Putyin és a fütyülősök

28

 

Vlagyimir Putyin tegnap jött, tárgyalt, nézett cselgáncs-összecsapást, aztán távozott. A „demokratikus ellenzék” közben orosz-ellenes akciókkal szórakoztatta magát. Putyinnak ez nem tűnt fel, és Orbán is a helyén van. Ja, és Paks 2. is felépül.

 

A világon valószínűleg alig van olyan dolog, ami kevésbé érdekelné Vlagyimir Putyint, mint Juhász Péter vagy a Momentum Mozgalom. Talán csak az, hogy ezek a hülyegyerekek Budapestre érkezésekor milyen falragaszokat raknak ki a városban, hol sípolnak, és hova vonulnak este. Esetleg az érdektelenségi lista alján még ott lehet Szél Bernadett sminkje is.

De megkockáztatom, hogy a magyarországi „demokratikus ellenzék” létezése úgy teljes valójában sem lépi át az orosz államfő ingerküszöbét. Pedig hát nagyon igyekeztek. Az LMP már vasárnap este tartott egy pártucat fős tömeggyűlést. A Momentum felragasztott néhány Marx tér, meg Lenin körút „utcatáblát”, amivel a teljesen értelmetlen ellenzéki magatartás versenyét akár azonnal megnyerhették volna.

De ott volt Juhász Péter négy sípja és két aktivistája is. Ők 11 órától délután négy óráig a tűző napon várták Putyin konvoját, hogy tiltakozhassanak. Aztán estére a Momentum mégis visszaelőzött a politikai Darwin-díjért folytatott küzdelemben: elindítottak egy „menetet” a Citadellára, a Szabadság szoborhoz. Az aktivisták hamar elvesztették lelkesedésüket, egy részük le is szakadozott pihegni. Hiába, más kondi kell sétálni a belvárosban, mint megmászni a Gellért-hegyet.

Aztán a szobornál Fekete-Győr András közölte, hogy ő majd miniszterelnökként az orosz elnökkel „csak akkor lesz hajlandó találkozni, ha az kivonta csapatait Ukrajnából”. Hát mit lehet erre mondani? A Momentum elnöke esetleg nem akar kicsi sárga villamos lenni, zöld pislákoló lámpákkal? Mert erre kicsivel több az esélye, mint a kormányfőségre és a Putyinnal való találkozó lehetőségére…

Napközben akadt még némi molinó magán a cselgáncs világbajnokságon. Az legalább annyira megijesztette Putyint, mint az MSZP és a DK közleménye – utóbbi két párt tapasztalt emberekkel van tele, 30 fok feletti melegben nem tüntetnek.

No, de a viccelődést félretéve. Van néhány dolog, amit az orosz elnök látogatása miatt érdemes komolyabban átgondolni.

Egy: Miért van az, hogy az összes „demokratikus” párt ilyen vehemensen orosz-ellenes lett az utóbbi időben, még a moszkvai viszonylatban általában sunnyogó szocialisták is? Mindezt tetőzve az ellenzéki média gyűlölet-kampányával. Talán ugyanonnan kapják a megrendelést?

Kettő: Lehet, hogy igazuk van, orosz gyarmat lettünk? De miben is? Paks 2. nemzeti érdek és szakmai kérdés, hogy a meglévő és új létesítmény kompatibilis legyen egymással, logikus döntés. Persze értem, volt amerikai és francia konkurencia. Nyilván ők sokkal szimpatikusabban barátkoztak a „demokratákkal”. Tehát vissza a megrendelés-sztorihoz…

Három: Jó dolog, hogy az oroszok befektetnek nálunk, mi meg náluk? Hogy újra nő a kétoldalú kereskedelmi forgalom? Jó. Van, akinek ez nem tetszik? Természetesen, azoknak, akiket a magyarok szorítanak ki az orosz piacról, és akiket az oroszok a magyarról. Megrendelés-történet, harmadik rész.

Négy: Mi lennénk Putyin trójai falova az EU-ban? Hát elég gyengécske teljesítményt nyújtunk akkor. Magyarország eddig egyetlen orosz-ellenes döntést sem vétózott meg Brüsszelben, semmilyen szinten. Sem a szankció-háború, sem Ukrajna kapcsán. Orosz katonák vannak Magyarországon? Én inkább más felségjelzésű katonából látok néha a kellemesnél többet.

Öt: Oroszország belebeszél a magyar belügyekbe, minősíti hazánkat? Én ilyet orosz nagykövettől még nem hallottam. Más országok, úgynevezett szövetségeseink képviselőitől annál inkább. Legutóbb ugye a holland szólt be minősíthetetlenül, amit az ellenzék meg is ünnepelt.

Hat: Vlagyimir Putyin diktátor? Ennek eldöntését talán bízzuk az oroszokra, és ne Pestről oktassuk ki Moszkvát.

Összegezve: A „demokratikus ellenzék” ismét legszebb arcát mutatta meg. A magyarországi helytartó szerepéért kuncsorogva külföldi szponzoraik szőnyegén már egyenként is ezerszer kiátkozták „a bűnös” Oroszországot. Tegnap megmutatták, hogy ezt „itthoni versenyben” is csak idiótán tudják csinálni. Vlagyimir Putyin a hírek szerint elégedetten távozott Budapestről, s úgy tudjuk, Orbán Viktor is tökéletes nyugalommal hajtotta álomra a fejét.

 

Fotó: tass.ru