Plakát-demokrácia

15

 

A parlament több hetes nyűglődés után tegnap végre elfogadta a plakát-törvényt. A liberális ellenzék világvégét emleget, a szocialisták egymást marják, Vona Gábor meg elrohant Simicskához egy újabb jól fizető fejsimiért.

 

Józsi, csepeli boltosnak tegnap 13 óra 14 perckor nagyon elege lett az óriásplakátokból. Egyet ugyanis éppen ekkor helyeztek el boltja közelébe, alattomosan beletiporva ezzel ott söröző törzsvendégei szemantikai univerzumába. Ráadásul Orbánt gyalázó politikai plakátról volt szó, ami nem segítette vásárlói békés egymás mellett élését. Hősünket nem nyugtatta meg az sem, hogy a parlament végre-valahára elfogadta az új plakát-törvényt, így inkább a saját kezébe vette a dolgokat.

Józsi természetesen törvényes megoldásban gondolkodott – részben, mert pedánsan szabálytartó ember volt, de főleg, mert éppen kölcsönadta sógorának a demokratikus jogainak megvédésére alkalmas szekercét. Úgy döntött, megveszi az óriásplakátot. Szerencséjére Tarack, a helyi jobbikos potentát is éppen ott sörözött, és napi egy bélelt kávéért – fél deci barack, egy deci eszpresszóban oldva – hajlandó volt egy hónapra átengedni a plakáthelyet. Ő még így is keresett a dolgon, a simicskás listaárnak köszönhetően…

Józsi ezután azon morfondírozott, hogy mi legyen az üzenet, amit megosztana Csepel népével?

Először is ott volt az alapüzenet: unja a plakátokat! Unja a körömradírt és szalonnapótló vegán zsírt reklámozókat éppúgy, mint a politikaiakat. Termék- és pártpreferenciáktól függetlenül elege volt belőlük. Épp ezért tartotta jó ötletnek, amikor Orbánék felvetették, hogy kampányidőszakon kívül senki se hirdethessen. Se kormány, se ellenzék.

Józsi szerint ez egy fair javaslat volt, hiszen az ellenzék folyton sír, hogy Orbánék állami pénzen reklámoznak. Erre mit csinálnak Gyurcsánytól Vonáig? Hát ellenzik ezt. A Jobbikot még érti, Simicska így pénzeli őket. De a többiek? Vagy ők is onnan kapnak? Hiszen még a kétfarkú hülyegyerek pártnak is az oligarcha ad plakátot.

Jó lett volna az országnak, ha kevesebb pénz megy el politikára? Jó. Akkor meg miért nem szavazta meg az ellenzék? Még a tegnapi lájtos variációt sem?! Ha nem a fentiek miatt, akkor azért, mert a Fidesz kezdeményezte? És? Nem ők beszélnek konstruktív ellenzékiségről? Ja, hogy azt csak akkor, amikor kormányon vannak…

Meg milyen gondjaik vannak? CEU, meg civil-törvény, meg lópikula. A múltkor is bejön egy hölgyike a boltba, azt mondja, hogy LMP-s, és vásárolni ugyan nem akar, de „dumcsizna”. Hát dumcsiztak: a Paks még oké is lett volna, habár Józsi szerint a körtekompótok erjesztéséből kinyert energia nem pótolja az atomot.

De amikor a zöld-aktivista felvetette, hogy csatlakozik-e a másnapi leszbikus transz- és ciszfóbiával kapcsolatos tüntihez, elfogyott a türelme. Közölte, hogy ő hirtelenharagú ember, így nem jár tüntetni, a kishölgy meg, ha nem vásárol, menjen valamerre mezőgazdasági haszonmunkát végezni.

Józsinak már nagyon elege volt az örökös demokrácia-nyavalygókból! Ez a Szél Bernadett és Szabó Tímea is egyen már inkább egy fagylaltot, vagy vágjon be egy kétdekást! Ő ki is fizeti, de hagyják már végre abba ezt az „ez is bánt minket, meg az is”, „most durci vagyok, mert nem hagynak dulifulizni” kampányt.

Meg ott van az a Botka is! Most MSZP-s vagy nem MSZP-s? Ha a saját bandájában sem tud egyezségre jutni, mit akar az országtól? Ő beszél korrupcióról? Marha nagy, okos ember létére ismerhetné a szálka és a gerenda közötti különbséget.

S igen, Józsi csepeli boltos piszkosul unta a folytonos Sorosozást is!

Nem a szó klasszikus értelmében, azaz, hogy fárasztó úton-útfélen ezt a nevet hallani. Hanem úgy, hogy ha ez az „idegenbeszakadt” milliárdos szemmel láthatóan minden gazemberségben benne van, akkor miért nincs már rendesen „rámászva a pofájára”?!

Ugyanez volt nagyjából a véleménye Simicska Lajos párt-üzér üzletemberről is. A Jobbikkal nem volt baja. Minek? Az egyik tamponreklámot sem utálja jobban, mint a másikat… Áru ez is, áru az is, akkor is, ha néppárti demokratának nevezi magát.

Eszmefuttatása végére érve Józsi rájött, hogy közben felmelegedett a söre. Így dühösen felbontott egy frisset, fogott egy pemzlit, két festékes vödröt, és elindult, hogy a magyar közéletről alkotott véleményét feltüntesse az óriásplakáton:

„Vigyázz a demokratákkal! Langyos lesz tőlük a sör!”

 
Megnézte művét, nem volt igazán elégedett vele, de aztán legyintett: ezek ennyit érnek!

 

 
Fotó: ps-montázs