Leköröztük a japánokat

4

 

Nem kell dolgozni hétfőn délelőtt!” – ezt javasolja a japán kormány, hogy javítsa a dolgozók munkamorálját. A gazdasági tárcánál már ki is próbálták, az állomány harmada hiányzott, ám ez mit sem változtatott az “eredményességen” Csacska japánok: a magyar bürokraták többsége már régóta él ezzel a juttatással és még a kormányt sem terheli azzal, hogy az engedélyt adjon rá.

 

„Ragyogó hétfők” mottóval indított kampányt a tokiói gazdasági minisztérium, hogy a munkavállalók „tovább lustálkodhassanak” a hét elején. Az ember azt gondolná, hogy a japán nyelvből eleve hiányzik a lustaság szó, de hát a globalizáció a felkelő nap országát is elérte. Virágzik a multikulturalizmus: mi megkaptunk az előre csomagolt ízetlen sushit és a karaoke-t, ők a kólát és naplopást.

A csonka hétfő ötlete egyébként összhangban van a februárban bevezetett, úgynevezett „Prémium péntekkel”, amikor a cégek engedélyezik az alkalmazottaknak, hogy hamarabb távozzanak a munkából. Ezáltal több időt töltsenek családjukkal vagy vásárlással – előbbi ugye a népszaporulatra és a japán pszichiátria fejlődésére van pozitív hatással, utóbbi a fogyasztást ösztönzi.

A gazdasági tárca egyébként először saját magán is tesztelte a tervet, a munkatársak harmadának elég volt csak ebéd után bejönni a minisztériumba. S láss csodát: a több száz alkalmazott délelőtti hiánya nem hatott negatívan az intézmény munkájára.

Ami persze épp úgy bizonyítja az idea nagyszerűségét, mint azt, hogy egy minisztérium működése a világon mindenhol azonos: egy ember dolgozik, egy figyeli, a harmadik meg aktát gyárt. Hiába, a bürokrácia is interkontinentális.

A japánok köztudottan élen járnak minden újításban, de a „Ragyogó hétfő” és a „Prémium péntek” ötletével bizony lemaradtak mögöttünk. A magyar dolgozók többsége – hasonlóan közép- és kelet-európai kollégáihoz – már sok-sok éve bevezette ezt a munkaügyi reformot. Jó példával persze nálunk is az állami és önkormányzati hivatalnokállomány járt élen.

Azonban ők – szerény emberek lévén – nem adtak ilyen hangzatos neveket. A „Ragyogó hétfőt” pesten hétindító értekezletnek hívják. Ez fut még stratégiai megbeszélés, eligazítás és esedékes munkavédelmi oktatás néven is. Előfordul a „nem jött a hülye busz” illetve az „itt voltam már hétkor, nem emlékszel, mondtam is, milyen jól nézel ki főnök” magyarázat a „Ragyogó hétfőre”.

A „Prémium péntek” meg aztán végképp nem követel a hazai munkavállalótól nagyképű jelszót. A hét utolsó napján ugyanis felénk egyszerűen beköszön az extra óraátállítás. Az alapvetően ugye évente kétszer van, akkor a megfelelő időzónához jön plusz-mínusz egy óra. Nálunk ez minden pénteken automatikusan munkaidő mínusz 2-3 órát jelent.

S ne feledkezzünk meg arról sem, hogy mi ezekkel a munkahelyi újításokkal sohasem terheltük a kormányt, vagy a vállalat vezetését. A magyar ember központi utasítás nélkül is képes arra, hogy megóvja termelőerejét.

Természetesen nagy hiba lenne, ha elzárkóznánk, a japánok újításaitól. Okos és praktikus emberek, meg tudják fogni a munka a végét. Tanuljunk tőlük!

Legyen nálunk is „Ragyogó hétfő” és „Prémium péntek”! Miben van ez nekünk, ha a meló hatékonyságának a fokozása a cél?

Maximum hétfőn délután tartunk hétindító értekezlet, és órát is lehet átállítani péntek délelőtt is…

Sőt, tulajdonképp most itt a klímaváltozás közepén a dél-európaiaktól is lenne mit átvennünk! Az lesz az igazi: „Ragyogó hétfő”, „Prémium Péntek” és mindennapos „Ösztönző szieszta”!

Csak ne menjen mindez a kávészünet rovására! Mert a feltöltődés is jár ám a derék munkavállalónak!

 

 

fotó: yomyomf.com