Botka testőrzői

7

 

Az MSZP pillanatnyi miniszterelnök-jelöltje testőrökkel közlekedik az utóbbi időben. Vajon miért van erre szüksége? A néptől fél, vagy Kunhalmi Ágnestől, vagy az árnyékától? Józsi csepeli boltos régen volt Szegeden, gondolta, így nyár végen leszalad egy halászlére, és Botkát nézni.

 

Józsi csepeli boltos általában úgy volt vele, hogy a hallé fogyasztása hozzátartozik a mindennapokhoz. A Botkával kapcsolatban ebben nem volt teljesen biztos. De hát mégiscsak miniszterelnök-jelölt a lelkem, hát vessünk rá egy pillantást.

Szegeden jó halászlevet enni, van hangulata, stílusa, ereje. Józsi ezeket a tulajdonságokat Botka Lászlóban még nem igen tapasztalta. Mert ugye azt mondja, hogy ő a nép egyszerű gyermeke. Természetesen a nép egyszerű gyermeke is hordhat Rolexet, és járhat sok tízmilliós terepjárón, de Csepelen ennek más volt a megnevezése.

Józsi úriember volt, így nem használta nyilvánosan ezt a szót. Meg aztán mégiscsak vendég volt Szegeden, ha a helyiek ezt az embert választják polgármesternek, hát ki ő, hogy ebbe beleszóljon. Ha ezt szeretik, ezt kapják.

A tiszai halászlé teljesítette a bele vetett reményeket. Józsi nem volt mohó ember, de még haltepertőt is kért a menü végére. Abban sem csalódott. Józsi ezután elindult Szeged belvárosába fagylaltot enni, és Botkát megtekinteni.

A fagylalt kiemelkedően jó volt, habár Józsi azt nem igazán értette, hogy miért hívnak egy édességet hupikék törpikéknek. S az akkor miből is van? Ezek a kétségei Botka Lászlót látva is felmerültek benne.

A nép egyszerű gyermeke, a nagyon baloldali politikus miért jár gőgösen és testőrökkel népe közé? Meg akkor ezek a kigyúrt úriemberek fogják a gazdagoktól elvenni, és a szegényeknek odaadni a gyanús vagyont? Hát Csepelen ezt sem a nép egyszerű gyermekének, és baloldalinak becézték.

Józsi hallott, és olvasott már Botka szegedi ügyeiről, de úgy vélte, ez tényleg az itt lakókra tartozik. Ha emiatt fél valakitől, hát tegye. De ugye ez a Botka László az ország miniszterelnöke is akar lenni. Ehhez azért Józsi csepeli boltos is hozzá akart szólni.

Odaballagott Botkához, ám a testőrök ezt nem engedték. Mondták, most a polgármester úr siet, a nép várjon. De írásban természetesen feltehet kérdést. Józsi visszajelzett, hogy erre neki se kedve, se ideje. Amúgy meg csak arról akart érdeklődni Botka úrtól, hogy ő most mitől is baloldali? A testőrök válaszoltak: erre a polgármester úr titkársága tud pontos választ adni. Hát ehhez se volt Józsinak gusztusa.

Aztán egy helyi polgár megsúgta, hogy feszültségek vannak a pártban, a Botka ezért lehet ilyen ideges. Kérdezte, melyik pártban? Mondták: mikor, melyikben. Hol MSZP, hol DK, hol valami új kezdeményezés.

Na, Józsinak itt lett elege a dologból. Ha Botkából, MSZP-ből, Gyurcsány pártból, és egyebekből kell választani, akkor ő bizony a halászlére voksol. Ezek meg verekedjenek össze a testőreikkel.

Fotó: magyaridok.hu