Őket bántják?

18

 

Kárpátalja néven indulva, zömében magyarok által létrehozott csapat nyert meg egy futballtornát Londonban. Erre reagálva Ukrajna vezetése minden magyar állampolgársággal is rendelkező résztvevőt kiutasított az országból. Ez a verseny az „el nem ismert országok” vetélkedője volt. Ennek körülbelül akkora veszélye volt a Porosenko-állam függetlenségére, mint mondjuk, ha ma reggel a kertben rendezek egy gombfocitornát.

 

Az ukránok kedves emberek. Leszámítva egyes politikai vezetőiket.

Hogy az ukránok miért választották meg a Petro Porosenko-féléket vezetőiknek? Talán azért, mert nem volt nagy a felhozatal a konkurenciánál sem. Persze találhattak volna egy kredencet, esetleg egy beszélő plüsskutyát, egyes nyugati „finanszírozók” vágyát ők is teljesíthették volna.

Nem tudom, s nem is akarom felfogni, hogy a Porosenko-kormányzat miért éppen a kárpátaljai magyarok ellen hirdetett háborút.

Gyakorta megfordulok Kárpátalján. Senki nem akarja onnan Kijevet meghódítani. Mert a helyiek értelmes emberek, békét akarnak, tisztességes életet, nem pedig konfliktust. Meg amúgy is, kinek van kedve mászkálni „amazok” felé?

Porosenko elnök azonban mást sem csinál, mint valami ürügyet keres arra, hogy a „világ legnagyobb ukránjának” állíthassa be magát. Ezért támad magyart is.

Oktatási törvény, nyelvtörvény, most meg ez a végtelenségig erőltetett, kisstílű, mindenkihez méltatlan ügy.

De a helyén kezeljük! Azok a fiúk, akik kimentek Londonba, és megnyerték ezt a rendhagyó labdarúgó tornát, készültek erre, dolgoztak ezért. Az ő sikerüket, teljesítményüket, kiváló eredményüket akarta megalázni a kijevi vezetés.

Megtehették volna Porosenkóék, hogy az egészet észre sem veszik? Hogyne, ez azért nem az oroszországi világbajnokság, nem egy olimpia. Utálhatják azt, hogy Kárpátalja néven szerepelt egy csapat, de – hogy is mondják ezt Brüsszelben, ahova Ukrajna is tart? – mutassanak toleranciát. Ukrajnának semmit sem ártottak ezek a fiatal focisták.

Ha Kijevben nem önző politikai érdekeket, korrupciós szokást néznének, akkor ezt a csapatot ünnepelni kellene.

Mert Kárpátalja legutolsó tudomásom szerint Ukrajna része.

Hm…

Mielőtt a hümmögést valaki félreértené, jelzem: nálam nincs nagyobb tisztelője a mai ukrán vezetésnek…

 

 

fotó: polgarportal.hu