Kijev: rettegj, magyar!

33

 

Felgyújtották a kárpátaljai magyar szövetség ungvári irodáját. Miután lassan magyarul sem hagyják tanulni a helyi diákot, ez tulajdonképpen nem meglepetés. A magyar kormány keményen reagált. Az ellenzék, nos, az ellenzék azt mondta: hümm. Esetleg, hogy ezt az EU megoldja, de ők most Orbánt gyűlölnek inkább, tehát megint csak: hümm.

 

Talán megbocsát a Kedves Olvasó egy személyes vallomást.

Írtam már erről, de erről nem lehet eleget beszélni. Ami most a kárpátaljai magyarok ellen folyik, az elfogadhatatlan. Ez a finom, sajtó-korrekt megfogalmazása a kérdésnek.

Most jöjjön a valós. Ukrajnában hatalomra jutott egy milliárdos, egy gátlástalan senki. Egy parazita, aki a fél országot felégeti, hogy haszna legyen. Aztán, amikor ez megvan, elmélázik azon, min lehetne még keresni.

Petro Porosenko most a magyarokig jutott. Mert a legkiszolgáltatottabb, legrosszabb helyzetben lévő embereken akar élősködni. Akik már akkor jobban élnének, ha Kijev egyszerűen békén hagyná őket. De nem, Ukrajna államiságát most éppen a magyarokkal szemben keresi.

Tanuljon magyarul a gyerek? Nem, az nem elfogadható, veszélyezteti az ukrán alkotmányt.

Ami eleve egy sajátos dolog. Egy bonbonárus mágnás fércelte össze, egy baptista lelkésszel, aki most felügyeli az ország haderejét. Olekszandr Turcsinov biztos kedves ember, állítólag szeret teát inni és édességet majszolni hozzá. Meg embereket gyilkolni.

Kelet-Ukrajnában tízezrek haltak meg.

Alkotmányosan.

Most Kárpátalja következik?

A magyar az új ellenség, aki ellen háborút kell hirdetni? Először nyelvit, majd oktatásit, most meg valósat, irodát felégetőset?

Nem lehet magyarul tanulni, hiába születtél magyarnak. Mert meg kell óvni az államnyelvet. A 150 ezer magyartól? Ez komoly?

Porosenko Ukrajnája az EU-ba készül. Brüsszeli liberális ettől a hírtől ül örömünnepet. Új piac, új demokrácia, pár tízmillió új megvezetni való polgár. Ahol sajtószabadságot is kell teremteni.

Ez a kárpátaljai magyar sajtóval kapcsolatban azt jelenti, hogy coki, meg kuss! Mert másképpen hogyan értelmezhető az a törvény, amely alapján egy magyar nyelvű újság csak akkor jelenhet meg, ha van egy ukrán fordítású másolata is? Timbuktuul nem kell?

Amit Magyarország megtehet ez ellen, azt most megteszi. Őszinte leszek: évtizedek óta nem tapasztalt határozottsággal.

A pesti ellenzék?

Gyurcsány már alapban eladta a kárpátaljaikat.

Karácsony Gergely azt sem tudja, hogy Kárpátalja merre van.

Molnár Gyula tudja, de térkép kettő is van valahol az irodában, egyiket megtalálja, másikon viszont több a színes ábra, zavaros ez az egész világ.

Vona Gábor járt arra, azért nem mer mai valójában visszamenni.

Szél Bernadett… nos, őt hagyjuk most diszkrét önmagára.

Ungváron magyarok ellen uszítanak. Irodákat égetnek. Ez nem csak publicisztika, ezt kérem, tessék komolyan venni!

 

fotó: tass.ru