Gyújtogatnak

26

 

Francia sikertörténet – tegnap csak 18 autót gyújtottak fel Nantes-ban a bevándorlók. Kedd óta tudták hozni a napi 40-50 autós átlagot is. Az ok? Egy rendőr fegyvert használt, amikor kollégáját el akarta ütni egy autó, amelyben egy migráns ült, aki nem volt hajlandó igazolni magát.  

Ez semmilyen szempontból nem lesz egy szép történet.

Először is azért, mert meghalt benne egy ember. Egy 22 éves, körözött migráns, amikor igazoltatni akarták Nantes Breil nevű részén, inkább ráhajtott egy rendőrre. A járőr társa erre lőtt. Talán túl pontosan, talán véletlenül – de halált okozott.

Joga volt a fegyverhasználatra? Én nem foglalok ebben állást, inkább az Önök véleményére bízom.

Az biztos, hogy a rendőrt ezután elveszítette munkáját. Az indoklás: „Hivatali személy által elkövetett, halált okozó szándékos erőszak”. Ezért húsz év börtönt is kaphat a mostani francia „igazságszolgáltatás” szerint. Van hagyománya Edmont Dantes elítélésének arrafelé.

Az eset után Nantes-ban zavargások kezdődtek. A migránsok felgyújtottak középületeket, boltokat és autókat, embereket félemlítettek meg.

Kedd óta, folyamatosan. A mostani sikersztori, hogy tegnap reggelre „már csak” 18 autót semmisítettek meg.

Na, ezzel kapcsolatban az Emmanuel Macron francia elnök által vezényelt ügyészség máig nem hozott semmilyen értékelhető intézkedést.

Az illegális bevándorló tombolhat, gyújtogathat, életekre törhet, és nem történik semmi.

Mert a liberális logika szerint neki joga van a dühre. Meg egyébként is, tiszteletben kell tartani sajátos viselkedési szokásait.

A francia rendőrnek ehhez – úgy tűnik – nincsen joga. Nem a sajátos magatartáshoz, hanem a törvény betartatásához.

Nem szeretnék hőst kreálni ebből az emberből. Ha bűnös, menjen a helyére.

Az azonban nagyon nincs rendben, hogy majd egy héten keresztül garázdálkodhatnak valakik egy városban, és erre nincs semmilyen hatékony reakció.

Nem lakom Nantes-ban. Tulajdonképpen semmi közöm az ügyhöz.

Csak azt nem szeretném, hogy ez nálunk is előforduljon.

 

 

fotó: republika.mk