Ágyútöltelékek Kárpátaljáról?

4

 

Ukrajna szembe köpi Európát, saját orosz, magyar, román, lengyel és görög anyanyelvű polgárait. De elárulja „ukrán fiait” is. A Petro Porosenko által aláírt botrányos nyelvtörvény kevésbé ismert része ugyanis a frissen végzett diákokat a szó szoros értelemben az iskolapadból küldi a „keleti frontra”. Az MSZP szerint minden rendben lesz…

 

„Meneküljön innen, aki csak tud! Ez nem az, amit mi akartunk! Ez nem demokrácia, nem Európa – ez egy csokoládégyáros és haverjai tolvaj bábszínháza, amit jobb híján Ukrajnának neveztek el!”

A Majdan, az ukrán „forradalom hősei” tettek közzé pár napja így kezdődő kiáltványt a neten. Nem ez volt az első ilyen, és várhatóan nem is az utolsó. Ukrajna népe mára sokadszorra hasonlott meg, lakosainak zöme átverve és elárulva érzi magát.

Mert mit hozott az elmúlt pár év „demokráciája”? Petro Porosenko, oligarcha-társai és nyugati szponzoraik kiprovokáltak egy hideg-meleg háborút az ország orosznyelvű lakosságával. És igen, ebből kifolyólag Moszkvával. Eredmény? A Krím és két keleti megye oda, az ország energiakészletei elvesztek. Az addig is nyűglődő hazai ipar leselejtezve és eladva, a mezőgazdaság kizsigerelve, az ukrán termőföldet pedig most kezdik elkótyavetyélni nyugati „szakmai befektetőknek”. Kicsit olyan, mintha egész Ukrajnában gabona termesztése helyett sukorói kaszinó-városok épülnének…

Cserébe megkapták Európát? Hát egy nagy túrót! A szabadkereskedelmi megállapodás arra volt jó, hogy Porosenko Roshen-bonbonjai bekerüljenek az európai boltokba. Ennek az árát megfizette a már említett ágazatok mellett az ukrajnai kiskereskedelem és feldolgozóipar is: lényegében tönkretették őket.

Ukrajna ma gyakorlatilag segélyekből él, amit a kormány néha a szó legszorosabb értelmében ellop. Egyértelműen lenyúlják például a Brüsszel által a korrupció elleni harcra szánt euró-milliókat is.

Nyáron az Európai Unió úgy döntött, a „hasznos kapcsolatokért” azért valami jár az ukránoknak: elfogadták a vízummentességet. Ez nagyon kellett: ugyanis aki tudott, az már régen átjött az EU-ba dolgozni, aki nem, annak meg a vízummentesség egy szép pecsét az üres takarékkönyvébe. Illetve bocsánat, a biometrikus útlevelébe, amit sohasem lesz pénze kiváltani…

Az Európai Unióba belátható időn belül Ukrajnát nem veszik fel. A keleti háborút Amerika finanszírozza, és Brüsszel is fizetni fog tovább, mert kínos lenne elismerni, hogy eddig tolvajok zsebét tömték.

Akkor meg miért legyen „európai” a kijevi vezetés? Jövőre elnökválasztás, a nacionalista kártya kapóra jön. Mit lehet ilyenkor csinálni? Hát „felturbózzák” a keleti frontot, aztán rákenik Putyinra. Most van amerikai fegyver, Donald Trump sakáljainak létkérdés az „újabb orosz agresszió”. Juncker és Merkel sem lesz szomorú, amiért adott az ürügy a Moszkva elleni szankciók meghosszabbítására.

De kell ehhez még némi belső feszültség is! Erre meg kapóra jönnek a magyarok! A kárpátaljai százötvenezer ember nem fenyegeti a kutyát sem, így nyugodtan ki lehet őket kiáltani szeparatista radikálisoknak, akik reggeltől estig naconalistáskodnak! Ráadásul Orbánt nem szeretik Brüsszelben – még egy jó pont Kijevnek.

Szóval kitalálták az új oktatási törvényt. A kisebbségi oktatás ellehetetlenítése üt az oroszokon, odacsap a magyaroknak, ráadásul a keleti front ágyútöltelék-problémáját is megoldja. Ugyanis Ukrajnában sorkötelezettség van, emiatt magyarok is haltak meg Donyecknél. Azonban eddig, aki megtehette, kötelező tanulmányait maximum 17 évesen befejezve valahogy igyekezett megúszni Porosenko bankszámlájának védelmét. Jövő szeptembertől 12 osztály lesz a kötelező, 18-19 évesen a bizonyítvány mellé nem jutalomkönyv, hanem katonai behívó jár majd.

Ez minősíthetetlen és tűrhetetlen! Szijjártó Péter tegnapi kemény bejelentése, miszerint az ukránok felejtsék el az uniós közeledést addig, amíg ezt csinálják, mert mi blokkolunk mindent – a helyén volt. A külpolitika nem csak mosolyból áll, főleg nem ezekkel szemben.

A magyar külügyminiszter nyilatkozata ellen rögtön kikelt a hazai progresszió brüsszeli arca, Szanyi Tibor. Szerinte a bejelentés goromba, ilyet nem illik csinálni. Pár nappal korábban a „kapitány” Kijevben ünnepeltette magát, ahol egy uniós küldöttséggel mulatta végig az ukrán illetékeseket. Akik lelkesen megígérték, hogy minden rendben lesz, kedves Tibor! Minden nagyon európai lesz! Igyunk együtt az új európai egységre!

Aztán Petro Porosenko aláírta a törvényt… Talán pont azzal a tollal, amit az év elején Junckernek felejtett el visszaadni a vízumegyezség szignálása után.

Zárásként Szanyi Tibor múlt heti győzelmi posztja. A szöveg: „Az ukrán kormánynál barátsággal elértem azt, amit a toporzékoló Szijjártó nem: a nyelvtörvényt alávetik az Európa Tanács ajánlásainak.”

Különösen javaslom ennek a bejegyzésnek a tanulmányozását az MSZP nemzetpolitikai kabinetjének… Jó, ez már tényleg csak vicc.

 

Fotó: gordonua.com