Soros hátsóját nyalják

7

 

„Európai Polgár” díjra jelölte Soros Györgyöt Szanyi Tibor, miközben az Amerikában élő milliárdos hazai és brüsszeli hívei „egyetemféltő” hecc-kampányba kezdtek a CEU-t törvényi keretek közé szorítani akaró kormány ellen.

 

Soros Györgyöt jelöli az Európai Polgár díjra Szanyi Tibor – jelentette be a politikus az ATV Start című műsorában. Ezt a brüsszeli „kitüntetést” embereknek vagy civil szervezeteknek ítélik oda, akik „sokat tesznek az európai eszmeiség kibontakozásának érdekében”. Az mszp-s uniós képviselő szerint Sorosnak nagy érdeme volt a határok nélküli Európa létrejöttében is. Főleg a külsők hiányában… amit mindannyian élvezünk is nap, mint nap Európa-szerte.

Szanyi Tibor szerint egyébként a felterjesztést lehet fricskának is tekinteni a Fidesz és a magyar kormány felé. Hiába, Szanyi-kapitány híresen vicces ember tud lenni. Visszamenőleg terjeszthetné fel például Nobel béke-díjra Batu Kánt vagy Haynau tábornokot. Az lenne ám az igaz fricska a magyaroknak…

Amíg az MSZP mókamestere Soros méltatásához gyűjtötte a hűségét és rajongását kellőképpen tükröző jelzőket, a milliárdos spekuláns Brüsszel más „szobáiban” is napirendre került. Az Európai Bizottság első alelnöke, a holland szociáldemokrata Frans Timmermans a biztosi kollégium tegnap délelőtti ülésén „szóba hozta”, hogy a magyar kormány szigorítani tervezi (!) a felsőoktatási törvényt.

Az új törvény kiszűrné az áldiplomákat adó, a magyar oktatási rendszert kijátszó lehúzós és lenyúlós külföldi kamuegyetemeket. Azonban az új rendelkezések 28 másik intézmény mellett a Közép-Európai Egyetemre (CEU) is vonatkoznak. Mi a gond? A CEU-ról például nincs magyar-amerikai államközi egyezmény, és nincs valós oktatási tevékenységet folytató anyaszervezete sem az Államokban. Ennek ellenére a tengerentúli oktatók eddig munkavállalási engedély nélkül dolgozhattak Pesten.

Az Európai Uniónak nincs beleszólása a tagállamok oktatási ügyeibe, ráadásul ugye nem is egy EU-ország a másik érintett. De hát mivel itt egy Soros György alapítványa által gründolt egyetemről van szó, rendes uniós bürokratára azonnal rájön a szívdobogás. Főleg ha holland és szociáldemokrata…

Vagy ha budapesti amerikai diplomata. Mondjuk egy David Kostelancik nevű ideiglenes ügyvivő, aki közölte, hogy az Egyesült Államok „nagy aggodalommal” tekint a magyar törvénymódosításra, sőt „ellenzi” azt.

Tetszik érteni?! Egy külföldi diplomata bejelenti, hogy ellenez valamit, ami nálunk történik. Ami ráadásul még csak tervezet. El tudják képzelni, mi történne, ha egy magyar nagykövet Washingtonban hasonló kifejezést merne használni? Nem oktatási rendszerről, vagy helyi sajtóviszonyokról, hanem csak a sarki hotdog-árus mirelit extraszószára vonatkozólag…

Jó rendben, szövetséges és szövetséges között is van különbség. Az egyenjogúság kimerül a NATO-központ vécéjének használatában. De könyörgöm, ha Kostelancik úr ennyire „aggódik” az egyetem miatt, akkor miért nem ösztönzi kormányát, hogy gyorsan kössenek egy egyezményt, oszt’ minden very ok lesz?! Kapkodni sem kell, van rá jó egy év – ha nem tartják be az új törvényt, 2018 szeptemberétől nem lehet új képzést indítani, természetesen, aki már a CEU-ra jár, befejezheti tanulmányait.

Avagy Kostelancik úr nem a CEU, hanem inkább Soros György miatt rágja a körmét? Esetleg azért, hogy Donald Trump látatlanban nem fog aláírni minden olyan papírt, amelyet Soros lobbistái elé tolnak? Mert ugye Clinton és Obama idején ez volt a bevett gyakorlat. Meg mi van, ha ez a Trump megkérdezi: miképpen működhet amerikai egyetem Amerikában is elfogadandó diplomákat osztva úgy, hogy arra a washingtoni oktatási hatóság semmilyen hatást sem gyakorolhat?  

Most a derék budapesti amerikai diplomata Washingtont is beelőzve akarja megmenteni George bácsi érdekeltségét?! Takarékoskodik a milliárdos pénzével, nehogy csak postafiókja legyen ott egy amerikai egyetemnek, hanem tanítsanak is?! Arra akarja rábírni a magyar kormányt, hogy Soros György minden jogszabály és törvény fölött álljon Budapesten?!

S talán ezért jelentek meg a CEU sajtótájékoztatóján demonstratívan szolidaritani a „Soros-egyetem” mellett német, holland, kanadai és norvég diplomaták is? Akiknek egy magyar-amerikai ügyhöz végképp rengeteg közük van, de hát ez nem magyar-amerikai ügy, ez Soros-ügy.

És ez ennek a történetnek a lényege. Ez nem oktatásról, az egyetemek szabadságáról és főleg nem a demokráciáról szól. Köze sincs „idegengyűlölethez”, amivel Juhász Péterék vádolják az ügy kapcsán a kormányt, vagy Szanyi budapesti kartársaihoz, akik egyenesen „hazaárulást” vélnek felfedezni a törvényjavaslatban. (Mondjuk az mindig roppant bájos, amikor az MSZP hazaárulásról nyilatkozik…)

Ez az egész mindössze azoknak a vinnyogásáról szól, akik Soros pénztárcájából bújtak ki, vagy most akarnak oda nagyon-nagyon bebújni.

 
Fotó: hu.budapestbeacon.com

Facebook hozzászólások