Lenne Mohamediána?

35

 

„Gondot okozna-e neked, ha Mohamediának szólítanának?” Ez a kérdés olvasható egy interneten terjedő körlevélben, amely a migráns-probléma jobb megértését szolgálná. Állítólag a dolgot egy skandináv alapítvány szponzorálja. Nem tudom, talán az egész csak médiablöff, de már a gondolat felvetése is elképesztő.

 

Józsi csepeli boltos kapott egy e-mailt a minap. Az volt benne, hogy ezt minden civilizált, az európai értékeket tiszteletben tartó polgárnak kötelező elolvasnia. Józsi körbenézett a boltban: hát a maga módján civilizált volt, de azért mégis csak év eleje van?! Jut idő majd a takarításra is. Ettől függetlenül – minden komótossága ellenére – abban azért nem kételkedett, hogy földrajzilag konkrétan Európához tartozik. Azaz neki is szól a levél!

Aztán a sorok elején lévő kérdésen meglepődött: Gondot okozna-e neked, ha Mohamediának szólítanának? Józsi tulajdonképp úgy volt vele, hogy gondot ugyan ez nem okozna neki, szólították már változatosan így is – úgy is, meg túlélt igen sok mindent az életben. De ennek mi köze van mindehhez?

A Mohamedia egy műszó. Az iszlám kultúra értelemszerűen nem használja, mert nincs. Ez egy észak-európai liberális „kitalálmány”. Úgy röviden azt akarja tudatosítani, hogy a világnak nincsenek korlátai, és befogadónak kell lennünk mindenre.

Elsősorban fogadjunk be a Mohamedeket. Józsi úgy volt vele, hogy Mohamedje válogatja. Van ilyen, meg olyan Mohamed. Aki tiszteli az értékeit, és vendégként, vagy vevőként viselkedik, jöjjön.

Az e-mailban azonban az volt, hogy ez neki kötelező! Már ha európainak akarja érezni magát. Ilyet már olvasott, így ez nem gondolkodtatta el pár másodpercnél tovább.

Tudta, hogy az EU direktívái alapján tolerálnia kell minden Mohamedet. Az azonban kicsit zavarónak tűnt, hogy azt is el kell viselnie az európai civilizációért, hogy a „vendég” – nos, mondjuk úgy, a fiúkhoz és a lányokhoz is vonzódik. És ebben nyitottnak kell lennie.

Józsi ebből a szempontból markánsan konzervatív volt. Azzal akart kapcsolatot teremteni, akit ő választott. Migráns, és egyéb viszonylatokban egyaránt.

Aztán Józsi nagyon, de nagyon megsajnálta a bevándorlókat. Ugyanis a levelet tovább olvasva kiderült, hogy az „európai kultúrába való beilleszkedést elősegíti”, ha valaki „minden szempontból megértő”… Kitalálják.

Na, erre van ez a műszó… Mohamedia.

Szeretném, ha ez az egész egy lázálom lenne. Ugye, az?

 

Fotó: youtube.com