Ukrajna, a csodaország

6

 

Aranyos szöszi asszonyka az ukrán oktatási miniszter. Lilija Hrinevics a minap elment Kárpátaljára, és megnyugtatta a magyar tanárokat, hogy nem zárják be a kisebbségi iskolákat. Sőt, segítik és támogatják majd őket. Csak éppen magyarul nem lehet majd bennük tanítani… Mert minek is, Kárpátalján csak magyar származású ukránok élnek. Meg, ha gond lenne, a „magyar George Soros” csak szólna, márpedig ő támogatja a nyelvtörvényt.

sd

Összeült Kijevben az ukrán vezetés Petro Porosenko elnök vezetésével, hogy kitalálja, mi legyen ezekkel a kárpátaljai magyarfélékkel. Hívtak szakértőket is a helyi Soros-lerakatból, a tündöklő nevű Nemzetközi Reneszánsz Alapítványtól. Ők aztán nagyon tudják, hogy mi a jogvédelem és a demokrácia, velük igazi európai megoldás születik majd. Ráadásul megbízhatóak is, hiszen az elsők között álltak ki a magyar nyelvű oktatást a felső tagozattól betiltó törvény mellett.

Először a Beregszászról frissen érkezett oktatási miniszter szólt: Hülyítsük el őket! Már most is túl okosak. Tudnak külföldiül, magyarul beszélni! Márpedig egy ukrán beszéljen csak ukránul. Ahogy teszik ezt a Kárpátalján évezredek óta az őshonos ukrok! Akik a zsírszalonna feltalálása mellett köztudottan megalapozták egész Európa kultúráját is! Ha ők nincsenek, ma nincs Róma és Jeruzsálem, a Budapest nevű faluról nem is beszélve!

Javaslata egyszerű: magyarul ne tanulhassanak, ukránt tanító tanárt meg ne küldjünk nekik! Egyébként is elég, ha a nevüket alá tudják írni! Még a számokat sem kell ismerni, ott az érintős bankkártya. A PayPass persze csak egy bizonyos limitig működik, utána pin kód kell, de mikor lesz ezeknek annyi pénzük, hogy ez probléma legyen?! Meg egyébként is, ez már gazdasági és nem oktatási kérdés…  

A pénzügyi és gazdasági miniszter lelkesen helyeselt: Kárpátalja mostantól egy hrivnya központi támogatást sem kap! Nem, mintha eddig kapott volna, mindig ellopták már Kijevben. De így lényegesen kevesebb a papírmunka. Azonban van egy kis gond. Mi van, ha a magyar kormány támogatja őket?

Az ukrán külügyminiszter elismerte, hogy ez élő probléma, amivel foglalkozni kell. Ő és a miniszterelnök is ezért szólal fel nap, mint nap Brüsszelben, valamint Washingtonban a magyar revizionista törekvések ellen. Szerencsére az ukrán nemzet érdekeinek védelmében segít nagy barátjuk, George Soros is. Ő egy rendes ember, elhagyta ezt a Kárpátalja megszállására készülő Magyarországot, kiáll az ukrán jogállam mellett, ezért is tüntették ki.

A belügyminiszter eddig reneszánsz hangulatú borítékának tartalmát vizsgálgatta, így csak most kapcsolódott a vitába: majd ő rendet teremt Kárpátalján ezek között a szeparatisták között! Mert most még a helyi állománnyal is bajok vannak itt. Van például rendőr, aki ért, sőt beszél is ezeknek a magyaroknak a nyelvén! Na, de majd utcára teszik ezeket a léhűtőket, a rendőr ne nyelveket tanuljon, hanem üssön! A magyar származású ukrán állampolgár meg értsen a gumibotból!

A szociális- és egészségügyi miniszter – miután megint kiröhögte magát tárcája elnevezésén – azért felvetette, hogy valamit majd a volt rendőrökkel is tenni kellene. Nem mintha kapnának munkanélküli segélyt, az is el van ugye lopva, de Brüsszel folyton statisztikákért nyaggatja, az apparátus pedig már csalni is lusta.

A hadügyminiszter mondta, hogy semmi gond. Átveszi a kirúgott állományt. Mennek ágyútölteléknek Donyeckbe és Luhanszkba! Egyébként nem lenne megoldás egy kiadós sorozás Kárpátalján? Így a magyar származású ukrán állampolgárok bizonyíthatnák, hogy Kijev rendes fiai.

Ekkor az ülésen jelenlévő amerikai nagykövet kért szót. Mondta, hogy neki személy szerint nagyon tetszik az ötlet, de az Egyesült Államok egyelőre nem tud több katonai felszerelést küldeni. Főleg téli harcokra alkalmasat. Meg hallotta, hogy a zsoldfizetéssel is gondok vannak már most is.

Az ukrán vezetők harsányan felkacagtak. Téliesített egyenruha? Zsold? Fegyver? A magyar származású ukrán állampolgároknak? Hát, ha ezt mind megkapják, hogyan róják le gyorsan kötelességüket a Nagy Ukrán Nemzet előtt? Hogyan lesznek percek alatt hősi halottak?

A megbeszélésre szintén meghívott EU-nagykövet – megigazítva csokornyakkendőjét – kissé ijedten vetette fel: miért beszélnek harcokról? Hát most nem a béke a cél? Az autonómia megadása a keleti megyéknek, ahogy Minszkben erről szerződést is aláírtak?

Az ülés percekre megbénult. Végül nevetésének könnyeit letörölve Petro Porosenko elnök berekesztette az ülést. Elégedett volt, kormánya igazi európai és demokratikus megoldásokat talált a magyar-kérdés megoldására.

A fent leírtak természetesen a szatirikus képzelet termékei. Ki merne ilyesmit akárcsak elképzelni a kijevi vezetőkről, nyugati nagykövetekről, Soros embereiről?

Mindazonáltal javaslom, ha pár év múlva valami hasonlót szivárogtat ki a WikiLeaks, olyan nagyon ne lepődjenek meg…

 

Fotó: eurointegration.com.ua