Vona nyulacskái

14

 

A Jobbik már a korábban kiátkozott „belvárosi zsidó úrigyerekekkel”, az LMP-vel és a Momentummal is összefogna. A libbal oldal is felejti a „Dunába lövető újnyilasokra” aggatott jelzőket. Gyurcsány ugyan hivatalosan határozott nemet mondott az együttműködésre, de nála ez azt jelenti, hogy mehet a buli. De hogyan adják ezt be a „demokratikus aktívának”? Hogyan szerettetik meg Vona Gábort?

 

Brendon demokratikus aktivista értékrendi válságba keveredett tegnap délután 17 óra 47 perc magasságában. Pedig ekkor már túlvolt a mentás-mustáros gofriján, az ezt követő heveny rosszulléten – ha trendi akar lenni az ember, hozzon áldozatot! -, és a koraesti sminkkel is elkészült.

Azonban gondolatai nem hagyták nyugodni – ami megint csak újdonság volt -, de érezte, a választási kampányban lesznek még egyéb meglepetések is. Brendon demokratikus aktivista valahogy nem értette, hogy most miért kell egyszerre szeretni a Jobbikot, főleg Vona Gábort?

Hát akkor most nem fasiszták, antiszemiták és homofóbok? Eddig ezért nem voltak szimpik… De persze Marci is azt mondta, hogy a cél szentesíti az eszközt, meg nincs az az ár, amit nem lehet megfizetni az Orbán-diktatúra megdöntéséért.

Brendon az elmúlt pár évben igen kellemesen megélt az aktivistáskodásból, így kissé tartott attól, hogy mi lesz, ha megdöntik a Fidesz-rezsimet. Netán dolgoznia kell? Áhh! Biztos nem, majd miniszter lesz! Vagy alternatív színházigazgató! Habár most, hogy gondolkozik, lehetne meg nem értett filozófus is. Állítólag mindegyik állás jól fizet egy igaz demokráciában.

Vívódásai közben a Spinoza házhoz ért. A múlt héten itt barátkozott Vonával Rangos Kati néni, márpedig ő nem ül egy asztalhoz nácikkal, ezt mindenki tudja róla a kerületben. Itt biztos helyreigazítják gondolatait.

Először egy idős, csokornyakkendős úr segített neki eligazodni a világ dolgaiban: „Tudod Brendon, egyszer itt vagyunk, egyszer ott. Arra nézzél, ahova a szél is fúj. Tegnap nyilas voltál, aztán már csak kisnyilas, végül partizán. Aztán ’56-ban forradalmár, majd felkelő, később ingadozó, végül pufajkás és vállalati párttitkár. ’90-ben persze ezt újra kellett írni, idővel belejön az ember. A cél a lényeg, Brendon!”

Az ifjú demokratikus aktivista ugyan nem volt túl jó történelemből, de a folyamatábrát értelmezni tudta. Visszakérdezett: „Mi a lényeg?” „Hát én, Brendon, ki más? Ideológiák mennek, én maradok és keresek!” – hangzott a Brendon értékrendjébe tökéletesen illeszkedő válasz. A fasizmussal kapcsolatban többet nem voltak fenntartásai.

Brendon következő oktatója egy trendin vastag keretű szemüveget viselő fiatalember volt, aki egyszerre három laptopon követte a világ és a pénzpiac történéseit. Ő is időt szánt hősünkre: „Brendon, a program a fontos! Mi akarunk nemzetek feletti Európai Uniót? Igen, de ma már a Jobbik is akar. Mi le…juk a határontúliakat? Igen, de ma már Vonáék is szabadulnának tőlük. Mi van még? A multikat mi is szeretjük, ők is. Soros Gyuri bácsi is közös barát. S végül: szereted te az eurót, Brendon?!”

Brendon szerette az eurót, nagyon szerette. Márpedig, mint a kiselőadásból kiderült, immár a Jobbik is támogatja az uniós fizetőeszköz bevezetését. Hogy ez duplázná a hazai árakat? Na és, mit érdekli, ha neki sok eurója van?! Így Brendon Jobbikkal kapcsolatos szakmai aggályai is eltűntek.

A döntő érvet aztán egy pattogóan visító hangú lány adta meg: „Orbán fasiszta és homofób! Szalonnát eszik és pálinkát iszik! És láttad már őt kis nyuszit simogatni? Ő azokat is felzabálná! Az aranyos, édi-bédi kicsi nyulacskákat, Brendon! A Gabi viszont simogatja őket! Ő igaz, melegszívű ember. Nem megy el egy kismacska mellett, hogy el ne beszélgessen vele! Meg a Rangos Katinál coming outolt is, hogy ő nem zsidózik már! Lehet rossz ember, aki coming outolt?”

Brendon meg volt győzve. Szertefoszlottak kételyei! Dolgát jól végezve elmosolyodott.

Szíve minden demokratikus melege, frissen mosott esze, munkát sosem látott keze immár a Jobbiké is lehetett. Zsigereiben érezte az összefogás értékét.

Fotó: facebook.hu