Ki ölte meg Kennedyt?

25

Ki ölte meg Kennedyt? Washington állítólag nyilvánosságra hozza a JFK történet részleteit. Utána Dagobert bácsi titkos aktáira is sor kerül. Az E.T. sztori részletei ezt követően jönnek. Aztán kiderül, hogy mindezért az orosz hírszerzés felel. Vagy merjünk kérdezni?

Donald Trump amerikai elnök tegnap bejelentette, hogy nyilvánosságra hozhatóak a Kennedy-gyilkosság eddig titkosítás alatt lévő nyomozati anyagai.

A feltételes mód már önmagában sokatmondó, akár ezen is érdemes elgondolkozni. Milyen reális hatalma van az Egyesült Államok elnökének, és mit engedhet meg magának?

Ám ez legyen az amerikai demokrácia nehézsége.

A Kennedy-történet egész kezelése a figyelemreméltó. A világ első számú demokráciájában hosszú évtizedek múlnak el, amíg csak egyáltalán felmerülhet egy elnök meggyilkolásának kérdése?

A CNN tegnapi híréből kiderül az is, hogy probléma lehet ezzel az egész üggyel. Nyilvánosságra hozzák ugyan talán, és esetleg azt, amit az akkori nyomozás kiderített. Ez egészen biztosan hiteles információ lesz.

Viszont most sem hozhatnak világra olyan részleteket, amelyek az ügy múlt század kilencvenes éveit érinti. John Fitzgerald Kennedyt 1963. november 22-én gyilkoltatták meg. A két időpont között úgy eltelt némi idő. Milyen dokumentum, államférfiakat, gazdasági vezetőket, rendőri és FBI főnököket érintő hír kerülhetne napvilágra?

Ennek az USA Today szerint az az oka, hogy „Oliver Stone rendező 1991-ben készített filmet a gyilkosságról, ami miatt újból komoly vita lett a nyomozásból és a titkosításból, és újra felerősödtek azok a hangok, amelyek valamilyen összeesküvést sejtettek a gyilkosság mögött, ezért újabb nyomozást rendeltek el, hogy megnyugtassák a közvéleményt.”

Elrendeltek egy újabb nyomozást, hogy megnyugtassák a közvéleményt? Ez az igazságszolgáltatás talán legfrappánsabb lealázása. Meg annak a bizonyítványa, hogy mit tartanak erről az egészről. Amiről egyetemek professzorai írnak nagyszerű könyveket, és amiért nálunk is működik számos amerikai bejegyzésű felsőoktatási valami.

S vajon kiderül, ki ölte meg Kennedyt? És utána a testvérét? Úgy, hogy az Amerikai Egyesült Államok pillanatnyi elnöke – aki erősen vonzódik a frappáns kifejezésekhez és internetes posztokhoz – sem mer szólni? Vagy nem hagyják?

Fotó: redallasnews.com