Védőoltás vagy gránátvető?

34

 

„Az osztály létszáma huszonegy, hiányzik húsz fő” – az ehhez hasonló jelentések nem ritkák jelenleg Kárpátalján. Ukrajnában ugyanis kanyarójárvány tombol. Az idén már nyolc ember halálát okozó vörös himlő nem a modern kor pestise, mindössze egy oltás kell ellene. Ukrajna kormánya azonban szívesebben költ méregdrága fegyverekre. Amerika is inkább „szociális gránátvetőket” küld, Brüsszel meg uniós direktívákat. Kanyaró elleni vakcinát egyedül Magyarország adott.

 

Magas láz, nyirokcsomó gyulladások, számtalan piros kiütés – ezek a kanyaró elsődleges tünetei. Csak idén több mint 15 ezer ilyen megbetegedés volt Ukrajnában. Az elmúlt hetekben ez a szám heti 1300-1500-ra emelkedett. Nagyobb részük gyerek, nyolcan már bele is haltak.

Pedig egyetlen egynek sem kellene. Sőt, egyetlen ilyen eset sem fordulhatna elő egy tisztességesebb világban. Nem a középkorban élünk, még csak nem is valahol a harmadik világban. Habár, amit mostanra Ukrajnából, Kárpátaljából Porosenko elnökék csináltak…

A kanyaró nem a modern kor kivédhetetlen pestise. Van ellene majdhogynem százszázalékos biztonságú védőoltás. Magyarországon a gyermekek először 15 hónaposan kapják az első vakcinát. Kötelezően. A Szovjetunió idején ez így volt Ukrajnában is, aztán az ország „demokratizálódásával” párhuzamosan az oltások elfogytak, újakat nem készítettek, a törvényeket és szabályokat meg „finomították”.

Hiszen a független Ukrajna a szabad emberek országa, semmi sem kötelező. Meghalni is szabadon lehet.

A kanyarójárvány már egy éve felütötte a fejét Ukrajnában, s amellett, hogy már akkor meg kellett volna fékezni, fel lehetett volna készülni egy esetleges későbbi felbukkanására. Csakhogy az Ukrán Egészségügyi Minisztérium közölte, hogy nincs járványveszély az országban. Kisgyerekek halnak meg – hát, ilyen a statisztika.

Kijev szerint most is nagyszerű az egészségügyi helyzet az országban. Veszély persze van: a kisebbségek!

Petro Porosenko továbbra is kitart a magyar nyelv tanítását is de facto betiltó nyelvtörvény mellett. Uniós vélemény, ez-az nem érdekli, választás jön, neki meg nagyon ukránnak kell lennie. Igaz, a minap visszavonta azt a jogszabálytervezetet, miszerint a kettős állampolgároktól elvennék az ukrán útlevelet.

A Kedves Olvasó ne higgye, hogy valamilyen hihetetlen kegyről van szó. Kijevben egyszerűen rájöttek, hogy ebben az esetben a Krímben, a Donyeck-medencében, vagy akár Kárpátalja egyes régióiban egyetlen ukrán állampolgár sem maradna. Úgy meg elég macerás nemzetállamról beszélni…

Említettem a közelgő elnökválasztást. Épelméjű politikus ilyenkor rohan kanyarós kisgyerekeket simogatni, két kézzel osztja a védőoltásokat. Porosenko is rohant. Csak másfelé. A kelet-ukrajnai területekre, elbüszkélkedni az amerikaiaktól kapott gránátvetőkkel, lelkesen fényképezkedve a méregdrágán beszerzett nyugati haditechnikával.

Fegyverre van pénz a költségvetésben, kanyaró elleni vakcinára nincs.

Magyarország kedden egy 36 ezer dózis vakcinából álló oltóanyag-szállítmányt adott át az Ukrán Vöröskereszt Kárpátalja megyei szervezetének. Nacionalista lapokban azonnal az ukrán belügyekbe való beavatkozással, a kárpátaljai magyarok hergelésével vádolták meg Budapestet.

Az Orbán-kormány helyesen teszi, hogy a nyelv- illetve oktatási törvény miatt blokkolja Kijev uniós és euroatlanti integrációját. De ha utóbbiakkal minden rendben lenne, a kanyarójárvány kezelése is elegendő lenne a folyamatos nemre!

Porosenko Ukrajnája nem csak az EU-ba vagy a NATO-ba nem való. Ideje lenne, hogy az elnöknek és üzlettársainak az Emberi Jogok Bírósága küldjön meghívót.

 

 

fotó: hazipatika.hu