A katalánok igaza a miénk is!

15

Katalónia tegnap kikiáltotta függetlenségét. A madridi kormány erre feloszlatta a katalán parlamentet. Franciaország, Németország és az Európai Bizottság vezetője, közölte, hogy nem helyeslik a barcelonai eseményeket. És ehhez, egészen komolyan: mi közük van? Ma a katalánoknak mondják meg az „igazságot”, holnap ránk meg, rá is kényszerítik? 

Józsi csepeli boltos alapvető szimpátiával állt hozzá minden függetlenségi törekvéshez. Vonatkozzon ez a Brexitre, avagy a házimunka mindennemű elvégzésétől való függetlenedésére.

Ennek fényében értelemszerűen örült a katalán függetlenség kikiáltásának is. Tudta persze, hogy van ebben az egészben valami gyanús, mert vannak, akik arra tőrnek, hogy mindent felforgassanak, és azon milliókat keressenek. De azért csak nem azért ünneplik arrafelé ezt az önálló Katalán Köztársaságot százezrek az utcán, mert nem azt akarják?

Látta persze, hogy volt „spanyol-párti” tüntetés is Barcelonában. De arról nem hallott hírt, hogy tömeges verekedés tört volna ki katalán és „spanyol” között. Arról igen, hogy a madridi rendőrség odavezényelt hivatásos verőgépei szavazni akaró katalánokat ütöttek. Demokratikusan. Akkor kinek az oldalán is áll az igazság?

Józsi csepeli boltos azt a hírt is áttanulmányozta, hogy a rendkívül kedves francia elnök dél-amerikai túráján elítélte a katalán döntést. Ehhez a véleményhez csatlakozott az Emmanuel Macronnal együtt utazó Jean-Claude Juncker is. Miért vesz részt együtt, egy ilyen, karibi strandokat felmérő turnéban Franciaország és az Európai Bizottság elnöke? Józsi hallott az unió költségcsökkentési direktíváriról, így ez csak azért lehetett, hogy Juncker úr megosztozzon az utazási költségeken Macron úrral…

Na, de ez részletkérdés. Ki, kivel szeret utazni, hát ez a mai világban részletkérdés. Józsi csepeli boltos azt nem akarta megérteni, hogy mi a túró köze van a franciáknak, Brüsszelnek vagy bárkinek a katalánok döntéséhez?

Jó, nem ismerik el. És akkor mi van? Ha a katalánok kiharcolják, az a függetlenség megvan. Ha nem, akkor meg nincs. Ez olyan, mint a Tesco-sztrájk, csak az a tiéd, amit megszereztél.

Józsi bízott abban, hogy a katalánok vezetői komolyan döntötték el ezt a függetlenséget. És nem csak azért, hogy témát tereljenek, vagy nagyobb biznisze legyen a függetlenségi kitűzőknek.

Mert, ha ez ténylegesen sikerül. Akkor, az precedenst teremthet, erőt adhat másoknak is. Székelyeknek is persze. Juncker úr erre azt mondta: „El kell kerülni mindenféle szakadást és törést az EU-n belül.”

Józsi csepeli boltos erre meg úgy reagált, hogy ami nem működik, azt kár toldozgatni-foltozgatni. Azt vagy hagyni kell a fenébe, vagy újra szerkeszteni, építeni. A katalán döntés is egy jel arra, hogy Európa népeinek a jelenlegi dolgokból nagyon elege van!

fotó: neweuropa.eu