Értsed, magyar!

2

 

A momentumos kétfarkú nagyon nyitott demokraták egy újfajta „magyar nyelv” meghonosítását tűzték ki célul. Ha a Kedves Olvasónak nincs kedve havonta befizetni egy ezirányú CEU képzésre, kérem, szemezgessen velem a „tananyagból”.

 

A Kedves Olvasó ért magyarul?

Nyilván igen, hiszen ez normális esetben vele jár a Kárpát-medencében való születéssel és bizonyos neveltetéssel. Az elmúlt hónapokban viszont kialakult valamilyen „újmagyar”, amit a Momentum Mozgalom, a humortalan humorpárt és a százhetvenhét erre a célra bejegyzett civil szervezet százhetvenhét alkalmazottja gyakorol. Átfedés, mondjuk, van köztük, fizetési listán főleg.

Helyenként nehéz őket érteni, a hadarás, szavak végének elnyelése a trendi, mert huszonéves korára belefárad az ember az artikulációba, és amúgy is van sms. Ők a számunkra értelmezhető szavakat is többnyire másképpen értik. Nézzük a legjellemzőbbeket!

Magyarország: Budapest belső kerületei, ahol nem kell „prosztó magyar nyelven” beszélni, értenek angolul is. És lehet euróval fizetni.

Vidék Magyarországa: Miért nem adtunk már át Tiszától keletre mindent a románoknak? Egyébként is, van arra valami fesztivál? Útlevelet kell vinni?

Nagyszerű Európai Unió: A hazám. London, Berlin, Bécs és Brüsszel. Itt a helyem. Bővebben: ide pozícionálom életfenntartásomat. Rokon, Soros, bárki: mikor pozícionálsz ide?

Demokrácia: Orbán Viktor dögöljön meg!

Demokratikus választás: Orbán Viktor dögöljön meg még egyszer!

Tiszta, demokratikus választás: Orbán Viktor dögöljön meg, és ne induljon a választásokon, mindig többen szavaznak rá, ez tűrhetetlenül antidemokratikus dolog!

Diktatúra: Orbán Viktor megint választást nyert.

Szólásszabadság: Mi tudjuk, mi ez! Csak mi tudjuk, mi ez! Mi megmondjuk, mi ez! Aki nem azt mondja, amit mi, az kiírta magát a demokrácia sajtószobájából!

Szabad média: Az, az a valami, ami azt írja, amit mi mondunk. Ezen kívül állást biztosít roppant kreativitásunknak, ami egy nagyon demokratikus kreativitás. Másképpen nem lehet.

Nemzeti szín: Alapvetően polgári csökevény. Ha meccs van, és nyerünk, akkor elfogadható egy darabig, de legyen akkor is inkább valami dizájner cucc, ami olasz zászlónak is kinézhet. Az cuki tud lenni.

Történelem: Haha! Bejöttek a vezérek, Tas, Huba és Töhötöm. Meg talán Kossuth. Aradi vértanúk? Szeptember 11-re kell emlékezni!

Szabadságharc: Anyu vagy apu ad pénzt? El is válhatnának, úgy hatékonyabb.

Nő: Gender.

Férfi: Női gender.

Gyerek: Megcsinálták anyut?

Nyugdíjas: Hehehe. Mozogsz még? Ja, anyu és apu nem adott pénzt, nem adnál? Végülis miért kapsz nyugdíjat?

Korrupció: Nem mi lopunk.

Adóreform: Mi lopunk.

Progresszív adóreform: Nagyon mi lopunk.

Új gazdaságpolitika: Mindent elloptunk, húzás a Kanári-szigetekre.

Gyurcsány Ferenc: Tudja, hol van a Kanári-szigetek.

Orbán Viktor: Diktátor, fasiszta.

Soros György: Fizetés.

Simicska Lajos: Fizetés?

Simicska Ádám: Hát… A „hát” tud néha demokratául is „hát” lenni…

Munka: Az mi?

 
Fotó: american.edu

Facebook hozzászólások