Junckerék megfúrták az olasz kormányt

34

 

Juncker és Soros közbelépett. Hiába a választási győzelem, a biztos parlamenti többség – az olasz elnök a „pénzpiacok negatív reakcióira” hivatkozva nem hagyta megalakulni az új migráns-ellenes kormányt. Helyette egy IMF közgazdászt kért fel miniszterelnöknek, akinek beceneve: Mr. Megszorítás. Carlo Cottarellit nyilván nem választja meg a római országgyűlés, ősszel új választások jöhetnek. Azonban Brüsszelhez addig sem ér el az olaszok bírálata, maradnak a libbal képviselőik, mehet a bürokrata mutyi. A demokraták ünnepelnek…

 

Képzeljék el azt a helyzetet, hogy Magyarországon április 8-a után a köztársasági elnök azt mondja, hogy hiába nyerte meg a Fidesz a választásokat, hiába van kétharmada a Parlamentben – mégsem alakíthat kormányt. Mivel az államfőnek nem tetszik a majdani pénzügyminiszter személye. És úgy általában is rossz véleménnyel van a győztesekről, és van neki egy kisbetűs alkotmány-értelmezése, ami alapján köphet a szavazók véleményére.

Olaszországban most nagyjából ezt történt. Sergio Mattarella elnök (vezető képünkön Junckerrel) a márciusi választások után folyamatosan ugráltatta a pártokat, hogy alakítsanak végre egy biztos parlamenti többséggel rendelkező koalíciót. Ez végül a múlt héten megtörtént: az elit-ellenes, elsősorban a déli szavazókat tömörítő Öt Csillag mozgalom, valamint a jobboldali, az Észak-Olaszországot sikeresen megszólító Liga megegyezett a közös kormányzásról.

Csakhogy ez a kereszténydemokratából mára liberálissá vált államfőnek nem tetszett. Az új kormány ugyanis erőteljesen fellépett volna a migrációval szemben, és felülvizsgálta volna Róma eddigi, Brüsszelt kiszolgáló politikáját. Mattarella erre elkezdett a kákán is csomót keresni, amit végül Paolo Savona pénzügyminiszter-jelöltben talált meg. Az idős közgazdász ugyanis korábban írt egy könyvet, amely megkérdőjelezte az euró bevezetését.

Márpedig ez az olasz elit, ráadásul brüsszeli, berlini és párizsi cimboráik szerint is egyenlő a szentségtöréssel. Az új kormány ugyan nem akar kilépni az eurózónából, de ennyi is elég, hogy „a pénz- és tőkepiacok elkezdjenek aggódni”. Magyarán Junckertől Merkelig mindenki felvette a telefont, és befenyegette az olaszokat: nem tűrnek ilyen kormányt!

Római hírek szerint barátján, a leköszönő miniszterelnök Paolo Gentilonin (alsó képünkön mentorával) keresztül maga Soros György is üzent: szó sem lehet egy EU-szkeptikus és migráns-ellenes kormányról Olaszországban! Ha mégis, Itália számítson a tőzsde, a pénzpiacok összeomlására. 

És ekkor a köztársasági elnök közölte, nem nevezi ki az új kormányt. Persze roppant demokratikus volt, mondta, hogy ha más a pénzügyminiszter, meg „értelmezhető” politikai program lesz – ő aláír bármit.

Az Öt Csillag és a Liga vezetői erre kijelentették, hogy ez nem így működik. Tizenhétmillió olasz szavazott a két pártra, van parlamenti többségük, ha meghátrálnak, semmibe veszik a választók akaratát. Meg egyébként, a pénzügyi piacok mióta írják felül a nemzeti szuverenitást?

Hát mostantól – mondhatta volna az államfő, de inkább felkérte ügyvezető miniszterelnöknek Carlo Cottarellit. A 64 éves férfi 1988 óta a Nemzetközi Valutaalapnál (IMF) dolgozik, ahol több magas tisztséget is betöltött. Szakterülete a költségvetési kiadások csökkentési politikája. 2013-ban az Enrico Letta vezette balközép kormányban költségvetési revizorként dolgozott, ekkor ragadt rá a „Mr. Megszorítás” gúnynév. Egyszóval kitűnő káder.

Persze Sorostól Mattarella elnökig mindenki tudja, hogy az új parlament az életben sem szavazza meg a „szakértői kormányt”. Ősszel tehát új választásokat kell tartani, ahol jó eséllyel az egyre népszerűbb Liga és az Öt Csillag megint tarolni fog. De az akkor lesz, a kormányalakítást akkor is lehet húzni-halasztani, és addig is időt nyer a római elit és külföldi patrónusaik.

Mire?

A Jean-Claude Juncker vezette Európai Bizottság még idén át akar verni minden migráns-kvótára vonatkozó, illegális bevándorlókat törvényesítő kezdeményezést. Le akarják rakni az Európai Egyesült Államok alapjait is.

Most még megtehetik, többségben vannak a kormányfőket tömörítő Európa Tanácsban – igaz, itt van vétójog – és az Európai Parlamentben is. Azonban jövőre EP-választások, a helyzet gyökeresen megváltozhat. Azaz sietni kell. A V4-eket, osztrákokat még lehet valahogy kezelni, de ha az olaszok is fellépnek Brüsszel ellen – akkor annyi a szép Merkel-Macron tervnek. Egy baráti római „szakértői kormánnyal” viszont talán mehet minden, mint a karikacsapás.

Ezért volt most ennyire sürgős letörni az olaszok szarvát.

A döntést a nemzetközi és a pesti ballib média is lelkesen ünnepli, úgymond, Itália megmenekült a populizmustól. Mert ugye, ha a választó nem az ő szájuk íze szerint dönt, az csak felelőtlen hőbörgés lehet. Úgy kíváncsi lennék, hogy fordított esetben milyen szinten menne a fasiszta- és bármilyen-diktatúra mantra…

Nem tudom, hogy az olaszok az elkövetkező napokban miképpen reagálnak arra, hogy semmibe vették az akaratukat. Talán utcára mennek, talán megbuktatják a köztársasági elnököt. Lehet, hogy türelmesek lesznek őszig.

Egy biztos, sok idejük nincs. Csak szombat óta több mint 2200 bevándorló kötött ki az olasz partokon, és egyre többen érkeznek az új migrációs útvonalon, amely Közép-Afrikából Tunézián keresztül vezet a dél-olaszországi partokig.

A dél-olaszországi regisztrációs központok (hot spotok) ismét megteltek. A szicíliai Pozzallo polgármestere közölte, hogy a városban működő hot spotban lázadás készült kitörni, amelyet az utolsó pillanatban sikerült csak a hatóságoknak megakadályozni. 

Az Öt Csillag – Liga kormány ez ellen lépett volna fel, sőt, legalább félmillió illegális migránst küldött volna haza. E helyett most újabb invázió közepén vannak, amelynek senki sem akar gátat szabni Rómában. Sőt, tárják kapuikat.

Isten hozott mindenkit a liberálisan demokrata Európai Unióban!

 

Paolo Gentiloni és Soros György. Az ex-kormányfő a milliárdos római embere

fotó: gazeta.ru

 

vezető fotó: interris.it