hogy megvonjuk tőlük kurucos duhajsággal a CEU-t?

Ezt nem hagyhatjuk!

Vigyék ezt az egész CEU-t Pestről úgy, ahogy van! Fénymásolóstól, Bokrosostól! Sőt, ha igény van az egyetem további szellemi nagyságaira – én budapesti lakosként szívesen lemondok róluk. Lehet, hogy lesznek emiatt álmatlan éjszakáim, tördelni fogom a kezem, és kétszeri nekifutás után fogom csak abbahagyni Heller Ágnes esszéinek olvasását – de Isten uccse, bevállalom!

Ha Bécsnek CEU kell, legyen az övéké! Ne elégedjenek meg egy kampusz létrehozásával! A magyar nép nagylelkű, odaadjuk az egész „egyetemet”! Nem venném a lelkemre – majdani unokáim világképét meg végképp nem akarnám azzal megzavarni -, hogy mi vettük el az „évszázad lehetőségét” az osztrák fővárostól.

Sőt, ükunokáim nevében is megígérem: ha Mátyás király feltámad, és Bécshez szottyan kedve, a CEU-t bátran vihetik tovább Graz felé.

 

fotó: ceu.edu

Facebook hozzászólások