Új választást? Hányszor akartok kikapni?

50

 

A cím megtévesztő, ez nem egy olyan „tipikus politikai írás” lesz. Szerintem azt mindannyian unjuk már. Ez gombfoci meccsekről fog szólni. Ami egy komoly sport, kellő ésszel kell hozzáállni. Kérem, ne hagyják abba az olvasást, hogy ez így nem túl érdekes téma. Az lesz.

 

Volt egy idő, amikor ezt a sportot tényleg gombokkal játszották. Édesapáknak, édesanyáknak akkor tűnt fel, hogy lehet, van valami oka annak, ha nem mindent találnak a ruhákon.

Aztán elkezdték a „játékosokat” kisiparilag műanyagból gyártani. Ki így, ki úgy.

Nézzünk példákat.

Gábor vetetett valakivel egy csapatot, amely nagyon menő volt. Gábor úgy gondolta, hogy neki ez jár, elég drága volt. Milyen volt ez a társaság? Nagyjából olyan, mint Gáborunk: hol ilyen, hol meg amolyan. Nagy, brutális kinézetre, aztán értelme semmi. Meccset nem nyertek. Félidőben hoztak valamit, aztán kapták a gólokat.

Gergely is kapott gombfoci csapatot. Bécsben vásárolták, ahol ez a sport azért nem túl jellemző, de legalább sokba kerül. Gergely nézte a játékosokat. Miért vannak tizenegyen? Meg miért van labda és kapu? Aztán Gergelynek elmondták, neked ezt játszanod kell. Ezt utálta, de biztatták, lesz kicsi aranyos díszserleg a végén. Azt meg is kapta, a mérkőzésen annyi esélye volt bárkivel szemben, mint egy… nincs a történethez mérhető hasonlatom, bocsánat.

Ott volt Dettike és Ákos is. Hát őket betették a buliba. Mondták, hogy most ebből kell majd megélni. Dettike ezt nehezen fogadta, de aztán gyorsan beletanult. Ákos azonnal lelkes volt, de hát a gombfoci egy némi szellemi tevékenységet, hozzáértést igénylő valami. Az se baj neki, ha Aranycsapat helyett valami angol, vagy brüsszeli, pláne tengerentúli csapatot választ.

Mondom, a gombfoci nem egy könnyű dolog. De Puskás itt is gyorsabban lő gólt, Albert megtáncoltat mindenkit, Törőcsik meg zseni. Nyilasi meg ott van, ahonnan be kell lőni.

Dettike és Ákoska érzik, hogy elment a játék. Leginkább azért megy ez a cicaharc, amelybe már régi „játékosok” is beszállnak. Ki esett neki a fűtőtestnek, ki ütött vissza? Ez komoly? De a lényeg; gólt ti nem lőttök, megússzátok a meccset, aztán ha öt százalék befért, máris bejött a demokrácia.

Feri nem vett magának gombfoci csapatot. Megnézte, kinek van használhatója. Aztán vigyorgott, férkőzött, házasodott – aztán egy pillanatra nyert, de a végén mégis az lett a meccs eredménye, ami.

Most sokan azt gondolják, hogy ha átírjuk a gombfoci játékszabályait, akkor más eredmény születik.

Volt az a 6-3 végeredményű magyar-angol. A londoniak visszavágót kértek. Budapesten ez meg is valósult: 7-1 lett a vége. Én ebből kifolyólag nem erőltetném ennek az újraválasztását – bocsánat, újrajátszását.

Mert hát csak gombfociról beszéltünk.

 

foto: youtube.com