Terroristát mentene Brüsszel

11

 

Magyarország nem enged az Európai Parlament nyomásának, és nem engedi szabadon a röszkei határt ostromló Ahmed H-t. Európában szinte hetente robbantanak, Brüsszel viszont egy terrorista kiszabadításával van elfoglalva.

 
Ahmed H. önelégült mosollyal érkezett a beszélőre, a fegyőrök kellő figyelemmel bántak vele, hiszen nem minden nap lát az ember valakit, aki tíz évet kapott terrorcselekményért. Ahmed H. büszke volt magára, a röszkei határ ostromával nagyszerű robbantó és gépeltérítő elődjei nyomdokába lépett, s mi jön még…

Az Amnesty International budapesti képviselője is üdvözült mosollyal az arcán jött a találkozóra. Örömhírt hozott Ahmed H-nak, immár az Európai Parlament is felszólította Magyarországot, engedje szabadon az elsőfokon tíz év fegyházra ítélt szíriai férfit.

A szemét Orbán-kormány persze most mindent megtesz a szabadon engedés ellen. De majd mi megmutatjuk nekik, hogy milyen a demokratikus jogállam! Ezért jöhetett csak most – hiába másfélhetes az info -, de tüntizni, meg tüntit szervezni kellett. Ezért elnézést kér a késésért Ahmed H-tól.

Ahmed H. ezt nem bánta, a jó hír megkésve is jó hír. Az Európai Parlamentről ugyan nem tudta, hogy azt eszik, vagy isszák, de hát, ha a kishölgy ennyire örül neki, biztos jó a hír. Apropó kishölgy, Ahmed H. a jó hírre való tekintettel felvetette, hogy az Amnesty International képviselője nem gombolna-e ki egy gombot a blúzán.

Az AI képviselője nem értette a kérdést, de hát meleg volt, így kigombolta. Ahmed H. elégedett volt. Most további információkra vágyott. A fegyházba semmi sem jutott el, botrányos módon nem volt wifi. A helyi „kollégák” pedig nem akartak vele érintkezni. Részben nyelvi problémák miatt, részben, mert úgy voltak vele, hogy tisztes rabló vagy asszony-gyilkos nem beszél terroristákkal.

Ahmed H-t az érdekelte, mi történt a nagyvilágban. Az AI ifjú képviselője könnyeket morzsolva mesélt a manchesteri robbantásról. Mondta, hihetetlen és szomorú, hogy minden jó szándékú és emberbaráti törekvés ellenére nem elég hatékony az unió bevándorlókat integráló politikája. Ez Ahmed H. szerint is hihetetlen volt ugyan, de jobban érdekelte a merénylő kiléte. Meg, hogy a kishölgy esetleg még egy gombtól megszabadulhatna.

Az ifjú hölgy szórakozottan gombolkozott, majd mesélt Salman Abedi szomorú sorsáról. Ahmed H. visszakérdezett: az a Salman, akinek az apja az iszlám harci csoportos Ramadan? Az AI képviselője meglepődött. Mondta, azt hiszi, igen. Meg hozzátette, hogy rettenetes dolog a terrorizmus.

Ahmed H. ezt a kérdést kicsit cizelláltabban látta ugyan, de most inkább emlékeit idézte fel a hölgynek. Tripoli, majd a nicosiai repülőtér várója: milyen jókat beszélgettek az öreg Ramadannal! Azok voltak ám a szép idők, kávézgattak, tervezgettek, a kis Salman ott tett-vett körülöttük. Ki gondolta volna, hogy ilyen derék mudzsahed válik belőle?!

Az AI-s hölgy már felszólítás nélkül gombolt egyre lefelé, és kérdezte Ahmed H-t, hogy a mudzsahed, az ugye amolyan muszlim jogvédő? Ahmed H. erről minden további nélkül biztosította. Aztán a hölgy elmesélte, hogy Ramadant is letartóztatták a manchesteri merénylet kapcsán. Ahmed H. ezen őszintén felháborodott: azt a rendes embert? Amúgy a kishölgynek nincs melege?

A kigombolkozás már rutin volt, de az AI-s hölgyet annyira elragadta a jogvédő hevület, hogy észre sem vette. Mondta, hogy ha Ahmed H. – aki tudvalevőleg szerencsétlen, az orbáni diktatúra által meghurcolt menekült – azt mondja, hogy Ramadan Abedi igazából jó ember és áldozat, akkor az Amnesty International akár őt is védhetné. Ahmed H. ezt roppantmód helyeselte.

Az AI-s aktivistában azért voltak kétségek, visszakérdezett: egész biztos, hogy Ramadan nem terrorista? Ahmed H. ebben is tiszta szívből megerősítette. A hölgy megnyugodott, és immár arról kezdett el beszélni Ahmed H-val, hogy majd mekkora kártérítési pert varrnak Magyarország nyakába. Ahmed H. ezt jó ötletnek tartotta, a fegyházban töltött idő alatt megcsappantak embercsempész bevételei is, ezért tényleg kárpótlás jár egy rendes demokráciában.

Az Amnesty International képviselője leszögezte, hogy a legdrágább ügyvédeket is meg tudják fizetni Budapesttől Brüsszelig, az AI egy igazi önszerveződő nonprofit civil szervezet. Így majd a megítélt kártérítésből levonnak 30 százalékot. Ahmed H. ismét elégedetten bólintott, az embercsempészek magasabb tarifával dolgoztak, ennyi bőven belefér.

Végezetül, mivel az AI-s hölgyön már lényegében nem volt blúz, Ahmed H. felvetette, hogy amíg az őr arrébb van, nem férne-e bele egy gyors „barátkozás”. Nem baj, ha a kishölgynek nincs hozzá kedve, Ahmed H-nak van. Mielőtt azonban az AI-s aktivista válaszolhatott volna, visszajött a fegyőr, és jelezte, hogy vége a beszélőnek.

Az Amnesty International képviselője boldogan távozott a beszélőről. Szeretett más kultúrákat megismerni. Milyen jó lesz, amikor már tényleg integrálni tudjuk őket, egymás mellett élünk, megértésben és barátságban…

 

 
Fotó: cnn.com