Karácsonyi semmi

23

.

Ma reggel megpróbáltam megérteni a Karácsony Gergely által hirdetett „szociális demokráciát”. Ez nem volt igazán jó ötlet. Nehéz ugyanis a semmit felfogni.

 

Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt mondta, „a nép erejével fogják elsöpörni a rendszert”. Meg neki van programja, ami a „szociális demokrácia”.

Hát hogyan is fogalmazzam meg ezt finoman?

Kezdjük, mondjuk a néppel. A nép – a belvárosi felfogással ellentétben – nem azzal tölti az idejét, hogy romkocsmák előtereiben mereng a semmin. A nép dolgozni szokott. Ezt nem valamilyen úri szeszélyből teszi – meg akar élni. Munkából akar megélni!

Na, most, ehhez a néphez az MSZP-Párbeszédnek semmi köze!

Ők egy volt rendszerből visszamaradt bürokráciát képviselnek. A legkellemetlenebbet, idegesítő pártfunkcionáriusok, akik élősködésből keresték a kenyerüket.

Ők azok, akik lenyúltak mindent, amit lehet. Kihasználtak, mindenkit, aki nekik valamilyen hasznot hajthatott. Baloldalnak nevezték magukat, mert az esett kézre. Hívhatták volna magukat akárminek, mert semmi jelentősége nem volt a névnek. Az csak egy címke volt. Most is az.

Ezt a „progressziót” képviseli most Karácsony Gergely.

Abba, most ne menjünk bele sokadszorra, hogy az MSZP „vezető arcokat” is csak importálni tud. A miniszterelnök casting kifejezést sem erőltetném, hiszen jelenleg igazából csak a Parlamentbe jutással küszködnek.

A „szociális demokrácia” jelszó viszont tényleg erősen mosolyogtató. Egyrészt úgy, ahogy van, marhaság. Nincs ilyen politikai kategória. Világos, hogy Karácsony Gergely zsúrfiúnak kellemetlen kimondani a szociáldemokrata szót. Nem mintha abban több tartalom lenne persze…

Karácsony Gergely azt volt képes mondani, hogy „a jövőben a kétkezi munkát a robotok fogják elvégezni, és csak a magasan képzett munkaerő tud talpon maradni”. Ez annyira baloldali, hogy csak, na.

Csak el kellene dönteni, hogy Karácsony úr a „szociálisan demokratizálódott” robot nevet használja mostantól rendszerszerűen?

Mert a magasan képzett munkaerő talán enyhe túlzás lenne esetében…

fotó: facebook.com