Putyin vébéje

12

 

Ennek a világbajnokságnak sok győztese volt. Első értelemszerűen Franciaország, küzdőszellemben viszont aligha múlta felül bárki a horvátokat. Lett angol gólkirály, kiosztottak még számos díjat. Politikai nyertese azonban egy volt: Vlagyimir Putyin.

 

Putyin diktátor, Oroszországban nincs demokrácia és sajtószabadság, a jogállamról még hírből sem hallottak. Lakosai barbárok, akik üres joghurtos dobozokból vedelik a vodkát, nyers medvehúst esznek, és naponta lerohannak egy barátságos kis országot.

Ezenkívül természetesen nincsenek tisztában a fékek és ellensúlyok rendszerével sem. A szurkolóik rasszisták, fasiszták – ez egy igen érdekes foglalatosság lehet Oroszhonban a II. világháború fényében – és természetesen nem tudják, mi az a #metoo mozgalom.

A civilizált nyugati, ha elmegy a világbajnokságra, rettenetes körülmények közé kerül. Jó-jó, Moszkva és Szentpétervár még belefér, de a többi 9 város maga a rémálom. Ott kóbor kutyák esznek csecsemőket, a melegeket meg már a pályaudvarról, repülőtérről a Gulagra viszik. Internetről meg arra nem is hallottak.

Ja, ezen kívül a stadionjaik azonnal összeomlanak a meccsek kezdete után, vagy ha nem, akkor demokratikus gondolkozású iszlamista aktivisták felrobbantják őket. És egyébként is, az oroszok – ha a fenti elfoglaltságaik mellett még unatkoznának – akkor áteveznek Nagy-Britanniába és békés angolokat mérgeznek meg.

Na, nagyjából ez volt az, amit a Soros Györgyhöz közel álló lapok és a londoni bulvármédia terjesztett a világbajnokság előtt Oroszországról. Boris Johnson – azóta lemondott – brit külügyminiszter egyenesen a VB bojkottjára szólított fel. Amerikai szenátorok azt követelték, hogy a tornát vegyék el Moszkvától. Valamelyik nagyon okos londoni véleményvezér meg javasolta, hogy ha már a VB ügye elment, legalább a döntőt ne az orosz fővárosban, hanem valami „civilizált helyen” rendezzék.

Most ezeket a véleményeket nem fogom cáfolni. Minek? Maga az oroszországi világbajnokság bizonyította be, hogy a fent leírtak – a legfinomabban szólva – mélységes ostobaságok.

Nem többek az Oroszország elleni hisztériakampánynál.

A Tisztelt Olvasók zöme – gyanítom – legalább néhány pillanatot látott a VB-ről. Saját szemével is meggyőződhetett: a stadionok valamiért nem akartak összeomlani, a nézőtérről nem, hogy Sztálin képek ezreit, de agyament rasszistákat sem tudtak mutatni; helyettük csinos lányok és jókedvű, lelkes szurkolók tűntek fel mindenütt. Aki utána olvasott, akár még a Putyint megrendelésre gyűlölő libbal médiában is, az is azt tudhatta meg: Oroszországban rend és tisztaság, biztonság és jó vendéglátás volt. Ja, és szinte minden sarkon ott a szabad wifi.

Milyen volt maga a VB? Nem mennék bele szakmai témákba, ebben a kérdésben vannak nálam sokkal bölcsebb ítészek is.

Ami viszont biztos: Putyin megmutatta a világnak, hogy Oroszország nem az, aminek a liberális Nyugat lefesti.

Biztos lesz, aki azt mondja majd, ez a világbajnokság csak egyfajta Patyomkin-falu volt. Hát…

Akkor Oroszország piszok gazdag ország. És igen ügyesen gyakorolja befolyását.

Mert másképp hogyan lehetne tizenegy, milliós lakosságú városból látszat-települést teremteni? Átverni több, mint egymillió vendégszurkolót, az egész nemzetközi médiát?

Ugye, ezt nem gondoljuk komolyan?

 

 

fotó: gazeta.ru

 

 

 

Facebook hozzászólások