Szocik, ki kapcsolja le a villanyt?

14

 

A Magyar Szocialista Párt ma kongresszust tart. Hajdanán – meg pláne, danán – ennek hírértéke volt. Most írhatnám, hogy az egész arról fog szólni, ki lesz az utolsó, aki lekapcsolja a villanyt. Ez azonban biedermeier alábecslése az MSZP-nek: a körte ellopásán fognak vitatkozni. Kunhalmi vállalná, ha csak Karácsony Gergely még nem tette zsebre.

 

Beszélgetés a kongresszus előtt.

Karácsony Gergely: Gyulám, lazac lesz a büfében?

Molnár Gyula: Gergőkém, mikor nem volt?!

Karácsony Gergely: És ma összefogunk végre, ugye? A tagságom kérdi!

Molnár Gyula: A kik?

Karácsony Gergely: Jól van, na! De tényleg, a baloldaliságról is szót kellene ejteni ám! Azt mondják, nálatok is igény van rá helyi szinten!

Molnár Gyula: Hát annyi lazac már biztosan nincs… ennyire te sem fizetsz.

Molnár Gyula MSZP pártelnök és Karácsony Gergely lízingelt kormányfő-jelölt beszélgetése természetesen fikció. Miért pont lazacról, és ne libamájról beszéltek volna?

Molnár Gyula és Karácsony Gergely ezen kacaghat is, de az MSZP-káder sértve érzi magát. Hol a lazacos szendvics?! Már ami pártvezetőkön kívül nekik is jutna.

Nem, mintha az átlag MSZP-funkcionáriusnak erre lenne igénye. A szocialista vezető azért eszik füstöl tengeri halat, mert azt a főnököktől látta. Ez olyan, mint a korrupció fogalma, örüljél, ha kapsz belőle, senkit sem érdekel, hogy ízlik-e. Státuszszimbólum.

Viszont most gáz van. Nincs státusz. Nem kormányzati, abban reménykedni sem tudnak. De egy befutó parlamenti hely, vagy legalább az önkormányzati fizetés? Hát ezért lettünk MSZP-sek, nem? Hát mi lesz így a társadalmi szolidaritással?

Országgyűlésbe bevivő helyből jó, ha tucatnyi van. Valljuk meg, erre nehéz szolidarítani. Mert a főnökök viszik a tutit. Őket eddig a kongresszusokon mindig megvoksolták. Csak lead a biztosból?

De most már elfogyni látszik az a „biztos”. 

Ki szavazna szocialistákra?

Baloldalinak ugye igen nyilvánvalóan liberálisok, és csak a saját zsebük érdekli az „elveiket”. Karácsony Gergőért tűzbe menni meg csak keveseknek fizet jól. A többit elviszi Gyurcsány.

Mi marad? Hát – a szokásos. Egymás rendszerszintű hátba szúrása.

Most a Tisztelt Olvasó azt gondolja, hogy itt majd nagy viták lesznek a mai MSZP kongresszuson? Elveket, értékeket vetnek fel, pártprogram is előkerül, ami segít az egyszerű embernek?

Hát nem.

Csönd és tapsolás lesz.

Mert valaki látta, hogy a Karácsony, Molnár, Hiller, Kunhalmi és néhány „nem tudjuk, hogy hívják őket, de ott vannak ifjú tehetségként” megelőlegezett bulijára már kenik a lazacos szendvicsek alapját.

Az persze kérdés, hogy ők most éppen milyen arányban állapodtak meg az „elvek” mentén. Az MSZP-s pártbürokratának elég, ha tudja, ott a „lazac” – csak leesik neki is belőle valami. Évtizedek óta elszántan szeretik az ilyesmit.

De érdeklődnek minden jobb ajánlat iránt is.

Elvhűek, na…

 

Fotó: youtube.com