Demokrata X-faktor (első selejtező)

17

 

Az Alkotmány utcában építtetett böszme nagy színpadot Gulyás Márton, ahol október 23-ig vitatkozhatnak és bulizhatnak a demokraták. A pesti hobbi-Majdan első szertartása a választási rendszerről szóló tragikomikus észosztás volt.

 

Gulyás Márton nagyon-nagyon, de tényleg nagyon demokrata aktivista „Agórát” emeltetett a Parlament közelében. Az agora az ókori Görögországban piactér és szentélykörzet volt, esetünkben egy ritka randa fémketrec, színpaddal, nézőtérrel.

Az ellenzéki összefogást elősegítő fémkalicka október 23-ig lesz ott, a helyiek és turisták hihetetlen örömére. Milyen pénzből? Azt nem tudni, arról síri csönd van. Gondolom adomány, félretett zsebpénz, esetleg Marcika áruba bocsátotta a testre feszülős pólógyűjteményét. Valószínűleg persze Soros fizeti. Egyszer tán kiderül.

Ami biztos, hasonlót már láttunk Belgrádban, Tbilisziben, és legutóbb Kijevben is. A recept egyszerű: a város központi helyén ki kell alakítani egy látszólag civil, félig politikai, félig kulturálisnak nevezett helyszínt, amelyre adott esetben fel lehet építeni egy „színes forradalmat”. Ahol a hivatásos politikusok csak vendégek, az egésznek legyen inkább alternatív, nonkonform, elit-ellenes hangulata. Aztán, ha jön a balhé, jöhet a sátortábor, a tömeg, s jöhetnek megint az arra válogatott politikusok a hatalmat átvenni.

Ez egy már sokszor lejátszott forgatókönyv újabb verziója. Tulajdonképpen tartani kellene tőle, láttuk, Ukrajnában hova vezetett. De Magyarországon vagyunk, pesti demokratákkal. Ezeken egyelőre legfeljebb röhögni lehet. Nevessünk is – de azért figyeljünk oda!

Tehát az első szeánszot Marcika a vágyott új választási rendszernek szánta. Meghívta az ellenzéki vezetőket is. Vona Gábor most nem jött el, Simicska még nem fizette eléggé demokratává. De a többiek ott virítottak. Nézzük a felszólalások lényegét sorrendben.

Gulyás Márton (szervező-aktivista): Soha nem voltunk ennyire együtt, csak akkor, amikor legutóbb voltunk ennyire együtt. Ez az igazi demokrácia! Ha lesz igazságos választási rendszer, akkor mindenki kalácsot reggelizik uborkasalátával, vegán grillcsirke kerül minden magyar asztalára. Ráadásul mindezt átélhetjük az oktatásban és az egészségügyben is. Erről beszéljünk akkor most!

Gyurcsány Ferenc (DK): Az igazságos választási rendszer az, ahol a szavazatok megszámlálása után a győztest Gyurcsány Ferencnek hívják. Itt és most, örömmel szeretném bejelenteni, hogy összefogtam Bokros Lajossal. Így esély van a még igazságosabb választási rendszerre, amelynek végeredményeként Lajosom lesz a mindenható pénzügyminiszter. És jön az igazi reform!

Juhász Péter (Együtt): Az igazságos választási rendszer nagyon kell! De előbb, léci-léci, vegyetek már be engem is valamilyen ellenzéki összefogásba! Az úristennek nem tudok egyedül bejutni sehova, és akkor mi lesz velem? A fütyülő-árulás nem nagy biznisz! Demokraták, legyetek szolidárisak!

Hadházy Ákos (LMP): A Fidesz így is, úgy is elcsalja a választásokat. Én ezt előre látom! Én mindent előre látok! Amit én nem látok előre, az nincs is! Végezetül: a Fidesz hazudik, amikor azt mondja, hogy „ha munka van, minden van”. Akkor van minden, ha én, Hadházy Ákos vagyok!

Fodor Gábor (Liberálisok): Hát én szkeptikus vagyok. Ez az új választási rendszer ugye azzal jár, hogy valaki dolgozik rajta, érte? S mikor jött ki valami jó abból, hogy dolgoztunk? A dolgok kialakulnak. A kommunista rendszer is összeomlott, és lássátok, pár év múlva miniszter lettem. Lesz ez így most is!

Molnár Gyula (MSZP): Az új választási rendszer közelebb vezet a győzelemhez? Vagy javítsuk a régit? Vagy keressünk egy külföldi receptet? Esetleg alakítsunk bizottságot, Hiller Pistivel az élén? Esetleg beszéljünk előbb arról, hogy minek nevezzük ezt a választási rendszert? Hány főnév, hány jelző legyen benne? A szocialista párt elnökeként nem adhatok felelőtlen választ!

Bokros Lajos (Moma): Éljen Gyurcsány! Aki nem szereti Gyurcsányt, az nem hisz az ellenzéki összefogásban! Éljen Gyurcsány! Új választási rendszer kell, de előbb éljen Gyurcsány! Zárszóul: Éljen Gyurcsány! Feri barátom, remélem jól szóltam? Gyuszi, felőled is mehet, ugye? 

Karácsony Gergely (Párbeszéd): Engem anyukám azzal küldött ide, hogy egyfelől vigyázzak, ne koszoljam össze az ingemet. Másfelől mondta: vigyázz magadra Gergő, az életben nem lesz olyan jó dolgod, mint Zugló polgármestereként! Így én nyitott vagyok bármilyen haladó, előrevivő, és székemet megtartó demokratikus megoldásra.

Orosz Anna (Momentum): Milyen választási rendszer? Milyen választás? Mi demokráciát akarunk! Virítsátok a hatalmat ide! Nekünk! Azt annyi!

Hát ennyi! Ez volt a nyilvános sorosi demokrata-válogató első selejtezője – a szó szoros értelmében selejtezője. A következő forduló az ének-próba lesz, itt már szerepel Kunhalmi és Vadai Ágnes is, egyes hírek szerint feltűnik Szél Bernadett, habár őt állítólag a „ki tud jobban nyafizni” fordulóra tartogatják.

Kedves Olvasóim, ez egyelőre tényleg csak egy rossz vicc. De még egyszer: vegyük észre, amikor már nem elég röhögni!

 

 

Fotó: nepszava.hu