Hogyan nyerj Oscart?

34

 

Nem szeretnék filmkritikus szerepkörben feltűnni. A minapi Oscar-gáláról való tudósításokat nézve azonban rájöttem arra, hogyan lehet biztosan elhozni a szobrot. Ennek semmi köze a filmkultúrához, esztétikához és hasonló csacskaságokhoz. „Másnak” kell lenni, be kell lépni a #metoo mozgalomba és az is előny, ha veszettül píszí vagy.  

 

Tehát a recept.

Először is a filmhez megfelelő szereplők kellenek. Nem kell olyan marhaságokkal foglalkozni, mint a színészi képesség, kreativitás, ilyesmi – természetesen mély tisztelettel a kivételnek. Kell egy színes bőrű szereplő, aki lehetőség szerint gender aktivitású. Kell egy indiai vagy kínai színész is, mert ott lehet igazán jól eladni a filmeket.

Aztán az sem baj, ha van egy – félve írom le – zsidó művész. Ő lehet mókás szereplő, vagy holokauszt áldozat is, de legalább az említése szükséges – ez pusztán rendezői kérdés. Szükség van egy meghurcolt, apjával válságba keveredett, identitását kereső meleg nőre is. Ő a film végére vagy főszereplő, vagy mártír lesz – a #metoo kampány ilyesmiben már nem válogatós.

Kell ezen kívül egy bánatos képű elhagyott latin-amerikai gyerek, valamint egy kisebb háziállat. A nagyobb nem jó, mert az részben nem költséghatékony, részben ijedtséget kelthet.

Utóbbi szerepre – úgyis, mint riogatás – az oroszok vannak már egy ideje kiszemelve. A Hollywood által fantáziált „orosz karakter” sok vodkát iszik, bunkó, és folyton meg akarja dönteni az amerikai értékrendet. Ja, meg KGB kém.

Egyet nem kell tudnia az antihőst alakító színésznek: oroszul beszélni. Némi szlovák vagy szerb tudással tökéletes erre a szerepre, de az ügyesebbek ezt megoldják néhány napos másnapossággal és egy múlt századi orosz nyelvoktató kazettába való belehallgatással.

Mi van még? Ja, igen, téma. Hát ugye az antiszemitizmus-trend most lecsengett, erre az elmúlt években osztottak Oscart. A meleg, gender, esetleg simán „más” tematika viszont tuti: legyen minél abszurdabb, hogy szoktassa a társadalmat. Itt persze megint visszatértünk a szereplőválogatáshoz: kell egy drabálisan maszkulin színész, aki beleszeret egy migráns turistafiúba.

Mert a migráns-téma is menő most a tengerentúlon. De természetesen ezért még nem osztanak aranyszobrot. A sztorihoz kell a már említett, kapcsolatot jóváhagyó leszbikus nő.

A maradék már csak pénz és kameraman kérdése.

Ezzel simán el lehet hozni egy Oscart.

De meg is néznénk ezt a filmet?

 

fotó: youtube.com