Soros egérkéi

16

 

Hosszú hónapok vívódása után közös nevezőre lelt az ellenzék: meg kell védeni Soros György érdekeit. Ebben mindenki egyetért az ifjú demokratáktól egészen a Jobbikig. Kérdés, kit választ a spekuláns? Kit töm ki pénzzel?

„Kicsi egér, fehér egér, három kicsi fehér egér,
Melyik cincog jobban, melyik ugrik cukorkáért?”

Soros György már percek óta ismételgette a fiatalkorában Londonban hallott gyerek-mondókát. Sehogy sem tudta kiverni a fejéből. Persze valahol a helyzethez illett, mint ahogy a hajdani külvárosi egérfuttató-versenyek, első brókerszerű élményeinek emléke is. Régen volt, de a lényeg ritkán változik. Most a milliárdos fényképeket nézegetett, arcokat mustrált, válogatott.

Az óriási New York-i irodában minden volt, amit a high-tech csak holnap tud nyújtani a világnak, de Sorosnak voltak régi beidegződései. Bizonyos döntéseket szeretett „kézzel foghatóvá” tenni. Aktákat tanulmányozott és nem fájlokat töltetett fel az óriásmonitorra. Féltucat közeli munkatársa tudta ezt, mint ahogy azt is, hogy amíg Soros töpreng, a síri csend az elvárt magatartás.

Soros három fényképet vizsgált. Három egyforma budapesti fiatalembert ábrázoltak, szinte kísérteties volt a hasonlóság. Kísérteties, de nem véletlen – engedett meg egy elégedett, öreges vigyort az oligarcha -, hiszen píárosai és személyiség-konstruktőrei hosszú hónapokon keresztül dolgozták ki a megfelelő karaktert. Magyar, fiatal, trendi svádájú, városi értelmiségi polgári családból, ugyanakkor lázadásra utaló hajviselettel és arcszőrzettel.

Az arc megvolt, csak meg kellett találni, ki illeszthető be a kitalált klisébe. Ki legyen a pesti színes forradalom lánglelkű ifjú vezetője?

Sorba rakta a képeket. Jobbról balra kezdte őket nézegetni. Nem azért, mert zsidó volt, sohasem korlátozta semmilyen származási vagy vallási aggály, ha kellett, ez volt, ha kellett az. Mindig mosolyogott, ha az antiszemita kártyát akarták ellene kijátszani: „Kérdezzék meg Izraelben inkább, mit gondolnak rólam?!” Neki sosem volt istene, Mammon az idealistáknak való, ő pénzember volt. De vissza a képekhez.

Gulyás Márton. Röviden átfutotta az aktáját, fintorgott. De tudta, hogy van egy közeg, amelyet az effélékkel meg lehet fogni. Nem annyira Magyarországon, mint a Nyugaton. Teljesen mindegy, hogy Gulyás kivel fekszik, kivel kel, elég, ha a meleg-lobbi vele azonosul. A meleg-lobbi pedig pénz, befolyás, politikai nézettől függetlenül. Használni kell. Összegezve: vezérnek nem való, de kitűnően felhasználható. Ráadásul a Krétakörben már könyvelési tétel lett pár éve. Sok pénzt viszont nem lehet rá bízni, elég annyi, hogy lelkesedjen, de féljen, hogy mi lesz, ha nem jön az átutalás.

Berg Dániel. A mi kutyánk kölyke, CEU-diák, gyakran van itt New Yorkban is. A felsőoktatási tüntetéseken jól beszélt, kameraképes. Viszont vezérnek túl sokat gondolkozna, tudálékos. Ezt lehet kezelni, de most még inkább olyan szakértő-féle, egyelőre legyen inkább a háttérben, tartalékban. Más kategória, mint a „Marcika”. Soros György Berg neve mellé két pipát tett. Ez másik fizetési kategóriát jelzett.

Fekete-Győr András. Ügyes fiú, nagyon ügyes fiú. A Momentum persze nem az ő terméke, azt mi szerveztük alá, de az olimpia megfúrását jól menedzselte. A személyiség-trénerek szerint neki a legeladhatóbb a mosolya is: Gulyásé behízelgő és pofozni való, Bergé meg erőltetettnek is kényszeredett. Kár, hogy lusta ez az Andris fiú. De odatettünk mellé néhány dolgozó embert is, egyelőre ez elég. A Momentum lehet jó brand, eladható. Most ő a legesélyesebb. Mennyit ér? Pipa, kérdőjel, pipa. Jó, még egy pipa, de azon osztozzon a kétfarkús hülyegyerekkel is.

Soros félredobta a három képet. Az asztalon volt még vagy tucat vastag dosszié. Azokba nem volt kedve belenézni, unalomig ismerte a tartalmukat az elmúlt három évtizedből. Inkább kért egy összesített fizetési listát. Ide pluszokat és mínuszokat tett, jelentésüket az elkövetkező hetekben a Kedves Olvasó lemérheti a hazai ellenzéki pártok vezetőinek hangulatán.

Sorosnak elege volt a régiekből. Semmire sem alkalmasak, hosszú évek óta önti beléjük a pénzt, ők meg csak nyafognak, hogy ezért nem sikerült megdönteni Orbánt, meg azért nincs összefogás. Mint egy kisdedóvó elkényeztetett primadonnáknak. De szükség lehet rájuk, meg aztán túl sokat is fektetett beléjük. Ha a három kisegér közül egyik sem válik be, még mindig elő lehet venni valamelyiket.

Soros hátradőlt a karosszékében. Látta, hogy a többiek a döntésére várnak, de ő még nem akart választani. Előbb csütörtökön elmegy Brüsszelbe, a szőnyeg szélére állítatja Junckert és Timmermanst – az Európai Bizottság elnökét és első alelnökét – meg néhány uniós biztost. Aztán jöhetnek a parlamenti „képviselők képviselői” is raportra, több százat mégse hallgathat végig. Jöhetnek a pestiek is jelenteni. Ott, Brüsszelben majd elmesélhetik, hogy másnap hogyan csinálják ki Orbánt az Európai Parlamentben. Majd utána dönt. Akkor véglegesíti a fizetési listát.

„Kicsi egér, fehér egér, három kicsi fehér egér,
Melyiket szeressem, melyiket a cirmos elé vessem?”

 

Fotó: ps montázs