Békés törvénysértők

27

 

Új választási törvényt gründoltak Gulyás Marcika vezetésével a „demokratikus pártok”. Ebben minden szép és jó benne van, talán csak egy valami hiányzik a totális sikerhez: a Fideszre ne lehessen szavazni! Amennyiben javaslatukat a Parlament nem fogadja el, jön a polgári engedetlenség, „békés eszközökkel fognak törvényt sérteni”.

 

Kezdjük a lényeggel: Magyarországon ma nem azért kormányoz Orbán Viktor, mert az ország tele van kicsi gonosz Lázár Jánosokkal és Mészáros Lőrincekkel. Hanem ezért, mert megnyerte a választásokat. A demokratikus választásokat.

Jó-e a mostani választási rendszer? Gulyás Marcikáékkal ellentétben sohasem gondoltam, hogy mindenhez csak én érthetek a legjobban, és csak és kizárólag nekem lehet valamiben igazam. Mert kizárólag így demokratikus, és emígy érvényesülhet csak a kisebbségi vélemény. Ha meg nem értek valamivel egyet, és mégis megvalósul, az csak diktatórikus elnyomás eredménye lehet.

Tehát válaszom: nem tudom, hogy jó vagy rossz ennek a választási szisztémának minden eleme. Abban azonban biztos vagyok, hogy a magyar rendszer lényegesen jobb és igazságosabb, mint mondjuk a brit vagy az amerikai.

Az elsőben ugye csak egyéni körzet van, azaz lehet egy pártnak akár harminc százalékos népszerűsége is, akkor sem biztos, hogy lesz egyetlen képviselője a Parlamentben. Az amerikai választásokon nyugodtan lehet úgy elnök valaki, hogy kevesebben szavaznak rá, mint riválisára. Így volt az ifjabb Bushnál, és így történt most Trump esetében is. Akkor az Egyesült Államokban és Nagy-Britanniában nincs demokrácia? Nem érvényesül a szavazók akarata?

Ezt az egyszerű kérdést Gulyás Marcika és a nyolc ellenzéki párt vezetője valamiért egyszer sem tette fel az elmúlt hónapban, amikor az új, az „igazságos hatalomgyakorlást biztosító” választási törvényt papírozták le egymás között.

Ez szerintük így a demokrácia diadala. Miért? Mert a jelenlegi törvényt egyedül a Fidesz-KDNP szavazta meg. Ami ugye egy erő, ők meg vannak nyolcan. Az, hogy a Fidesz mögött többség áll, mögöttük meg kisebbség, az mindegy, ők nyolcan vannak, így igazuk van. Ez az első körös szakmai válaszuk. A második számú, ellenérvet nem tűrő pedig az, hogy „csak”.

A „demokratikus választási rendszer” részleteit még nem ismerjük, az a nyilvánosság és sajtószabadság önjelölt bajnokainál „nem sajtónyilvános”. Majd talán akkor, ha az elkövetkező hetekben átdolgozzák parlamenti törvénytervezetté – erre ugye bő egy hónap nem volt elég, a bejelentést meg nem akarták tovább csúsztatni, mert mi lesz, ha megint esik az eső?! Márpedig rossz időben a kutya sem játszik demokratát. Az ember vagy demokrata, vagy vizes.

Egyelőre így csak azt tudni, hogy a remélt csoda-választás kétfordulós lesz. Ez egyfelől azért kell, mert akkor lehet majd a két kör között alkudozni a pártoknak. Mert most ugye, ezt a voksolás előtt le kellene tudni. Márpedig egy jó üzlethez idő kell. Másfelől meg azért fontos a két forduló, mert az arányosabbá és igazságosabbá teszi a végeredményt.

Mitől? Hát, „csak”. Meg, hogy Orbánék most a szavazatok 44 százalékával kormányoznak többségben. Csak csendben jegyzem meg, hogy amikor Hornnak bő kétharmada volt a szabaddemokratákkal, akkor sem állt mögötte a választók kétharmada. De az nagyon demokratikus volt, főleg, mert az MSZP bevette a buliba a liberálisokat.

Aztán itt van a modern progresszió hőse, Európa megmentője: Emmanuel Macron. Ott két forduló van, Macron pártja mégis alig több, mint 30 százalékkal szerzett kétharmadot a parlamentben. Ezek szerint a franciáknál is manipulált, antidemokratikus a választás és a hatalomgyakorlás?

Mi van még az Alkotmány utcai demokratikus ketrec-szájkaratésok javaslatában? Állítólag például valamilyen női kvóta. Ez alighanem azt jelenti, hogy a parlamenti képviselők bizonyos százalékának lánynak-asszonynak kell lennie. Ez tényleg nagyon demokratikus, azt feltételezi, hogy ha valakinek 2-vel kezdődik a személyi száma, az rögtön okosabb. (Én természetesen tudom, hogy ez így van.)

De a demokratikus választás nem arról szól, hogy az nyer, akire többen szavaznak? Nemtől, vallástól, általa képviselt elvtől függetlenül? Vagy szabályozzuk azt is, hogy ki induljon? Egy piros demokrata, egy hupikék demokrata, egy zöld demokrata, egy szivárványos demokrata, egy gender demokrata, továbbá egy simicskás megtért demokrata? Aztán közülük lehessen választani? Ez lesz a frankó?

Ekkor fog érvényesülni a „társadalmi sokszínűség”, ami Gulyás Marcikáék szerint a „képviseleti demokrácia egyik legalapvetőbb értéke”. Ez, és nem a szavazatszám.

A nyolcak nem tudnak választásokon győzni, ezért most megpróbálnak választási törvényt nyerni. Nem kell persze nagy jóstehetség ahhoz, hogy a parlamenti többség ezt nem fogja elfogadni, játékszabályokat közvetlenül a meccs előtt módosítani amúgy sem túl sportszerű. Mi lesz akkor?

Akkor jön a „polgári engedetlenség!” Az mi? Idézzük Marcikát: „békés eszközökkel fognak törvényt sérteni.”

Nekem most roppant antidemokratikusan az jut eszembe, hogy ha ők „békés eszközzel törvényt sértenek”, akkor nem lehetne-e „békés eszközökkel törvényt érvényesíteni” velük szemben?!

Isten látja lelkemet, én még némi „békés túlkapást” is el tudnék viselni…

 

Fotó: facebook.hu