Kinek jobb a sonkája?

18

 

A libbal oldal tegnap mással sem foglalkozott, mint hogy Orbán Viktor miképpen főzte családja húsvéti sonkáját. Fontos ez? Politikailag aligha. Habár ki tudja, talán így jobban ismerszik meg az ember. Húsvét hétfő van, locsolkodás, jókedv – kérem, ennek ellenére kellő bölcsességgel ítéljék meg a következő „sonkakészítési recepteket”.

 

Ez egy amolyan húsvét hétfői politikai burleszk lesz, két locsolás közötti jó hangulat. Mert legalább ilyenkor ne vegyük már annyira komolyan az életet. Persze, akik tudnak a sorok között olvasni – gyanítom Önök azok – sok mindent megértenek ebből is. Mert a humornál kevés veszélyesebb játék van az világon.

Orbán Viktort az elmúlt hónapokban kevésszer láttam felszabadultabbnak, mint amikor most egy interneten közzétett poszton sonkát főzött. Érezni lehetett, ez nem kampánykötelezettség, ő szereti a családját, szereti történelmét és kulináris tradícióit is. Nem bonyolította túl a dolgot. Jóféle hazai sonka, fokhagyma, babérlevél, bors. Ősei is így csinálták, rajta tartják a szemüket, ne okozzon csalódást nekik.

A „legnagyobb ellenzéki párt” elnöke éppen dagonyázott. Ez azt jelentette, hogy villája nappalijában szürke macialsóban kapcsolgatta a felnőtt csatornákat Janiczak Dáviddal, miközben néha kiüvöltöttek sörért az asszonynak. Sonkafőzési recept Vona Gábortól ebből kifolyólag nincs. A Jobbik szakácskönyvét más diktálja.

Gyurcsány Ferenc komolyan vette a sonkát. Gyurcsány Ferenc az ég egy adta világon mindent komolyan vesz, ha éppen olyan hangulata van, vagy a másnap úgy engedi. Gyurcsány mindig szeretett azzal büszkélkedni, hogy nagyon tud főzni. De nem ám úgy paraszti, vagy pápai kisvárosi módra, hanem ahogy Jamie Oliver se!

Úgy érezte, ettől ő valaki. Mert valahol mélyen – nagyon mélyen – tudja, hogy a megszerzett milliárdok önmagukban nem adnak eleganciát. Klára asszony bevitte a szoci belső berkekbe, de a liberális „gasztronómiai” elismeréshez ez kevés. Ezért szerepel pár évvel ezelőtt megjelent szakácskönyvében – és mostani kampányában – Kuncze Gábor. Ki ne feledjük: kulináris szakértője Lendvai Ildikó…

Mert mondom, itt nem politikáról van szó. Ők megtanították „úgy” főzni. Fletó sonkareceptje roppant egyszerű: szerezzünk egy kicsit sápadtan zsíros Serrano sonkát Spanyolország valamely olyan helyéről, ahol a napi átlaghőmérséklet 19,7 fok, a páratartalom 67,97 százalékos, és van egy kicsit részeg ex-matador, aki szépen dúdolja a Don Carlos valamelyik áriáját. Utóbbi lehet bármelyik, Gyurcsány demokrata.

A fűszerekkel nem folytatnám, azt hiszem, így is értik, miről van szó. Gyurcsány elit falatot kínál a saját elitjének.

Szél Bernadett a változás embere! Sonka! Igen, lesz sonka, ha ez a plebsz mániája! De azért nevelni is kell! Meg értékrend is van a világon.

Egy zöld párt vezetője nem szeretheti a húst, mert az gonosz. Viszont a magyarok hagyománytisztelőek, ezért valami sonkaszerűt oda kell löknie nekik. Ezért az LMP miniszterelnök-jelöltje húsvét előtt beszerzett minden alapanyagot, amiből elkészíthető a kizárólag növényi alapanyagokból álló ideális alternatívája a sonkának. Mivel ez annyira jól sikerült, még maradt ideje pártprogram írására is. Na, az is olyan szója-sonkás lett.

A munkáspárti Thürmer Gyula Csongrádon leste el gyerekkorában nagynénjénél, hogy milyen az az igazi magyar sonka. Talán akkor tanulta meg, hogy a magyarság vállalása, képviselete – az becsület dolga. Ő a sonka mellé vöröshagymát is tesz a lébe, nem a színe, a lényege miatt.

Karácsony Gergely soha nem szeretett semmilyen hagymát, csípte kényes ízlelőbimbóit. Most is össze volt zavarodva. Itt hagytak neki egy sor alapanyagot a konyhapulton. De most melyik a sonka, melyik a hagyma? És a csapból jön a víz? Meg nem lesz abból baj, ha önállóan kapcsolja be a tűzhelyet? Miért állítják kampány közben ilyen kritikus kihívások elé?!

Fekete-Győr András válságtanácskozást hívott össze. Az új generáció szembesült azzal, hogy a sonka az nem egy külön állatfaj, esetleg bionövény. Eddig Anyuka letette az asztalra, nem kellett ilyen bonyolult kérdésekkel foglalkozni, legfeljebb durcizhattak ellene. Ennek kapcsán tartottak egy három órás szünetet, hogy mindenki fel tudja dolgozni a problémát, természetesen képességeikhez mérten. A pragmatistább momentumos megkérdezte, hogy vajon Soros György szereti-e a sonkát, avagy pontosabban Soros György szerint mi az a sonkának nevezett termék, amit nekik szeretniük kell. Fegyőr húsvéti sushit rendelt, és elnapolta az ülést.

Az Együtt és a Kétfarkú vezetése együtt főzött sonkát. Ültek a lábas mellett és nézték, közben rágyújtottak, arra. Juhász Péter kérdezte: Te látod a sonkát? Kovács Gergely Kétfarkú-vezér válaszolt: vizuálisan gondolod ezt, Petikém, avagy a szó társadalompolitikai értelmében?

Nem szaporítanám a szót. A víz elfőtt, sonka meg soha nem volt arra.

Szóval: ez a cikk csak és kizárólag sonkakészítési receptekről szól.

Politika csak annyi, amit Önök benne találnak. Boldog húsvétot mindenkinek!

 

 

 

fotó: facebook.com