Heller tüntizni szeretne

36

 

A nacionalizmus ellen az egységes Európáért” címmel demonstrációt szervez a fővárosi Szabadság térre Heller Ágnes. Józsi csepeli boltosnak arra a napra az a programja, hogy értelmetlen dolgokért nem, hogy tüntikézni nem megy, de otthon is csak szigorúan kedvteléseivel és szeretteivel foglalja el magát.

 

Józsi éppen rántott húst sütött. Az ő filozófiája szerint az úgy jó, ha nem klopfoljuk agyon, hanem barátságosan paskoljuk a hússzeletet. Józsi szerint ez nem evidencia, lehet ezen vitatkozni. Mert ugye már a hús kiválasztásánál polémiákba lehet keveredni. Hiszen van egy erőteljes álláspont, amely a borjúra esküszik. 

Aztán ott vannak a baromfi- és sertéshívők. Józsi úgy véli, a tarja az igazi megoldás, még panírozás előtt kicsit befokhagymázva. Mert az ad egy páratlan hangulatot neki. De erről is szívesen beszélget bárkivel, evett már csirkéből is olyat, hogy ejha!

Ez egy érdekes, minden realitásában értelmezhető filozófiai kérdés.

Viszont Heller Ágnes „demokrácia-elméletéről” nem a zsemlemorzsa, hanem a valóság hiányzik.

Amit ő nacionalizmusnak titulál, az a csepeli boltos szerint hazafiság.

Heller ezt csekély mértékben testesíti meg.

Az nem nacionalizmus, hogy független államok független döntéseket hoznak. Az a dolguk és a joguk.

Heller és lobbistái ezt kérdőjelezik meg. Az ő világuk valamilyen furcsa Európa, amely úgy néz ki, mint egy bevásárlóközpont, ahol csak egyetlen politikai vélemény termékeit lehet venni.

Józsi csepeli boltos persze némi önző szempontból sincs kiegyezve a plázákkal, de az üzleti ügy. Heller Ágnes sokadszori agymosás-kísérlete ellenben… Hát valahol persze az is a bizniszről szól.

Kik adnak pénzt erre a projektre? Már kissé unalmas egy bizonyos ember nevét emlegetni. De talán nem is a név, hanem az érdekcsoport számít. Ők maguk alá akarják hajtani Európát, a Világot. Heller Ágnes ebben kapott most állást.

Mi lesz a tüntin? Odavezényelnek mindenkit, aki a „jóakaratukból” ficánkol. Gyurcsány, szocik, jobbikosok, és még legalább négy eltartott.

Józsi csepeli boltos szerint ez már megint igen felejthető műsor.

Mert nem konkrét értékekért, emberekért, sorsokért, hanem a saját hatalmuk kivívásáért próbálnak hangoskodni.

Mert szerintük az nekik jár, a gonosz magyar választók meg nem adták meg. Sőt, igen határozottan jelezték: tessék már arrébb ténferegni! Nem kérünk a demokratikusnak csúfolt „magasságokból”! A választók döntöttek, Helleréknek ez nem tetszik. Ennyi a lényeg.

Józsi ezzel le is zárta a kérdést. Azon gondolkozott, hogy mi legyen a rántott hús körete. Rizibizi, talán krumplipüré? Utóbbira szavazott. Ennek elkészítési módjai is persze lehetőségeket tartogattak egy filozófiai vitára.

Erre viszont Heller Ágnest nem feltétlenül hívná meg. Ember hasznos dolgokról nem beszél akárkivel.

 

 

fotó: Világ Figyelő