Az Ő gyilkosának mi jár?

5

 

Börtönt és zéró toleranciát követeltek tegnap az állatkínzóknak Nagycserkeszen. Tény: hiába a most is szigorú törvény, a bíróságok elnézően bánnak a gyilkosokkal. Ha van civil ügy: ez az! Ha van miért tüntetni: ez az!

 

Történetek következnek, ha van erejük, olvassák el. Hogy ne történhessenek meg még egyszer!

Fülöp nyakára műanyag zsinórt csomózott szorosan a gazdája. A zsineg a csontjáig hatolt, a feje a felismerhetetlenségig eltorzult. Hiába lépett közbe az Állatbarát Alapítvány, a számos műtéten átesett kutya végül elpusztult. A Fülöpöt halálba kínzó nagycserkeszi férfit eltiltották az állattartástól és kapott egy párszázezres pénzbüntetést…

Egy somogyi férfi egy kisebb gödröt ásott, amelybe öt-hat nemrégiben született kiscicát dobott. Majd az ásóval egyenként lesújtott a cicákra, egy lendülettel vágva ketté őket. Mindezt röhögve fel is vette telefonjával, a videót a világhálóra is büszkén feltöltötte. Most vizsgálják, hogy ez alapján milyen eljárás indítható ellene…

A 17 éves István és a 20 éves Patrik még 2015-ben indult biciklivel Beretről Detekre, amikor az árokban találtak egy mozgásképtelen kiskutyát. Unatkoztak, úgy döntöttek, hogy jól megkínozzák: István egy közelben talált szerszámnyéllel ütötte az állat fejét, Patrik közben filmezett a haverok kedvéért. Élvezzék ők is a „halál-bulit” a neten.

A két „fiút” ezért mindössze öt és hat hónapos felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték. A bíró szerint ugyanis életvitelükben közben „pozitív változás” következett be. Ja, és ezen kívül el kell olvasniuk Csáth Géza Anyagyilkosság című novelláját, illetve meg kell nézniük Szász János Witman fiúk című filmjét. Majd ezekről „élményeikről olvasónapló formájában kell beszámolniuk”.

Példátlan szigor…

S ez csak három eset a nyilvánosságra került több százból, az eltusolt vagy „félrenézett” több ezerből. Azoknál, amelyek eljutottak a bíróságig, általában finoman szólva is elnéző az ítélet. Pár hónap felfüggesztett börtön, bírság, nevelő szándékú bírói „szemmel verés”, jellemfejlesztő dádá. Tényleges büntetés elvétve – egy pápai férfi kapott két évet, mert elvágta „idegesítően ugató” kutyája nyakát.

Ez ellen tüntettek tegnap Nagycserkeszen. Az akciót nem az Amnesty International, a Helsinki Bizottság, a Greenpeace vagy valamelyik „haj, de civil” alapítvány szervezte. Nem volt ott egyetlen alapítvány sem, amely pár hónapja a Hősök terén csápolt a CEU és Soros György mellett. Pedig utóbbitól állítólag éppen az állatvédelemért kap egy részük milliókat. Nem volt ott Gulyás Marcika, és hiányoztak a Pride-ra gyúró buli-forradalmárok is.

Viszont ott volt több száz szurkoló. Tudják, olyan nagydarab, gyakorta kopasz férfiak. Akik ellen a fenti jogvédők hihetetlenül lelkesen szoktak tiltakozni, akiknek fekete pólója szerintük a fasizmus jelképe. Akiknek fekete pólójára most Fülöp neve volt nyomtatva… Ők szervezték ezt a tüntetést, hozzájuk csatlakoztak igazi civilek, igazi állatvédők.

Persze, ne szépítsük a dolgot. Mindez nem csak egyszerűen állatvédő téma. Nem csak a rendőrség és ügyészség határozottsága hiányzik gyakorta, hanem mi is hajlamosak vagyunk arrébb menni, ha a fentiekhez hasonlót látni.

Ez össztársadalmi probléma! Közös ügy! Aki állatokkal képes kegyetlenkedni, képes bármikor embertársai ellen fordulni! Megvárjuk, amíg a nála gyengébbet, vagy épp a mi nagymamánkat támadja meg? Ő sem tud védekezni…

Van még valami: a bíróságok hozzáállása. Nem azt mondom, hogy direkt szigorú ítéletet hozzanak, de könyörgöm, mindig az „enyhítő körülménynek” kell diadalmaskodnia?

Valahogy úgy, mint a korrupciós, a ballib kormányok balhéit vizsgáló tárgyalások többségében… A kettőnek természetesen nincs közvetlen köze egymáshoz. De azért azon óhatatlanul elmélázik az ember, hogy milyen sírás-rívás kezdődik az ellenzéki oldalon, a civil jogvédők körében, amikor szóba kerül a bírósági reform.

Végezetül tény az is, hogy magán az állatvédelmi törvényen is van mit szigorítani. Hasonló lendülettel és határozottsággal, mint volt az a CEU vagy a plakátok esetében.

Egy kutya élete többet ér Soros és Simicska nyavalyáinál!

 

 

 

Fotó: allatbarat.com