Rossz feministák

28

 

A #metoo mozgalmárok immár nem csak férfiakra vadásznak. Ezúttal Catherine Deneuve francia színésznő, és saját legendájuk, A szolgálólány meséje című kult-könyvet szerző Margaret Atwood került célkeresztbe. Ők ugyanis „rossz feministák”, mert ki merték jelenteni, hogy az erőszakosság-ellenesnek indult kampány egyre több kárt okoz.

 

Catherine Deneuve „ősbűne” az volt, hogy az elmúlt hónapokban egyszer sem állt a nyilvánosság elé könnyes szemekkel. Nem mesélt hosszan arról, miképpen zaklatta Alain Delon, Jean-Paul Belmondo vagy Gérard Depardieu. Pedig több mint valószínű, hogy az említett férfiak keresték a mosolyát. De minő skandalum, még egykori élettársáról, Marcello Mastroianniról sem említett kínos részleteket. Pedig ő halott, úgysem cáfolna…

Aztán a francia színésznő még nagyobb „hibát” követett el. Száz, ismert francia nővel aláírt egy levelet, amelyben a #metoo kampány túlzásait bírálta. „A nemi erőszak bűntény, de a makacs vagy ügyetlen flörtölés nem az, és a nők körüli legyeskedés sem macsó agresszió.” Sőt, leírták a következőt is: „Megbüntetnek férfiakat, arra kényszerítik őket, hogy felmondjanak, holott egyetlen vétkük, hogy megérintettek egy térdet vagy megpróbáltak csókot lopni.” 

Ezzel Catherine Deneuve átlépte a #metoo piros vonalát. Azonnal vádak ezrei zúdultak rá, hirtelen színészlegendából a nemi erőszak és a pedofília védelmezőjévé vált. Feminista aktivisták szerint Deneuve és társai megpróbálják visszaépíteni a hallgatás falát, a szexuális erőszakot pedig mindennapos jelenségként láttatják. Deneuve ekkor még hallgatott, a levél egy másik aláírója, az iráni származású Abnousse Shalmani újságíró válaszolt: „Felnőtt embernek tartom magam. Képes vagyok arra, hogy kezeljem, ha valaki szexuális ajánlatot tesz, és még inkább képes vagyok arra, hogy nemet mondjak rá.”

Mindezek után a legkevesebb, amit Deneuve-től a #metoo mozgalmárok elvártak volna, az egy nyíltszíni harakiri lett volna. A színésznő vasárnap bocsánatot is kért a zaklatások áldozataitól, akiket a levéllel akaratlanul is megbánthatott. De csak tőlük! Mert a mániákus vádlókból továbbra is elege van. „Ki biztosít arról, hogy a feljelentések közül mind igaz? Hogy nem lesznek olyan megvádolt ártatlanok, akik öngyilkosságot követnek el?”

A #metoo világ forrongott, mire onnan kapott rendreutasítást, ahonnan talán a legkevésbé várta. Saját legendájuk, Margaret Atwood szólalt meg. Az írónő a szerzője A szolgálólány meséje című könyvnek, amelyből tavaly kultikus feminista sorozat is készült. Jelzésértékű, hogy a Trump-ellenes tüntetéseken is többen a sorozat főszereplőinek jelmezeibe öltöztek.

Nos, ez a 78 éves hölgy leírta azt, hogy nagyon rossz az a világ, ahol, ha megvádolnak valakit, az azonnal bűnössé is válik. A vád pedig maga az ítélet. „Még a zaklatások áldozatainak sem tesz jót, ha abból indulunk ki, hogy a nőknek mindig igazuk van, és soha nem hazudnak, és a megvádolt férfiak mindig bűnösök.”

„Úgy néz ki, rossz feminista vagyok, nőgyűlölő, erőszaktámogató” – írja a feminista legenda. Hogy mi vár rá ezután…

Kedves Olvasóim! Ebben a cikkben szokásomtól eltérően nem igen volt humor, és szokatlanul sok az idézet. De talán így sokkal pontosabb ez az egész keserű történet. Így engedjék meg, hogy egy idézettel is zárjam írásomat. Kivételesen egy férfitől.

„Megutáltam ezt a kort, hányok tőle”. (Alain Delon)

 

Fotó: abcactionnews.com