Ne tanulj fiam, legyél liberális!

44

 

„Pénteken reggel ne menj suliba, délután meg gyere a Parlament elé tüntetni a modern oktatásért!” – hirdette meg három diák az interneten. Mindez lehetne bájosan polgárpukkasztó, és hasznosan figyelemfelkeltő is. Ha… Ha a szervezést nem a Soroshoz köthető Független Diákparlament végezné, a pénzt meg nem a német szocdem párt alapítványa adná a bulihoz. 

 

Amennyiben a srácok ezt az egészet azért találták volna ki, hogy kihagyják a pénteki tanítást, esetleg egy kellemetlen dolgozatot – hát, valahol minden elismerésem. Nem tudom, hogy megér-e ekkora felhajtást a dolog, de kétségkívül stílusos. Lenne. Csakhogy nem erről van szó.

A suliból lógásra való felhívás ebben a történetben azonban csak egy jópofa diákcsínynek álcázott politikai maszlag. Mert komolyan, ha délután négy órakor van a tüntetés, miért kell kihagyni a tanítást? És nagyon kérem, ne próbáljuk a hülyítést sztrájknak beállítani!

Félreértés ne essék. A magyar oktatásban van baj bőven. Erre a legjobb bizonyíték hőseink felhívása. Idézem egyik részletét: „Ezzel az eseménnyel szeretnénk tudni és tudatni. Tudni azt, hogy az oktatás, aminek részesei vagyunk korántsem modern, és tudatni azt, hogy nekünk ebből elegünk van.”

Hát tudják… Ezekből a mondatokból azt biztosan megtudtam, hogy a magyar nyelvtan oktatásával valóban komoly problémák vannak. Tudatni meg azt szeretném, hogy a kedves szülő vagy a tanárral beszélje meg a dolgot, vagy a gyereket küldje tüntetés szervezés előtt-helyett egy kiadós korrepetálásra.

S ha már a nyelvtannál elkezdték, talán érdemes azonnal a történelemnél folytatni. Hőseinknek – akik saját bevallásuk szerint „agyonhajszolt zombik” – ugyanis „elegük van belőle”, hogy a 19. századi egyetemes anyagot olyan részletezve tanulják, mintha tegnap történt volna, és, „hogy ezt 7, 8 vagy 9 órában kell megoldani”.

„A fiatalságunk siralmasan nagy része telik a felesleges anyagok túlrészletezésével, miközben tanulhatnánk ugyanezeket az ismereteket lényegre törően, miközben egy tantárgyi óra különböző összefüggésekre is rámutat a modern világgal kapcsolatban.”

Világos, a francnak a macera. Le kell tudni az egészet egy óra alatt. Volt Kossuth, Széchenyi és Petőfi. Előbbiből tér, középsőből fürdő, utóbbiból híd lett. Ez esetben nem lesznek „túlrészletezve a felesleges anyagok”, amelyek betöltik „fiatalságuk siralmasan nagy részét”. Ellenben rá lesz mutatva a „különböző összefüggésekre is a modern világgal kapcsolatban”.

Külön előny, hogy ebben az esetben a tananyag sem fog „borzalmasan felhalmozódni”. Mert, hogy nem lesz minek. Modern, az életben is hasznosítható dolgokat kell tanulni magyar nyelvtan vagy történelem helyett! Izgalmas kurzus lehetne a mikroadományok hatékony gyűjtése, avagy egy példamutató életpályamodell tanulmányozása: Legyél Fodor Gábor! Az ember, aki egyetlen szavazat nélkül jut parlamenti mandátumhoz.

Na, de nem akarom a Kedves Olvasót tovább fárasztani ezzel az oktatási reformnak álcázott ostobaság-cunamival, ha van türelmük, olvassák el a felhívást.

Azonban nem is ez a lényeg! Az oktatás itt csak ürügy egy újabb, civilnek álcázott kormányellenes tüntetésre. Amelyre mellesleg várnak mindent és mindenkit; még a szokásos kérés sincs, hogy ne legyenek pártjelképek.

Mondjuk, ilyet egy kicsit képmutató is lenne elvárni egy olyan demonstráción, amit bevallottan a Friedrich Ebert Alapítvány pénzel. Amely ugye a Német Szociáldemokrata Párt hivatalos szervezete. Igazán megható, hogy Martin Schulz ennyire aggódik az ifjú magyar elmék miatt…

Jó, nem csak Berlinből jön pénz. A buliba beszállt maga a Graphisoftos Bojár Gábor is. Most van felesleges pénze, hiszen a Momentumban csalódott, kell másik projekt. Persze azért Fegyőrék is ott lesznek, hiszen miért pont ebből a „civil” buliból maradnának ki, ha a Jobbik-tüntin is elmentek?!

S hát, ha civil… Nos, igen, ilyen rendezvény ma Magyarországon szinte el sem képzelhető a jó Soros György nélkül. A tüntetés szervezését ugyanis nagyvonalúan a Gyetvai Viktor által fémjelzett Független Diákparlament vállalta magára.

Ők annyira, de annyira függetlenek, hogy náluk talán csak a CEU függ kevésbé az amerikai spekulánstól.

 

Fotó: thunderzone.org