Gyurcsány igét hirdet

20

Békére, nyugalomra és kiszámíthatóságra van szükségük a magyar embereknek – mondta Gyurcsány Ferenc pártja lakossági fórumán. Ehhez csak az szükséges, hogy mindenki, aki nem Gyurcsány Ferencet támogatja, azonnal szüntesse be politikai tevékenységét. Esetleg dögöljön meg.

Gyurcsány Ferenc reggel felkelt és belenézett ruhatárába, hogy éppen melyik köpönyegét forgassa meg. Hogyan lett volna ez probléma? Évtizedek óta többel is felszerelkezett.

Volt ugye egy látvány-vörös, ezt akkor használta, amikor kommunistának mondta magát.

Aztán ott egy sápadt-piros szocialista köpeny is. Ebből több változatot is tartott, amikor velük „játszott”, alkalmazkodnia kellett az MSZP számtalan pálfordulásához.

A kék SZDSZ-est mára átalakította DK-sra. Ez ugye most a hivatalos viselete. Csinos-csinos, de talán még nem elég jó. Kell még hozzá valami.

Gyurcsány Ferenc ezért kiegészítők után nézett. Szerepmintákat keresett a köpenyhez. Volt ugye már agresszív politikus, aki már gesztikulálásával és meredt nézésével erőt akart sugározni. Ez egy jó szerep volt.

Aztán ott volt az őszödi mártír-alakítás. Az őszinte, szinte önsorsrontóan igazat mondó politikus kliséje. Az is jó volt. Egész sokáig működött. Sőt, még ma is van jelentősége, amikor szocialistákkal tárgyal, hivatkozhat a közös bűnre. És lehet, hogy ők is tudják az övét, de ő még többet tud. Az ilyesminek meg össze kell kötnie.

Van még ugye a felsőbbrendűségi szerepe, amikor gunyorosan kezel le mindenkit. Ez persze elsősorban úgynevezett értelmiségi közegben, leginkább Budapest egyes kerületeiben megy jól. Ezt is nagyon szerette használni, részben, mert jól esett az entellektüel-látszat, részben, mert szerette alázni ezeket. Úgy, hogy ne is értsék.

A jelen helyzetre azonban egyik sem tűnt igazán megfelelőnek. Mert Botkát ugye kicsinálta, Molnárékat átverte, és Bokros Lajos bevonásával sorosi pénzekhez is közelebb jutott. A többiek nem jelentenek komolyabb tételt. Egy Szél Bernadettet akkor vezet meg, amikor csak akar. A zsúrfiú új-politikusok meg végképp nem jelentenek kihívást. A Jobbik-szavazó nem az ő piaca, a pártvezetéssel meg adott helyzetben meg tud egyezni. Simicska megjelenése óta a “radikálisak” feltűnően alkuképesek lettek.

Na, most, ebből milyen szerep következik? Most össze kell terelnie maga alá a szétforgácsolt ellenzéket, elsősorban a szocialisták elbizonytalanodott szavazóit.

Gyurcsány Ferenc ezért úgy döntött, hogy most békés szerzetest játszik. Igét hirdet. Békéét, meg ilyeneket. Ez természetesen az ő békéje lesz, de mire ezt az „emberek többsége, aki keveset lát a világból” – ahogyan ő fogalmazott – felfogja, már késő.

Van köpeny, van kiegészítő szerep, Gyurcsány merengősen szenteskedő fejet is tud vágni hozzá…

Fotó: 24.hu