Trump fejét akarják

4

 

A New York-i tőzsdén egyesek úgy döntöttek, hogy Donald Trump helyett számukra kedvezőbb lenne Mike Pence alelnök. S nem szeretnének új választásokkal bajlódni, inkább egyszerűen lemondatnák Trumpot az elnökségről.

 

Egy tőzsdei befektető, aki az árfolyamok esésére játszó short üzleteivel vált ismertté, úgy véli, hogy a gazdaság szereplői azt szeretnék, ha Mike Pence alelnök venné át a „kaotikusan kormányzó” Donald Trump helyét. A president Pence lehetősége másokban is felmerült – írta a Napi.hu a Bloombergre hivatkozva.

Jim Chanos, akit a tőzsdék világában legendás short sellernek, azaz az értékpapírok árcsökkenésén kereső befektetőnek tartanak, csúnyán beszólt az Egyesült Államok elnökének egy Las Vegas-i konferencia szünetében újságíróknak nyilatkozva. Kijelentette, hogy a piacok abban „bíznak”, hogy Donald Trump helyét alelnöke, Mike Pence veszi át.

Pence múlt szerdán elindított egy politikai célok támogatásához pénzt gyűjtő szervezetet (Great America Committee néven). Ilyet olyankor szoktak tenni a politikusok az Amerika Egyesült Államokban, ha valamilyen pozíció megszerzését ambicionálják, márpedig Pence már csak egy szinttel léphet feljebb.

Most azt hagyjuk, hogy milyen Trump eddigi kormányzati teljesítménye.

Az érdekes, hogy egy pénzügyi csoport úgy dönt, hogy neki kényelmetlen a törvényesen megválasztott államfő, ezért el akarja „takarítani”. Nem választásokkal, vagy egyéb demokratikus módszerrel. Hanem pénzzel.

Lemond Trump, magától? Vagy beteg lesz hirtelen, akár „ólommérgezésben” veszíti el pozícióját, mint annak idején John Fitzgerald Kennedy? Vagy Trump nyer? Kiderül.

A lényegi kérdésen azonban semmit sem változtat: így működik a világ „első és legnagyobb” demokráciája?

Ha a történetben találnak némi áthallást a hazai fejleményekhez – hát jól találják.

 
Fotó: nbcnews.com