Brüsszel: halál a dönerre?!

28

 

Ébredj Európa! Az ellenség a kertek alatt jár! Ijedjünk, rettegjünk és féljünk! Na, nem a migrációtól, terrorizmustól vagy éppen a munkanélküliségtől! Ezek az Európai Parlament képviselői szerint piszlicsáré ügyek. Még Orbán Viktornál és Jaroslaw Kaczynskinél is nagyobb veszély fenyegeti ugyanis a kontinens népeit! A döner kebab!

 

Nem hiába tartjuk az Európai Parlamentet, Tisztelt Olvasó! Minden percüket ránk áldozzák, minket óvnak és védenek az ott ücsörgő nagyszerű hölgyek és urak.

Az EP „Környezetvédelem, közegészségügy és élelmiszer-biztonság” nevű bizottságában például egész pontosan 65-en szorgoskodnak. Nem beszélve a tucatnyi munkatársról, szakértőről, és Jean-Claude Juncker konyak-szállítójának ide protezsált kicsit csúnyácska unokahúgáról.

Ha erre a bizottságra gondolunk, a honfiúi büszkeség is joggal tölt el bennünket, hiszen egyik alelnökük maga Jávor Benedek. A Párbeszéd ilyen szintű megbecsülése garancia arra, hogy kizárólag fontos és világrengető dolgokkal foglalkozhat ez a grémium.

És ez nyilvánvalóan így is van. A képviselők szilárd meggyőződésem szerint mára leállították a multinacionális konszernek környezetszennyezését, és befoltozták az ózonlyukat is. Az európai egészségügy helyzete példaértékű, milliárdos és melós ugyanazt az ellátást kapja Londontól Bukarestig, hiszen mindannyian a köz részei – ugyebár.

Nem lehet gond az élelmiszerbiztonsággal sem! A disznóvágásra készülő sertések pszichiátriai felkészítése rendben, a kígyóuborka hajlásszöge is megrendszabályozva. A „gyarmatokra”, így Magyarországra sem jön már Z-kategóriás, a bezúzástól éppen kivásárolt termék. Az unió nyugati és keleti polgára ugyanazt a terméket kapja ugyanazon a néven. Ennek így kell lennie, mert másképp nehezen tudom épp ésszel elképzelni, hogy idejük jut a döner kebab problematikájára.

Természetesen nem annak származási helyével, esetleg kiszolgáló személyzetének tartózkodási engedélyével kapcsolatos a felvetés.

Kimondhatjuk konkrétabban is: annyira nincs már ötletük a saját (ott)létük igazolására, annyira nem akarnak valós problémákkal foglalkozni, hogy a legabszurdabb kérdéseket is képesek napirendre venni. Nehogy már ténylegesen dolgozni kelljen!

De akkor „szakmázzunk” velük egy rövidet – érzékeltetve a probléma már-már felmérhetetlen jelentőségét.

A népszerű török húsos szendviccsel a fent említett bizottság szakértőinek az a gondja, hogy foszfátot tartalmaz. Ugyanis az anyag nélkül kiszáradna és szétesne fagyasztás után a nyársra rétegzett hús – a dönerhez való marhát, disznót, avagy csirkét értelemszerűen nem a helyszínen vágják le. Így ha a testület kezdeményezésére az Európai Bizottság betiltja a foszfát használatát, ez a döner kebab halálát is jelenti. (Kérem, kapjanak a szívükhöz, mellesleg!)

A foszfát úgy alapvetően nem egy cián szintű szer, lelkesen alkalmazzák a húsiparban, de van például a kólában is. Ha hosszútávon naponta 4200 milligrammnál több jut a szervezetünkbe, akkor lehet némi bajunk. Egy átlagos dönerben azonban mindössze 134 milligramm van belőle. Azaz heteken keresztül naponta legalább 31 ilyen szendvicset kellene elmajszolnunk, hogy bármi bajunk legyen tőle. Már, ha előtt nem haltunk bele húsmérgezésbe…

Szóval valljuk meg, a „Kiváló Brüsszeliek” sokkal értelmesebb dolgokkal is foglakozhatnának. A döner-veszélynél az európai élelmiszerbiztonságnak talán akad néhány komolyabb problémája.

És alighanem igaza van annak a Kedves Olvasónak is, aki azt gondolja, erre az egészre egy mondatot is kár volt szánni. Mégis, kérem, nézzék el ezt most nekem.

A cikk azért született, hogy szemléltesse, mire megy el az önök és az én adóm a csodálatos Brüsszelben. Mivel foglalkozik ez a bürokratikus vízfej, amely minden „hatékonysági reformmal” egyre nagyobb és fölöslegesebb lesz.

Ja, zárásul egy érdekesség: a döner-ügyet a szocialista és zöld képviselők verték keresztül a bizottságon. Mert annyira nagyon ráérnek az embereket igazán érintő dolgokkal foglalkozni…

,,

Fotó: travelmediate.nl